Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ηδονική Πείνα

Έχετε ποτέ παρατηρήσει πώς η επιβράβευση για κάτι και η υπερβολική κατανάλωση φαγητού πάνε χέρι χέρι; Οι άνθρωποι διασκεδάζουν σε γιορτές, αναπάντεχες επιτυχίες και άλλες ευχάριστες αφορμές συνήθως με την κατανάλωση άφθονης τροφής. Εν μέρη για να ικανοποιήσουν το εγώ τους και εν μέρη για να ικανοποιήσουν τις ανασφάλειες τους και λιγότερο για να ικανοποιήσουν την πείνα τους, να τραφούν για να επιβιώσουν.

Σήμερα έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλός είναι συνδεδεμένος με χημικό τρόπο ώστε να επιβραβεύει συνεχώς τον εαυτό του ο άνθρωπος, με υπερβολική τροφή ανεξάρτητα από το πόσο πεινασμένος είναι. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούν τα εκατοντάδες σουπερ μάρκετ και οι λαχταριστές βιτρίνες με τα ψεύτικα γλυκά, οι διαφημίσεις και ο μιμητισμός. Γιατί μπορεί οι έρευνες επίσημα να ανακοινώνονται σήμερα, αλλά οι επικυρίαρχοι ξέρουν από χιλιάδες χρόνια πριν, τι να κάνουν για να κρατήσουν τον άνθρωπο υπό έλεγχο και να παίζουν μαζί του. Άλλωστε δημιουργήματα τους είμαστε και είναι εξπέρ στην γεννετική.

Μία Ιταλική ομάδα επιστημόνων έκανε μία πολύ μικρή έρευνα σε αυτό που ονομάζεται «ηδονική πείνα» Στην έρευνα συμμετείχαν μόνο οκτώ άτομα και επομένως και οι ίδιοι οι ερευνητές παραδέχονται ότι τα συμπεράσματά τους είναι ακόμα στο αρχικό στάδιο. Παρόλο αυτά, η ομάδα πιστεύει ότι έχει βρει το ψυχολογικό σύνδεσμο μεταξύ της απόλαυσης του φαγητού πέρα από την ποσότητα που χρειάζεται το μυαλό και του «αντιδραστικού άλματος» στα επίπεδα δύο χημικών ουσιών-κλειδιά.

Η πρώτη από αυτές τις ουσίες είναι η γκρελίνη, μία ορμόνη που παράγεται στο στομάχι και ρυθμίζει τόσο τα κίνητρα όσο και την ανταμοιβή. Η δεύτερη ουσία ονομάζεται «2-AG» (2-arachidonoylglycerol) που σχετίζεται με την όρεξη. Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη καθώς αφορά τόσο την ψυχολογία του εγκεφάλου όσο και τη βιοχημεία. Είναι πιθανόν ότι αυτού του είδους η σύνδεση να υπάρχει, δηλ. ότι ο εγκέφαλος ζητάει ένα συγκεκριμένο είδος τροφής ακόμα και αν το άτομο είναι χορτάτο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας αυτής, οι ερευνητές πρόσφεραν το αγαπημένο γεύμα στους 8 ανθρώπους που συμμετείχαν και αργότερα ένα όχι και τόσο αγαπημένο γεύμα. Ωστόσο και τα δύο γεύματα είχαν την ίδια ποσότητα θερμίδων και την ίδια διατροφική αξία. Καθόσον έτρωγαν οι συμμετέχοντες στο πείραμα, οι ερευνητές μετρούσαν τα επίπεδα της γκρελίνης και της 2-AG.

Βρήκαν λοιπόν ότι αυτά τα επίπεδα αυξάνονταν όταν οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε ηδονική κατανάλωση τροφών ή έτρωγαν τα αγαπημένα τους φαγητά, δεν αυξάνονταν όμως όταν κατανάλωναν τις όχι και τόσο αγαπημένες τροφές τους. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτή η αύξηση δείχνει μία ενεργοποίηση του χημικού συστήματος επιβράβευσης, παρακάμπτοντας τα μηνύματα του σώματος ότι η πρόσληψη τροφής είναι υπεραρκετή και επιτρέπει στο άτομο να τρώει απλά για την ευχαρίστησή τους και όχι για λόγους επιβίωσης.

Η ηδονική πείνα μπορεί να ενεργοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την υπερβολική κατανάλωση τροφής σε χώρους όπου υπάρχουν υπεργευστικές τροφές που συμβάλλουν στη δημιουργία παχυσαρκίας.

Η κατανόηση των ψυχολογικών μηχανισμών που διατρέχουν αυτή τη διατροφική συμπεριφορά μπορεί να ρίξει φως στην επιδημία της παχυσαρκίας. Περαιτέρω έρευνα θα επιβεβαιώσει τα παραπάνω αποτελέσματα και θα συμπεριλάβει σε αυτή και όσους έχουν παχυσαρκία ή άλλες διατροφικές διαταραχές ώστε να καταλάβουμε καλύτερα το φαινόμενο της ηδονικής κατανάλωσης τροφής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ιδέα της «διατροφής για ευχαρίστηση» είναι σχετικά καινούργια. Στην αρχή ο άνθρωπος έτρωγε μόνο για να διατηρήσει τον εαυτό του και να προετοιμαστεί για τις μακρές περιόδους που η τροφή ήταν ελάχιστη. Γι αυτό και ήταν πιο γεροί, υγιείς, με μεγαλύτερη διάκριση.

Σήμερα φαίνεται ότι επιβραβεύει ο άνθρωπος τον εαυτό του με τη τροφή και δεν τρώει για την επιβίωση του. Γι αυτό και ζει όλα τα κακά που προέρχονται απ αυτόν τον τρόπο σκέψης και δράσης. Καρκίνοι, εκφυλισμοί και αρρώστιες πρωτόγνωρες στην ιστορία του ανθρώπου, με τις φαρμακοβιομηχανίες να θησαυρίζουν δημιουργώντας τες. Μα δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτε αν ο άνθρωπος δεν τους το επέτρεπε, με την στάση του και την νοοτροπία του.

Αντί να ψωνίζεις απ τα σουπερ μάρκετ και τα ζαχαροπλαστεία με τις τεράστιες λιχουδιάρικα λαχταριστές βιτρίνες, που αποσκοπούν στον εκφυλισμό σου, σωματικό νοητικό και οικονομικό, φρόντισε να καταναλώνεις ότι φτιάχνεις μόνος σου και να αγοράζεις από μικρά συνοικιακά καταστήματα με την ίδια φιλοσοφία ευζωίας. Μην ξεχνάς μια βασική αρχή που χρειάζεται να εφαρμόζεις σε όλα..

Εγκράτεια, Σύνεση, Ολιγάρκεια !

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου