Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Κίνδυνοι από τη χρήση αποσμητικών

deodorant-mi-xs3Η χρήση αποσμητικού είναι μια συνήθεια επιβεβλημένη από τους νέους κοινωνικούς κανόνες και από τον σύγχρονο τρόπο ζωής που προβλέπει τη συνύπαρξη πολλών ανθρώπων σε μικρούς χώρους.
Όταν όμως η χρήση τείνει προς κατάχρηση από πολλούς ανθρώπους και κυρίως από τους εφήβους, που λόγω ορμονικών αλλαγών το σώμα τους αναδίνει πιο έντονη οσμή, τότε παραμονεύουν κίνδυνοι.
Ήδη οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανότητες παρενεργειών της πολύ συχνής χρήσης αποσμητικών κάνοντας λόγο για προβλήματα που κυμαίνονται από πονοκεφάλους και αλλεργίες και φτάνουν μέχρι και καρδιολογικά προβλήματα.
«Ακόμα και άνθρωποι χωρίς αλλεργίες μπορεί να είναι ευαίσθητοι στις χημικές ουσίες που υπάρχουν στα προϊόντα υγιεινής, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν δερματολογικές αντιδράσεις, δυσκολίες στην αναπνοή, ναυτία και πονοκεφάλους. Αυτές οι αντιδράσεις είναι χειρότερες όταν οι ουσίες βρίσκονται σε προϊόντα με προωθητικά αέρια, γιατί έτσι εισπνέονται πιο εύκολα» εξηγεί η Μορίν Τζένκινς, διευθύντρια κλινικών υπηρεσιών του κρατικού ιδρύματος Allergy UK.
Επισημαίνεται ως πολύ επικίνδυνη η συνήθεια να ψεκάζεται κανείς με αυτά τα προϊόντα σε κλειστούς χώρους, όπως αυτός του μπάνιου, γιατί έτσι εισπνέει μεγαλύτερες ποσότητες των επικίνδυνων χημικών ουσιών.
Η εφίδρωση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που προκύπτει όταν η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει. Με τον ιδρώτα ο οργανισμός μας προβαίνει σε μια θερμορυθμιστική διαδικασία, αφού, όταν εξατμίζεται, σταθεροποιείται η εσωτερική θερμοκρασία. Το μόνο κακό αυτής της σωτήριας διαδικασίας είναι η δυσοσμία που τη συνοδεύει, η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, την ορμονική φάση αλλά και τη διατροφή!
Έχει διαπιστωθεί ότι το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κάρι επιδεινώνουν την οσμή του ιδρώτα. Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη για ορθή χρήση των αποσμητικών και προτείνουν την επιλογή αυτών που αναφέρουν ότι δεν έχουν στη σύστασή τους άλατα αλουμινίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου