Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Έξοδος από τον Λαβύρινθο: Το μονοπάτι ενός μυστικιστή προς την αληθινή Ύπαρξη

Στους σιωπηλούς θαλάμους της ύπαρξης, όπου οι απόηχοι της ατομικής προσπάθειας διαλύονται στην απεραντοσύνη της ύπαρξης, υπάρχει μια βαθιά αλήθεια. Όποιος κι αν είσαι, όπου κι αν είσαι, κάθε στιγμή, υπάρχεις χωρίς τη δική σου προσπάθεια. Αυτή η αβίαστη ύπαρξη είναι η πύλη από τα σκοτεινά βάθη της άγνοιας προς την Επιφάνεια της Πραγματικότητας, όπου μπορεί κανείς να βιώσει την Απόλυτη Αλήθεια της Ύπαρξης, την Αληθινή Ύπαρξη, την Αληθινή Ζωή.

Το παράδοξο της προσπάθειας και της εγκατάλειψης

Το ταξίδι από την άγνοια στη φώτιση είναι παραδόξως απλό αλλά βαθιά βαθυστόχαστο. Δεν είναι μέσω της προσπάθειας ή της προσκόλλησης που φτάνει κανείς στη φώτιση, αλλά μέσω της εγκατάλειψης κάθε ατομικής υπαρξιακής προσπάθειας. Αυτή η απόλυτη εγκατάλειψη στη ζωή, αυτή η εξάλειψη κάθε ατομικής αντίληψης, είναι το κλειδί.

Όταν προσπαθείς να κρατήσεις εξωτερικά φαινόμενα, αναπόφευκτα θα διαλυθούν στην αδιαφορία του χρόνου. Οι επιθυμίες, ανεξάρτητα από το πόσο ένθερμα επιδιώκονται, οδηγούν σε ένα αναπόφευκτο αδιέξοδο. Οι νοητικές κατασκευές, όσο περίπλοκες κι αν είναι, τελικά αποκαλύπτονται ότι είναι απλές φαντασιώσεις. Όσο περισσότερο καταλαβαίνεις, τόσο πιο φευγαλέα γίνονται όλα.

Το μονοπάτι προς το φως και τη γνώση

Αλλά περιμένετε λίγο! Παρατηρείστε! Διώχνοντας το σκοτάδι, αποκαλύπτετε το Φως. Αφαιρώντας την άγνοια, αποκαλύπτετε τη Γνώση. Και διώχνοντας κάθε προσπάθεια στην ατομική ύπαρξη, συναντάτε την ουσία της ύπαρξης - το ΕΙΝΑΙ.

Αυτό που πραγματικά υπάρχει είναι η βάση όλων. Στο μυαλό, μπορεί να φαίνεται ως Κενό, χωρίς ιδιότητες. Για τις επιθυμίες, μοιάζει με Τίποτα. Στις δραστηριότητές σας, μπορεί να φαίνεται μηδέν. Ωστόσο, αυτό το φαινομενικό κενό είναι το Ολοκληρωμένο, το Απόλυτο, η ΑΛΗΘΕΙΑ. Είναι η Ανέκφραστη Πανταχού Παρούσα Αλήθεια που βρίσκεται κάτω από κάθε ύπαρξη.

Αγκαλιάζοντας το Κενό

Το Κενό δεν είναι κενό με την έννοια της έλλειψης ή της απουσίας. Είναι ένα Κενό που είναι γεμάτο, ένα Τίποτα που είναι τα πάντα, ένα Μηδέν που περικλείει το άπειρο. Αυτό είναι το παράδοξο του μυστικιστικού μονοπατιού: να βρεις την πληρότητα στο κενό, την πραγματικότητα στην ψευδαίσθηση και την αλήθεια στο ανέκφραστο.

Όταν εγκαταλείπετε την ανάγκη να ορίζετε, να ελέγχετε ή να κατέχετε, ανοίγεστε σε μια κατάσταση καθαρής ύπαρξης. Σε αυτή την κατάσταση, δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ του παρατηρητή και του παρατηρούμενου, του αναζητητή και του αναζητούμενου. Είσαι απλά το ΕΙΝΑΙ, αναπόσπαστο μέρος του κοσμικού χορού της ύπαρξης.

Η Πλήρης Αλήθεια

Σε αυτή την κατάσταση ύπαρξης, συνειδητοποιείτε ότι η Πλήρη Αλήθεια δεν είναι κάτι που πρέπει να επιτευχθεί ή να πραγματοποιηθεί. Είναι ήδη παρόν, πάντα ήταν και πάντα θα είναι. Είναι το έδαφος κάθε ύπαρξης, η υποβόσκουσα πραγματικότητα που διαποτίζει κάθε στιγμή, κάθε εμπειρία, κάθε μόριο της ύπαρξης.

Το να ζεις σε αυτή την αλήθεια σημαίνει να ζεις σε αρμονία με τη ροή της ζωής, να είσαι σε ειρήνη με το ξεδίπλωμα του σύμπαντος. Είναι να βιώνεις μια βαθιά, διαρκή αίσθηση ενότητας με ό,τι είναι.

Συμπέρασμα

Η έξοδος από τον λαβύρινθο της άγνοιας και της ψευδαίσθησης απαιτεί ένα άλμα πίστης - μια παράδοση στο άγνωστο, μια εγκατάλειψη της αδιάκοπης προσπάθειας του εγώ. Σε αυτή την παράδοση, βρίσκεις το φως της αληθινής γνώσης, την ειρήνη της αληθινής ύπαρξης και τη χαρά της αληθινής ζωής.

Αφήστε λοιπόν. Αγκαλιάστε το κενό. Εγκαταλείψτε κάθε ατομική προσπάθεια. Κάνοντας αυτό, θα ανακαλύψετε την Ολοκλήρωση, την ΑΛΗΘΕΙΑ, την Ανέκφραστη Πανταχού παρούσα Αλήθεια που είναι η ουσία όλης της ύπαρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου