Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Διαλογισμός: Το μυστικιστικό ταξίδι στην αληθινή όραση



Ο διαλογισμός, στην πιο αγνή του μορφή, ξεπερνά την απλή πρακτική ή τεχνική. Είναι η κατάσταση του να μπορείς να δεις άμεσα και καθαρά, απεριόριστη από τη φλυαρία του νου, απαλλαγμένη από παραμορφώσεις επιθυμιών ή προηγούμενων εμπειριών. Πρόκειται για την αντίληψη της παρούσας στιγμής με πλήρη αντικειμενικότητα, πλήρως βυθισμένη στο εδώ και τώρα, στην ουσία της πραγματικής ζωής.
 
Ο αληθινός διαλογισμός δεν είναι ένα μέσο για έναν σκοπό. είναι το ίδιο το τέλος. Δεν είναι μια ενέργεια που έχει σχεδιαστεί για να μας μεταφέρει κάπου αλλού. Μάλλον, είναι η κατάσταση της επίγνωσης και της σαφήνειας που συνιστά σωστή δράση και σωστή ζωή. Το να διαλογίζεσαι αληθινά σημαίνει να βλέπεις με διαύγεια, με μυαλό χωρίς σκέψεις, με καρδιά άδεια από επιθυμίες και ένα σώμα που είναι ήρεμο και στη φυσική του κατάσταση ισορροπίας και ελάχιστης προσπάθειας.

Στη φασαρία της καθημερινής ζωής, το μυαλό μας συχνά μπλέκεται σε εμμονές, προσκολλήσεις και επιδίωξη εξωτερικών φαινομένων. Αυτή η κατάσταση σύγχυσης, που οδηγείται από τα κατασκευασμένα κατασκευάσματα της σκέψης και τον ψευδή εαυτό, μας οδηγεί μακριά από την άμεση αντίληψη, από την παρούσα στιγμή, από την αληθινή ζωή. Παρασυρόμαστε από το ρεύμα των σκέψεων, στο βασίλειο της εικονικής πραγματικότητας, των κοσμικών στόχων και των υλικών επιδιώξεων.

Για να διαλογιστούμε αληθινά, πρέπει να είμαστε ανάλαφροι και άδειοι, έτοιμοι να ανέβουμε σε ανώτερες πραγματικότητες. Η σκέψη, που είναι μια πτυχή του εγώ, μαζί με τη συσσώρευση εμπειριών, ανήκει στο νεκρό παρελθόν. Δεν μπορεί να μας οδηγήσει στη ζωντανή πραγματικότητα της παρούσας στιγμής. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε τώρα, εδώ, στη στιγμή που ρέει, σε πραγματικό χρόνο, στην αληθινή ζωή, όχι στη διάνοια, όχι στη μνήμη, όχι στο παρελθόν.

Ο διαλογισμός είναι να βλέπεις αληθινά, χωρίς την παρέμβαση και την παραποίηση της σκέψης. Όταν επιτυγχάνουμε αυτή την κατάσταση, βιώνουμε μια βαθιά ενότητα με αυτό που βλέπουμε. Ο παρατηρητής, το υποκείμενο, το εγώ - όλα αυτά διαλύονται, συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο πεδίο επίγνωσης που τα περιλαμβάνει όλα. Σε αυτή την κατάσταση καθαρής παρατήρησης, υπάρχει άμεση και αρμονική ανταπόκριση στη ζωή και τις ανάγκες της. Αυτή η συμβίωση με όλους και με όλα φέρνει την ειρήνη, το τέλος της διαμάχης και τη γαλήνη.

Το να ξεκινήσει κανείς αυτό το μυστικιστικό ταξίδι διαλογισμού σημαίνει να βυθιστεί στην αγνή ουσία της ύπαρξης. Είναι να παρακολουθείς το ξετύλιγμα της κάθε στιγμής με ένα αδιαίρετο και καθαρό μυαλό, να συνδεθείς βαθιά με την αληθινή φύση της πραγματικότητας και να βιώσεις τη βαθιά ενότητα της ύπαρξης. Μέσα από αυτό το ταξίδι, ανακαλύπτουμε τη γαλήνη και την ειρήνη που προέρχονται από το να ζούμε πλήρως στο παρόν, απαλλαγμένοι από τα βάρη των προηγούμενων εμπειριών και των μελλοντικών αγωνιών.

Ο διαλογισμός, λοιπόν, δεν είναι απλώς μια πρακτική αλλά ένας τρόπος ζωής. Είναι η τέχνη του να βλέπεις καθαρά, το μονοπάτι προς την αληθινή όραση και η πόρτα για μια ανώτερη κατάσταση επίγνωσης και ύπαρξης. Καθώς μαθαίνουμε να διαλογιζόμαστε με αυτόν τον τρόπο, ευθυγραμμιζόμαστε με την αληθινή ροή της ζωής, βιώνοντας τη βαθιά γαλήνη και ειρήνη που προέρχονται από τη ζωή σε αρμονία με το σύμπαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου