Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ο φόβος της αγάπης

  Λες πως θέλεις να αγαπήσεις και να αγαπηθείς αληθινά αλλά δεν τολμάς. Η αλήθεια είναι ότι φοβάσαι την αγάπη. Το να αγαπήσεις βαθιά είναι επικίνδυνο. Η βαθιά αγάπη οδηγεί στην τρέλα και στο χάσιμο των ορίων του εαυτού σου. Σε αποδιοργανώνει και σε φοβίζει θανάσιμα. Σου θυμίζει την θεότητά σου και τον ολόκληρο εαυτό σου. Σε παρασέρνει σε παράλογες πράξεις, σε κάνει να βάζεις διαφορετικές προτεραιότητες, σε ωθεί να γίνεις διαφορετικός και δεν το αντέχεις. Φοβάσαι να ορίσεις τον εαυτό σου με άλλο τρόπο. Φοβάσαι την ελευθερία και την αναρχία της αληθινής αγάπης γιατί στηρίζεις την ύπαρξή σου στα περιορισμένα σου όρια. Αντιστέκεσαι σε ότι έχει τη δύναμη να σου γκρεμίσει αυτά τα τείχη. Νομίζεις πως είσαι ελεύθερος, είτε μοιράζοντας το σώμα σου δεξιά κι αριστερά, είτε απέχοντας πλήρως από τις ερωτικές σχέσεις. .

Όμως, οι άνθρωποι που αποφεύγουν την αγάπη είναι αυτοί που έχουν τις μεγαλύτερες αλυσίδες στα πόδια τους. Είναι κρυμμένοι πίσω από όλες τις κουλτούρες και τις θρησκείες. Είναι αυτοί που είναι άψογα οργανωμένοι, προγραμματισμένοι και λογικοί. Όταν η αγάπη τους χτυπάει την πόρτα βρίσκουν χιλιάδες δικαιολογίες για να την αρνηθούν. Δεν είναι η κατάλληλη εποχή λένε, δεν είναι έτοιμοι, έχουν άλλες προτεραιότητες ...; Αν κοιτάξεις όμως τα μάτια τους, θα δεις τις σιδερένιες μπάρες της φυλακής μέσα σ' αυτά. Έχουν ξεχάσει να αγαπούν και προστατεύονται μέσα στη νεκρή ασφάλεια της αποφυγής της αγάπης, γιατί δεν θέλουν να αλλάξουν. Έχουν ξεχάσει την ευδαιμονία της αγάπης και προτιμούν την κανονική μονότονη ρότα της ζωής τους.

Φοβούνται κι έτσι είναι προσκολλημένοι δήθεν στη μη προσκόλληση. Άλλωστε και η μανία τους να ελευθερωθούν μέσα από το σεξ και τις πολλαπλές σχέσεις δεν είναι προσκόλληση; Και η μανία των αγάμων να ελευθερωθούν μέσα από την αποχή δεν είναι κι αυτή προσκόλληση; Η μη προσκόλληση δεν είναι ιδέα, δεν είναι φιλοσοφία, δεν είναι θρησκεία. Η μη προσκόλληση είναι κατάσταση ύπαρξης. Δεν έχει καμιά σημασία αν είσαι πολυγαμικός, μονογαμικός, ή άγαμος. Όλα αυτά τα μοντέλα χρησιμοποιούνται για να καταλήξουν κάπου. Αν καταλήξεις εκεί που θέλεις, τότε τα μοντέλα είναι άχρηστα. Οι γιογκικές θρησκείες διδάσκουν τη μη προσκόλληση κρατώντας σε μακριά από τα ανθρώπινα. Οι ταντρικές θρησκείες διδάσκουν την μη προσκόλληση κρατώντας σε μέσα στα ανθρώπινα. Η μη προσκόλληση όμως δεν επιτυγχάνεται με καμιά μέθοδο και κανέναν τρόπο. Η μη προσκόλληση είναι κατάσταση της ύπαρξης. Μέχρι να φτάσεις στο σπίτι σου, θα δοκιμάσεις όλα τα μέσα στη διαδρομή. Αλλά κανένα από τα μέσα που χρησιμοποιείς δε θα σε οδηγήσει πουθενά γιατί το σπίτι σου είναι εκεί που στέκεσαι αυτή τη στιγμή. Το σπίτι σου είσαι μόνον εσύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου