Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Ξέρετε ότι η Γη έχει ένα δεύτερο μαγνητικό πεδίο; Τους ωκεανούς της

Το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη χαρακτηριστικά του πλανήτη μας. Είναι επίσης απαραίτητο για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε, διασφαλίζοντας ότι η ατμόσφαιρά μας δεν θα απογυμνώνεται από τον ηλιακό άνεμο και θα προστατεύει τη ζωή από τη βλαβερή ακτινοβολία στη Γη. Για κάποιο χρονικό διάστημα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το μαγνητικό πεδίο είναι το αποτέλεσμα μιας δράσης δυναμό στον πυρήνα μας, όπου ο υγρός εξωτερικός πυρήνας περιστρέφεται γύρω από τον συμπαγή εσωτερικό πυρήνα και στην αντίθετη κατεύθυνση της περιστροφής της Γης.
 
Το μαγνητικό πεδίο και τα ηλεκτρικά ρεύματα μέσα και γύρω από τη Γη παράγουν πολύπλοκες δυνάμεις που έχουν ανυπολόγιστη επίδραση στην καθημερινή ζωή

Επιπλέον, το μαγνητικό πεδίο της Γης επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως τους μαγνητισμένους βράχους στον φλοιό και τη ροή του ωκεανού. Για το λόγο αυτό, οι δορυφόροι Swarm της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), οι οποίοι παρακολουθούν συνεχώς το μαγνητικό πεδίο της Γης, άρχισαν πρόσφατα να παρακολουθούν τους ωκεανούς της Γης – τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στη φετινή συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών στη Βιέννη.
 
Η αποστολή Swarm, η οποία αποτελείται από τρεις δορυφόρους γεωσκόπησης, ξεκίνησε το 2013 για να παρέχει μετρήσεις υψηλής ακρίβειας και υψηλής ανάλυσης του μαγνητικού πεδίου της Γης. Ο σκοπός αυτής της αποστολής δεν είναι μόνο να καθορίσει πώς το μαγνητικό πεδίο της Γης παράγεται και αλλάζει, αλλά και να μας επιτρέψει να μάθουμε περισσότερα για τη σύνθεση και τις εσωτερικές διεργασίες της Γης.
 
Πέρα από αυτά, ένας άλλος στόχος της αποστολής είναι να αυξήσει τις γνώσεις μας για τις ατμοσφαιρικές διεργασίες και τα πρότυπα κυκλοφορίας των ωκεανών που επηρεάζουν το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες.
 
Οι ωκεανοί είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα μελέτης στην αποστολή Swarm λόγω των μικρών τρόπων με τους οποίους συμβάλλει στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Βασικά, καθώς το αλμυρό νερό του ωκεανού ρέει μέσω του μαγνητικού πεδίου της Γης, παράγει ένα ηλεκτρικό ρεύμα που προκαλεί μαγνητικό σήμα.
 
Επειδή αυτό το πεδίο είναι πολύ μικρό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετρηθεί. Ωστόσο, η αποστολή Swarm έχει καταφέρει να κάνει ακριβώς αυτή τη μέτρηση με αξιοσημείωτες λεπτομέρειες. Αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στη συνάντηση EGU 2018, μετατράπηκαν σε κινούμενα σχέδια τα οποία δείχνουν πως το παλιρροιακό μαγνητικό σήμα μεταβάλλεται με μια περίοδο 24 ωρών.
 
Οι αλλαγές στο πεδίο έχουν μικρή επίδραση στο μαγνητικό πεδίο της Γης, που κυμαίνεται από 2,5 έως -2,5 microtesla.
 
Ανακαλύπτοντας περισσότερα για το μαγνητικό πεδίο της Γης, οι επιστήμονες θα μπορούν να μάθουν περισσότερα για τις εσωτερικές διαδικασίες της Γης, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη ζωή όπως την ξέρουμε. Αυτό, με τη σειρά του, θα μας επιτρέψει να μάθουμε περισσότερα για τα είδη γεωλογικών διεργασιών που έχουν διαμορφώσει άλλους πλανήτες, καθώς και για τον προσδιορισμό των άλλων πλανητών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου