Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ

«Να είσαι πάντα τυχερός και ευτυχισμένος!», «Να έχεις όλα τα καλά του κόσμου!», «Εύχομαι να παίρνεις πάντα πολύ αγάπη γιατί το αξίζεις!». Πόσες φορές έχεις λάβει τέτοιου είδους ευχές; Άραγε έγιναν ποτέ πραγματικότητα όλα τα παραπάνω στη ζωή σου; Αν όχι, τι έφταιξε; Τι πήγε λάθος; Μήπως δεν πήρες από τη ζωή όσα περίμενες και αν όχι τότε τι έδωσες; Μήπως περίμενες να πάρεις πολλά περισσότερα από όσα έδωσες; Η μήπως μεγάλωσες και εσύ με τη γνωστή φράση: «Να δίνεις ό,τι παίρνεις». Και τι είναι τα συναισθήματα; Συναλλαγές που μπαίνουν σε συγκεκριμένα κουτάκια; Κάπου το χάνουμε. Μαζί και την αλήθεια μας.

Αναρωτήσου τα εξής: Τι θα σήμαινε η ευτυχία αν ήταν μια μονόπλευρη κατάσταση δοτικότητας; Πόσο σημαντική θα ήταν ως ευχή; Τι επιρροή θα ασκούσε ο έρωτας στη ζωή σου αν τον αντιμετώπιζες εγωιστικά και με συγκεκριμένους όρους αποδοχής; Τι αξία θα είχε το να λαμβάνεις αγάπη, φροντίδα, καλοσύνη και υποστήριξη αν εσύ ο ίδιος δεν έκανες το ίδιο ή και ακόμη περισσότερα; ‘Οχι για αντάλλαγμα, όχι. Στο συναίσθημα του να προσφέρεις αναφέρομαι! Σε αυτό που επιθυμείς με όλη σου την καρδιά να δώσεις ό,τι καλύτερο έχεις μέσα σου, χωρίς να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου την προϋπόθεση πως αν το κάνεις θα λάβεις ακόμη περισσότερα! Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν γίνεται να μπαίνουν σε καλούπια και σε συγκεκριμένες διαδικασίες βόλεψης, όσο και αν το επιθυμούμε πολλές φορές! Οι ανθρώπινες σχέσεις κρύβουν μεγάλο δυναμισμό για αυτό και αργά ή γρήγορα διαπιστώνουν τα λάθη, επιζητώντας το κάτι καλύτερο!

Ασφαλώς και οι επιθυμίες των ανθρώπων πολλές φορές έχουν την τάση να διακατέχονται από κίνητρα εγωισμού. Από τη φύση μας αποφασίζουμε ασυνείδητα πολλές φορές να προστατεύσουμε το «εγώ» μας και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να συμβαίνει με σκοπό τη διασφάλισή μας από οτιδήποτε είναι ικανό να μας βλάψει. Είτε συναισθηματικά είτε σωματικά. Ασφαλώς και υπάρχουν φορές που ενώ έχουμε όλη τη θέληση να δώσουμε, επιθυμούμε περισσότερο να λάβουμε. Είναι και αυτό μέσα στα πλαίσια αυτοσυντήρησης και ενδυνάμωσης του εσωτερικού μας εαυτού. Είναι από εκείνες τις στιγμές που κουραστήκαμε να δίνουμε και θέλουμε μόνο να λαμβάνουμε αγάπη, φροντίδα και ουσιαστικό ενδιαφέρον! Με αυτόν τον τρόπο επαναπροσδιορίζουμε τις ανάγκες μας, ανακτούμε εσωτερική δύναμη και επιστρέφουμε δυναμικά στην επιθυμία του να δώσουμε!
Το πάρε – δώσε στις σχέσεις υποδηλώνει ισορροπία.

Υποδηλώνει ουσιαστικό ενδιαφέρον. Και αν καταλήξεις να δίνεις περισσότερα από όσα παίρνεις; Πειράζει; Μήπως βγεις χαμένος; Και αν ναι, σε τι; Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε λάθος τις καταστάσεις που βιώνουμε. Ακούμε συχνά λανθασμένα να λένε: «Πάψε να είσαι ανοιχτό βιβλίο». «Πρόσεχε τι λες και σε ποιον». «Μην ανοίγεσαι τόσο, εσύ φταις που έδωσες τόσα πολλά». «Κράτα και τίποτα για σένα». «Οι άνθρωποι προδίδουν και ας τους φέρεσαι με τον καλύτερο τρόπο». «Έδωσες τα πάντα και δεν πήρες τίποτα».

Έδωσες τα πάντα; Eίσαι σίγουρος; Δεν πήρες τίποτα απολύτως; Πόσο σίγουρος είσαι και για αυτό; Όχι δεν έδωσες τα πάντα και σίγουρα κάτι πήρες αλλά επιλέγεις να παραβλέψεις τα καλά που πήρες! Επιλέγεις συνήθως να εστιάζεις την προσοχή σου στα όσα πήγαν λάθος και φυσικά πάντα από τη μεριά του άλλου. Και η αυτοκριτική; Πού πήγε; Επιβάλλεται να υπάρχει στη ζωή σου! Μήπως από το να επικεντρώνεσαι στο τι πήρες, θα ήταν σοφότερο να επικεντρωθείς στο τι έδωσες; Δεν είσαι τέλειος! Αποδέξου το! Έκανες όμως αυτό που νόμιζες πως ήταν το καλύτερο ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζεις. Το ίδιο και οι άνθρωποι οι οποίοι αναφέρεις πως σου έδωσαν λίγα. Έδωσαν και εκείνοι με τη σειρά τους όσα νόμιζαν πως μπόρεσαν να δώσουν. Λίγα ή πολλά, αυτά επέλεξαν να μοιραστούν και εσύ ίσως δεν έκανες το κάτι διαφορετικό για να γίνουν περισσότερα παρά την επιθυμία σου. Μάλλον απλά περίμενες. Σκεφτόσουν, αναθεωρούσες και απλά περίμενες ώσπου δεν είδες καμία ιδιαίτερη αλλαγή και η αιτιολόγηση σου; Δεν πήρα όσα έδωσα!

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ
Τίποτα δεν γίνεται χωρίς να προσπαθήσεις. Τίποτα δεν έρχεται αν δεν πας και εσύ κάποιες φορές προς αυτό. Για να κερδίσεις ό,τι επιθυμείς χρειάζεται να παλέψεις για αυτό. Όπως στρώσεις θα κοιμηθείς όπως λέει και η γνωστή παροιμία. Την επιθυμία του να «παίρνεις» λοιπόν δεν αρκεί να τη ζητάς, δεν αρκεί να την αξίζεις, πρέπει και να τη φροντίζεις, πρέπει και να την επιδιώκεις πρωτίστως εσύ ο ίδιος με το να προσφέρεις και να μοιράζεσαι! Και όταν η επιθυμία αυτή γίνει πραγματικότητα στη ζωή σου, ακόμη και τότε θα πρέπει να συνεχίσεις αδιάκοπα! Μια φορά δοτικότητας δεν είναι αρκετή, ούτε δύο! Αν μετράς τις φορές καλά θα κάνεις να σταματήσεις. Δεν οδηγεί πουθενά. Οι σχέσεις ολοκληρωτικού συμφέροντος αποδεδειγμένα έχουν δείξει πως έχουν ημερομηνία λήξης και καλό θα ήταν να μην ανήκεις σε μία απο αυτές.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΙ ΑΞΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙΣ
Κανένας ώριμος και κατασταλαγμένος άνθρωπος δεν θέλησε ποτέ πραγματικά κάποιον που στην προσπάθεια του να υπάρξει δοτικός, κατάφερε να χάσει τον ίδιο του τον εαυτό! Κανείς όμως δεν θέλησε και εκείνον που έπαιξε συμφεροντολογικά και «άρπαξε» όσα πρόλαβε. Αργά ή γρήγορα ένας τέτοιος χαρακτήρας αποδεικνύεται λίγος και φτωχός από συναισθήματα.

ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ, ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ, ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΡΝΕΙΣΑΙ
Εξερευνώντας τις ανθρώπινες σχέσεις σου ίσως να ανακαλύψεις κενά, διαφωνίες και δυσκολίες που ίσως σε πρώτη ή και δεύτερη φάση απέφευγες να δεις και να επιλύσεις. Φρόντισε να καλύψεις τα όποια κενά. Φρόντισε να προστατεύσεις αυτές τις σχέσεις και πάνω από όλα να γίνεις ένας από τους πρωταγωνιστές σε αυτές και όχι ένας απλός και αμέτοχος θεατής! Να θυμάσαι πως υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να δώσουν ακόμη και πράγματα που δεν χρειάζονται. Άλλοι που δυσκολεύονται να διεκδικήσουν πράγματα που τους ανήκουν. Άνθρωποι που ενώ επιθυμούν κάτι πολύ, δεν το εκφράζουν όπως θα έπρεπε και κάποιοι ακόμη που δυσκολεύονται να πουν «όχι» σε κάτι που τους ζητούν οι άλλοι. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε πόσο διαφορετικοί είναι οι άνθρωποι. Πόσο διαφορετικές είναι οι επιθυμίες τους, οι επιλογές τους, τα όρια τους και ο χαρακτήρας τους!

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ
Αν και διαφέρουν οι άνθρωποι, η ευτυχία δεν παύει να είναι μία και να μετριέται σε στιγμές. Οι πιο σημαντικές της; Εκείνες που μοιράστηκαν. Εκείνες που είδαν παραπάνω από δύο μάτια! Εκφράσου. Δείξε ελεύθερα ποιός/ά είσαι. Δώσε χωρίς αντάλλαγμα. Μοιράσου στιγμές! Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα είπε κάποτε πως «Ευτυχισμένος είναι αυτός που όταν δίνει δεν θυμάται, και όταν παίρνει δεν ξεχνά». Εγώ θα συμφωνήσω. Εσύ;

Να θυμάσαι ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που παίρνουν περισσότερα, αλλά αυτοί που δίνουν περισσότερα…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου