Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Την λένε αξιοπρέπεια, και δεν είναι δεδομένο ότι την έχουν όλοι

Το ήθος και η αξιοπρέπεια είναι ένα σημαντικό δίδυμο αξιών που στολίζουν την ζωή μας και δικαιολογούν την περηφάνια που νιώθουμε για τον εαυτό μας.

Ομως καποιοι ανθρωποι μπερδευουν αυτες τις δυο εννοιες. Θεωρουν πως εχοντας μεγαλο εγωισμο και μια μυτη πιο ψηλη και απο τον Ψηλορειτη, κερδιζουν τον σεβασμο και την εκτιμηση του κοσμου. Λαθος, μεγα λαθος!

Το ηθος ειναι μια εννοια τελειως αντικειμενικη για την αξιολογηση του χαρακτηρα και της συμπεριφορας ενος ανθρωπου. Κοινωνικα, εχει συνδεθει με την εννοια του καλου και του κακου. Αυτος που εχει ηθος ειναι “καταξιωμενος” κoινωνικα απο αυτον που δεν εχει. Καθε ανθρωπος που μεγαλωνει, ζει και πορευεται σε μια κοινωνια, ειτε μεγαλη, ειτε μικρη μαθαινει να προσαρμοζεται σε ενα συστημααξιων και αρετων.

Ετσι, το ηθος ενος ανθρωπου αξιολογειται βαση της κλιμακας αξιων που θετει μια κοινωνια. Δεν κρινεται υποκειμενικα απο καθε ανθρωπο ξεχωριστα. ορισμενοι, δεν γνωριζουν την πραγματικη προεκταση του ηθους και χρησιμοποιουν τον ορο κατα το δοκουν.

Η αξιοπρεπεια. Μεγαλος ορος, εξισου βαρυς και σημαντικος με το ηθος. Δεν την εχουν ολοι ομως δυστυχως. Καποιοι θεωρουν πως ειναι αξιοπρεπεις επιτιθοντας συνεχως, ως αμυνα του εγωισμου τους, υψωνοντας τεραστια τειχη γυρω απο τον εαυτο τους προκειμενου να προστατευθουν. Και τετικα, οχι μονο αυτοκαταστρεφονται, φτανουν στο σημειο να ξεφτυλιζονται στο βωμο της “περηφανειας”.

Αξιοπρεπεια λοιπον, σημαινει πως γινομαι αξιος βασηκων αξιακων κανονων και κωδικων συμπεριφορας της κοινωνιας που συμμετεχω. Ειναι σεβασμος της προσωπικοτητας μας και της προσωπικοτητας των ανθρωπων με τους οποιους συναναστρεφομαστε. Η επιδιωξη του σεβασμου απο τους ανθρωπους γυρω σου προυποθετει να τους σεβαστεις και εσυ. Καθενας μας οριζει της ατομικη του αξιοπρεπεια με βαση αυτα που διδαχθηκε και βιωνει μεσα στην κοινωνια και τον περιγυρο του υιοθετωντας τη συμπεριφορα που του επιβαλλει. Γι αυτο και σχετιζεται αμεσα με την προσωπικη υπευθυνοτητα απεναντι στον εαυτο μας κυριως.

Αρα πως περιμενεις και απαιτεις πραγματα απο τους αλλους , οταν εσυ δεν εφαρμοζεις τιποτα απο αυτα; Δουλεψε με τον εαυτο σου, αγαπησε τον, φροντισε τον και οταν τον σεβαστεις θα δεις ποσο διαφορετικα θα γινουν τα πραγματακαι απο σενα αλλα και ποσο διαφορετικη θα ειναι η αντιμετωπιση απο τον κοινωνικο σου περιγυρο.

Just do your best and fix yourself!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου