Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Τα επικίνδυνα ακροβατικά του Μπάστερ Κίτον

Μπάστερ ΚίτονΣχεδόν έναν αιώνα αφότου ο κωμικός Μπάστερ Κίτον ξεκίνησε να γυρίζει ταινίες, οι κινηματογραφιστές εξακολουθούν να μιμούνται τα ακροβατικά του, τις γκάφες του και το στυλ του.

Γνωστός για τα επικίνδυνα -σε απίστευτο βαθμό- ακροβατικά του και επειδή ήταν ανέκφραστος (τον αποκαλούσαν «The Great Stone Face»), ο Κίτον ήταν τόσο αφοσιωμένος στην τέχνη του που αρνούνταν να κάνει ένα κόλπο ψεύτικα ή να επαναλάβει ένα αστείο.
mpaster_kitonΠραγματικά έπεφτε από περβάζια, σκάλες και κινούμενα αυτοκίνητα.
Σε μια από τις πιο ακριβές σκηνές στην ιστορία του βωβού κινηματογράφου, στην ταινία του 1926 «The General», αντί να χρησιμοποιήσει ένα μοντέλο βύθισε μια πραγματική ατμομηχανή σε ένα ποτάμι (κάποιοι λένε ότι ακόμη φαίνονται τμήματα της ατμομηχανής στον ποταμό Row του Όρεγκον).

Στο βίντεο που ακολουθεί, με τίτλο «Buster Keaton—The Art of the Gag» του Tony Zhou, ο Zhou εξερευνά την ιδιοφυΐα του Κίτον, ο οποίος έχει επηρεάσει ηθοποιούς και κινηματογραφιστές όπως ο Μπιλ Μάρεϊ, ο Γουές Άντερσον και ο Τζάκι Τσαν, και υποστηρίζει ότι, παρά τους φαινομενικούς περιορισμούς της τεχνολογίας στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Κίτον κατανοούσε το framing, τη δομή των αστείων και τα όσα έκανε παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου