Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Αποδεικτικά στοιχεία για τη ζωή στον Άρη

Η αναζήτηση της ζωής σε άλλους πλανήτες έχει αιχμαλωτίσει την ανθρωπότητα εδώ και δεκαετίες. Αλλά η πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι λίγο διαφορετική από τις ταινίες του Χόλυγουντ, αποκάλυψαν οι επιστήμονες. Λένε ότι αν υπήρχε ζωή στον κόκκινο πλανήτη, πιθανότατα θα παρουσιαστεί ως απολιθωμένα βακτηρίδια – και έχουν προτείνει έναν νέο τρόπο για να την αναζητήσουν.

Στην εικόνα το ρόβερ Curiosity έχει εντοπίσει σημάδια μεθανίου στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη και οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι η πιο πιθανή πηγή προέρχεται από βιολογικές διεργασίες.

Εδώ είναι τα πιο ελπιδοφόρα σημάδια της ζωής μέχρι στιγμής .

Νερό
Όταν ψάχνουν για ζωή στον Άρη, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το νερό είναι το κλειδί.

Αν και ο πλανήτης είναι τώρα βραχώδης και άγονος, με το νερό να είναι κλειδωμένο στους πολικούς πάγους, θα μπορούσε να υπήρχε νερό στο παρελθόν.

Το 2000, οι επιστήμονες διαπίστωσαν για πρώτη φορά στοιχεία για την ύπαρξη νερού στον Άρη.

Το σκάφος Mars Global Surveyor της NASA βρήκε ξηρά ρυάκια που θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί από το ρέον νερό.

Η συζήτηση συνεχίζεται ως προς το αν αυτές οι επαναλαμβανόμενες γραμμές κλίσης (RSL) θα μπορούσαν να σχηματίστηκαν από τη ροή του νερού.

Μετεωρίτες
Η Γη έχει πληγεί από 34 μετεωρίτες που ήρθαν από τον Άρη, τρεις από τους οποίους πιστεύεται ότι έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν την ύπαρξη προηγούμενης ζωής στον πλανήτη.

Το 1996, εμπειρογνώμονες βρήκαν έναν μετεωρίτη στην Ανταρκτική γνωστό ως ALH 84001 που περιείχε απολιθωμένους σχηματισμούς που μοιάζουν με βακτήρια.

Ωστόσο, το 2012, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το οργανικό υλικό σχηματίστηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα χωρίς τη συμμετοχή της ζωής.

Σημάδια Ζωής
Τα πρώτα κοντινά πλάνα του πλανήτη λήφθηκαν από την αποστολή Mariner 4 του 1964.

Αυτές οι αρχικές εικόνες έδειξαν ότι ο Άρης έχει σχηματισμούς που θα μπορούσαν να σχηματίστηκαν όταν το κλίμα ήταν πολύ πιο υγρό και ως εκ τούτου μπορούσε να φιλοξενήσει κάποια μορφή ζωής.

Το 1975, πέταξε το πρώτο σκάφος Viking και άνοιξε το δρόμο για άλλα σκάφη.

Πολλά ρόβερ, σκάφη από ψηλά και σκάφη που προσεδαφίστηκαν έχουν αποκαλύψει τώρα στοιχεία ύδατος κάτω από το φλοιό και ακόμη και περιστασιακές βροχοπτώσεις.

Νωρίτερα φέτος, το Curiosity της NASA βρήκε πιθανές δομικές μονάδες ζωής σε μια αρχαία λίμνη του Άρη.

Τα οργανικά μόρια που διατηρούνται σε ένα υπόβαθρο ηλικίας 3,5 δισεκατομμυρίων ετών στο κρατήρα Gale – πιστεύεται ότι περιείχαν κάποτε μια ρηχή λίμνη – που υποδηλώνουν ότι τότε οι συνθήκες μπορεί να είχαν ευνοήσει τη ζωή.

Οι μελλοντικές αποστολές στον Άρη σχεδιάζουν να φέρουν δείγματα πίσω στη Γη για να τα εξετάσουν πιο διεξοδικά.

Μεθάνιο
Το 2018, το Curiosity επιβεβαίωσε επίσης τις απότομες αυξήσεις του μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι οι παρατηρήσεις του μεθανίου παρέχουν «μία από τις πιο συναρπαστικές» περιπτώσεις για τη σημερινή ζωή.

Οι μετρήσεις του μεθανίου εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια 4,5 γήινων ετών, καλύπτοντας τμήματα τριών Αρειανών χρόνων.

Οι εποχιακές υψηλές αυξήσεις ανιχνεύτηκαν στα τέλη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο και αργά το χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο.

Το μέγεθος αυτών των εποχιακών κορυφών – κατά τρεις παράγοντες – ήταν πολύ περισσότερο από ό, τι αναμενόταν από τους επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου