Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Έλληνες φοιτητές έφτιαξαν την έξυπνη τορπίλη

Το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ και συγκεκριμένα η ομάδα φοιτητών
αποτελούμενη από τον Παναγιώτη Ρίζο, την Νικολέτα Μιχαηλίδου και τον επιβλέποντα καθηγητή Δρ. Δημήτρη Πογαρίδη, ανέπτυξε ένα έξυπνο και καινοτόμο ανθυποβρυχιακό όπλο τύπου τορπίλης με όνομα ST14 (Smart Torpedo 2014), το οποίο φέρει μικρότερου μεγέθους τορπίλη ικανή να αποπροσανατολίσει και να πλήξει εχθρικό αμυντικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, η νεότερου τύπου έξυπνη τορπίλη διαθέτει επιλογή ενσύρματης και αυτόματης καθοδήγησης με ακουστικό τρόπο, καθώς επίσης και την δυνατότητα εκτόξευσης μικρότερου μεγέθους τορπίλης.

Στην περίπτωση ενσύρματης καθοδήγησης, ο χειρισμός της τορπίλης γίνεται από ένα κέντρου ελέγχου στο οποίο βρίσκονται τοποθετημένοι ειδικοί διακόπτες ενεργοποίησης του συστήματος, αυτοπυροδότησης της τορπίλης, φακού, επιλογής τρόπου λειτουργίας και Joysticks.

Η δεύτερη μικρότερη τορπίλη εκτοξεύεται έπειτα από εντολή του χειριστή, αφού προηγουμένως έχει αντιληφθεί στα ακουστικά του την ύπαρξη συγκεκριμένου ήχου (sonar) του στόχου. Η μικρή τορπίλη φέρει πομπό ήχου και στατικού μαγνητικού πεδίου, ώστε να ανιχνευθεί λανθασμένα από τον αντίπαλο.

Στην περίπτωση της αυτόματης καθοδήγησης με Arduino η προπέλα ενεργοποιείται αυτόματα ενώ το πρόγραμμα είναι σε θέση να ελέγχει τέσσερις αισθητήρες ήχου όπου ανάλογα με το σημείο πηγής ήχου του στόχου, ενεργοποιούνται τα πτερύγια ή το πηδάλιο της τορπίλης έτσι ώστε να μπορεί να στρέφεται προς την αντίστοιχη κατεύθυνση.

Η έξυπνη τορπίλη εκτός του ότι υπάρχει η δυνατότητα, να παραχθεί, και να αξιοποιηθεί στην αμυντική βιομηχανία, αποφέρει ζήτηση και στην παγκόσμια αγορά όπλων αφού διαθέτει φθηνή λειτουργική και δομική καινοτομία. Πώς θα μπορούσε άλλωστε μια οικονομική ιδέα στρατιωτικού τομέα να μην υιοθετηθεί προς ένταξη στον αμυντικό μηχανισμό μιας χώρας ή τουλάχιστον να ελεγχθεί;

Η έξυπνη τορπίλη θα παρουσιαστεί στο ερχόμενο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής i2fest 2014, ενώ το κοινό θα έχει την δυνατότητα να την θαυμάσει από κοντά και να πληροφορηθεί από τα μέλη της ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου