Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Μαγεία & Νους: Το Ψυχολογικό Μοντέλο για την Ανάπτυξη Συνειδητότητας

Το ψυχολογικό Μοντέλο της Πνευματικής Μεταμόρφωσης θεωρεί πως όλα τα μαγικά φαινόμενα βασίζονται σε Νοητικές κατασκευές, προβολές, υποθέσεις σε αποτελέσματα ανώτερων σταδίων συνειδητότητας, και την εκτενή χρήση του δίπτυχου – Μαγεία & Νους.
 
Αυτό το μοντέλο βέβαια μπορεί εύκολα να κακοποιηθεί, ειδικά αν πιστέψουμε πως όλα τα μαγικά και παραφυσικά φαινόμενα αφορούν απλά υποκειμενικές Νοητικές διαδικασίες δίχως αντικειμενική πραγματικότητα.
 

Μαγεία & Νους: Το Ψυχολογικό Μοντέλο για την Ανάπτυξη Συνειδητότητας

 
Η Μαγεία δεν αφορά μονάχα τα Νοητικά φαινόμενα, ή για να το θέσουμε διαφορετικά τα άλλα μοντέλα Μαγείας (ειδικά Πνευματική και Ενεργητική) δεν θα είχαν ισχύ. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης εδραιώνει πεποιθήσεις σαν τον Νόμο της Έλξης, που αναφέρει πως μέσα από θετικές συνάψεις μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο σου, μη αναφέροντας όμως πως τέτοιες συνάψεις απαιτούν σκληρή εργασία και αρκετή πνευματική προετοιμασία. Άρα χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε προσεκτικά αυτό το Ψυχολογικό μοντέλο, δίχως να το χρησιμοποιούμε υπερβολικά ή χωρίς να βασιζόμαστε ολοκληρωτικά επάνω του, διαστρεβλώνοντας έτσι την γενικότερη χρήση του Πνευματισμού.
 
Πως μπορεί να πραγματοποιηθεί σωστά αλλά και να διευκρινιστεί αυτό το Ψυχολογικό μοντέλο «Μαγεία»; Υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι τομείς του ψυχολογικού Μοντέλου που χρίζουν προσοχής.
  • Τα Εναλλακτικά Στάδια Συνειδητότητας και ο Έλεγχος του Νου
  • Τα Αρχετυπικά Σύμβολα της Μεταμόρφωσης και ο Υπερ-Συμβολικός τομέας της Συνειδητότητας
  • Τα Επίπεδα του Ασυνείδητου Νου, συμπεριλαμβανομένου και του Συλλογικού Ασυνείδητου του Jung
  • Οι Μεταφορικές Αλληγορίες και το Ψυχόδραμα
Ο Έλεγχος του Νου είναι ίσως ένας από τους σημαντικότερους μηχανισμούς πρακτικής αυτού του Μοντέλου μέσα από την χρησιμοποίηση των Asana, Pranayama, Mantra και άλλων εναλλακτικών σταδίων Συνειδητότητας. Κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει πως τα δυναμικά Εναλλακτικά στάδια Συνειδητότητας θα ήταν ένα σημαντικό μέρος της πρακτικής αυτής όμως δεν ασπάζονται όλα τα συστήματα αυτή την σκέψη.
 
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η εσκεμμένη χρήση των μεταμορφωτικών Συμβόλων. Κάτι τέτοιο μπορεί να παρατηρηθεί μέσα από τις πολλαπλές χρήσεις των Απόκρυφων Συμβόλων, των Sigils, των χαρακτήρων και των αρχετυπικών απεικονίσεων. Η Καμπάλα και τα Ταρώ είναι δύο από τους μεγαλύτερους παροχείς τέτοιων αρχετυπικών Συμβόλων. Ο συνδυασμός των ισχυρών Εναλλακτικών σταδίων Συνειδητότητας και Συμβόλων ενεργοποιούν τις εκροές του Παραφυσικού κόσμου, ανοίγοντας τις πύλες προς νέες πραγματικότητες.
 
Οι μεταφορικές Αλληγορίες είναι καταστάσεις και πρακτικές κατά τις οποίες το άτομο ξεδιπλώνει την Δημιουργική Φαντασία και μέσα από αυτή βιώνει μία Μεταφορική Πραγματικότητα. Έτσι το άτομο συμπεριφέρεται σαν ο Πνευματικός Κόσμος να είναι ίδιο υλικός με τον Φυσικό Κόσμο, δημιουργώντας ιεραρχίες και τομείς για να καταφέρει να περιγράψει τον κόσμο αυτό. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μέσα από την Ενεργητική Φαντασία και την πίστη, εξαπλώνοντας την λογική κάνοντάς την να συμπεριλάβει τον Πνευματικό κόσμο χρησιμοποιώντας μεταφορές σαν να ήταν φυσικά Φαινόμενα.
 
Αυτή η Αρχή αναφέρει πως οποτεδήποτε το άτομο εμπλέκεται σε καταστάσεις βαθιάς έκστασης μέσα από την χρήση των Μεταμορφωτικών συμβόλων θα παράξει κάτι που είναι αληθινό αλλά και Αλληγορικό, έναν ενδυναμωμένο Μύθο. Αυτός ο μύθος βιώνεται και πραγματώνεται ως πραγματικό Ψυχολογικό φαινόμενο μέσα από την εξάπλωση των Μυθικών αρχέτυπων, αλλά και μέσα από τα μυθικά μοτίβα που αναλογούν στις μυθικές ιστορίες και αλληγορίες του εκάστοτε Πολιτισμού. Μέσα από αυτή την διαδικασία το άτομο συμμετέχει σε ένα δυναμικό Ψυχόδραμα, οι ψυχολογικές επιπτώσεις του οποίου θα εμφανιστούν πολυεπίπεδα, από ατομικό επίπεδο σε Συλλογικό. Λαμβάνοντας μέρος σε τέτοιες παιχνιδιάρικες καταστάσεις το άτομο αναλαμβάνει στα σοβαρά ένα ρόλο και εκδηλώνει την πίστη του σε αυτό τον ρόλο. Έτσι μετατρέπεται σε μία ισχυρή πραγματικότητα – ένας μαγικό-Μυθικός κόσμος που ζωντανεύει.
 
Τέτοιες δημιουργικές καταστάσεις αποκαλύπτουν δύο σημαντικούς προβληματισμούς που είναι πάντα παρόντες στο μυαλό εκείνου που θέλει να πραγματοποιήσει αυτή την πνευματική μετάβαση. Αυτοί είναι, πρώτον το γεγονός πως ο ρόλος γίνεται πραγματικότητα μέσα από την χρήση της φαντασίας, και δεύτερον πως το δραματικό «παίξιμο» εμπεριέχει αρκετά επίπεδα αποσυμβολισμού και σημασίας, δίχως να είμαστε σε θέση να τα κατανοήσουμε πλήρως. Το Ψυχόδραμα είναι η πιό δυναμική και μεταμορφωτική Συλλογική εμπειρία που θα μπορούσε να έχει κάποιος, όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς. Όμως μπορεί να μετατραπεί σε κάτι άκρως παράλογο και βαρετό όταν αποτυγχάνει. Έτσι πρέπει το σύνολο της Δημιουργίας μεταφορικών καταστάσεων να παρατηρείται εκτενώς και να συνδέει όλους τους συμμετέχοντες εξίσου, έτσι ώστε οι μύθοι που ισχυροποιούνται να εκφράζονται όσο δυναμικότερα γίνεται.
 

Το Ψυχόδραμα & Οι Μυθικός Συμβολισμός ως εργαλεία για την ανάπτυξη της Συνειδητότητας

 
Το Ψυχόδραμα είναι μία μορφή «Μαγικού» Θεάτρου. Έχει ενσωματωθεί σε πολλές πνευματικές και θρησκευτικές τελετές, και είναι η ουσία όλων των σημαντικών τυπικών, ακόμη και εκείνων που διαχωρίζονται πλήρως από τον Πνευματισμό και την οποιαδήποτε θρησκεία. Είναι επίσης ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο το άτομο εξερευνά δημιουργικά το Μυθικό και Συμβολικό σύμπαν του Πνευματικού Κόσμου. μέσα από αυτή την διαδικασία ,ο Ερευνητής μαθαίνει πως η πραγματικότητα ενέχει πολλαπλά επίπεδα ερμηνείας και εξηγεί πως οι άνθρωποι μπορούν να υιοθετήσουν μία οπτική στην οποία το Μυθικό και το Πραγματικό συγχωνεύονται και μεταμορφώνονται σε έναν Μυστηριακό κόσμο.
 
Μία άλλη σημαντική κατάσταση σε αυτή την Ψυχοδραματική αρχή είναι πως το άτομο δεν χάνει ποτέ την ικανότητα να γνωρίζει πως χρησιμοποιεί την διαδικασία για να δημιουργεί διαφορετικές πτυχές της πραγματικότητας. Έτσι δεν χάνει ποτέ την γνώση του τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό, διότι αν χαθεί μέσα σε αυτά τα μονοπάτια αντικειμενικότητας θα σηματοδοτήσει το γεγονός πως ίσως βρίσκεται σε πλάνη. Αυτή είναι η πιθανή απόκλιση που χρειάζεται πάντα να προσέχουμε, περιορίζοντας τα αποτελέσματά της μέσα από την χρήση της αντικειμενοποίησης. Το να χάσει κανείς την αντικειμενικότητά του σε τέτοιες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε παράνοια, κάτι που καταδεικνύει το πόσο ισχυρό ή ακόμη και επικίνδυνο μπορεί να γίνει το Ψυχόδραμα αλλά και οι Ενδυναμωμένοι Μύθοι αν δεν ελεγχθούν μέσα από μία αντικειμενική κρίση.
 
Το μυαλό είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο μέσα από το οποίο το άτομο διαμορφώνει πραγματικότητες, και σίγουρα επηρεάζει το ατομικό αλλά και το συλλογικό ασυνείδητο. Το Ψυχόδραμα αλλά και οι Ενδυναμωμένοι μύθοι μπορούν να επηρεάσουν αλλά και να μεταλλάξουν τον Συνειδητό νου όχι μονάχα σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε συλλογικό, ακόμη και διεθνές επίπεδο. Κατά τα μέσα του περασμένου Αιώνα η ανθρωπότητα διαπίστωσε την δημιουργία πανίσχυρων Εθνικών μύθων που εν τέλει κατέστρεψαν Έθνη και βύθισαν τον κόσμο σε μία σειρά από καταστροφικούς Πολέμους.
 
Φαίνεται πως αυτή η φάση Γεωπολιτικής Φαντασίωσης ακόμη και σήμερα έχει τεράστια δυναμική και επηρεάζει το σύνολο της Ανθρωπότητας, αν και ο Φασισμός και ο Κομμουνισμός έχουν αντικατασταθεί από υπερσυντηρητικές πολιτικές και τον Θρησκευτικό Φονταμενταλισμό. Αυτά τα Εθνικά Ψυχοδράματα συνεχίζουν να σπέρνουν την καταστροφή ανά τον κόσμο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων αυτές οι συλλογικές ψευδαισθήσεις εν τέλει θα χάσουν την δυναμική τους και θα πάψουν να παρεμποδίζουν την συλλογική ευεξία. Αυτές οι ψευδαισθήσεις σβήνουν όταν αντιμετωπίζονται μέσα από την αντικειμενική αλήθεια που είναι πάντοτε η λογική και η πρακτική αντιμετώπιση του κόσμου και της ανθρώπινης εμπειρίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό τομέα που ο ερευνητής θα πρέπει να κατανοήσει, το γεγονός πως ακόμη και οι Συλλογικές Φαντασιώσεις μπορούν να παρακαμφθούν μέσα από την οπτική της Αντικειμενικής αλήθειας.
 
Παρ’ όλα αυτά ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τους Ενδυναμωμένους Μύθους και το Ψυχόδραμα για να αναπτύξει την πνευματική του Εξέλιξη, να ενεργοποιήσει την πνευματική του μεταμόρφωση και να ξεκλειδώσει τα μυστικά της δημιουργικότητας. Έτσι, το Ψυχολογικό αυτό μοντέλο της Πνευματικής μεταμόρφωσης είναι απαραίτητο για όποιον θέλει να πάει την συνειδητότητά του στο επόμενο επίπεδο. Είναι ένα εργαλείο που θα είναι απαραίτητο στην νέα εποχή που πλησιάζει, την εποχή που η αναπτυγμένη πνευματική Συνειδητότητα θα επικρατήσει, μεταμορφώνοντας τον κόσμο σε μία πραγματικότητα γεμάτη φαντασία και θετική δημιουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου