Αστροφυσικοί έχουν ανακαλύψει έναν «μαύρο» εξωπλανήτη που απέχει 470 έτη φωτός μακριά και απορροφά το 99% του φωτός, καθιστώντας τον έναν από τους σκοτεινότερους πλανήτες που βρέθηκαν ποτέ.
Ο πλανήτης, που ονομάζεται WASP-104b, ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Keele του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Kepler της NASA για να δείξουν ότι είναι πιο σκούρος και από το κάρβουνο. – αντανακλώντας πολύ λίγο φως από το γονικό του αστέρι Ο πλανήτης αυτός αντανακλά το 97% του φωτός του άστρου του, ενώ μερικοί άλλοι αντανακλούν μόνο το 10%».
Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε το 2014 γύρω από ένα κίτρινο νάνο αστέρι, περίπου, 470 έτη φωτός μακριά από μας στον αστερισμό του Λέοντα και κατηγοριοποιείται ως καυτός πλανήτης σαν τον Δία.
Οι καυτοί Δίιοι είναι αέριοι γιγάντιοι πλανήτες παρόμοιας μάζας με τον Δία, αλλά βρίσκονται πολύ πιο κοντά στα γονικά αστέρια τους – καθιστώντας τους πολύ ζεστούς.
Ο WASP-104b είναι τόσο κοντά στο αστέρι του (περίπου 4 εκατομμύρια χιλιόμετρα) και θέλει μόλις 1,76 ημέρες για να ολοκληρώσει την τροχιά του.
Αυτή η γειτνίαση με το αστέρι υποδοχής μπορεί να είναι ο λόγος που ο πλανήτης είναι τόσο σκοτεινός – καθώς οι συνθήκες είναι πολύ ζεστές για να σχηματιστούν νέφη, που είναι πολύ αντανακλαστικά), ανέφεραν οι ερευνητές.
Η μη αντανάκλαση του φωτός από τον πλανήτη μπορεί επίσης να αποδοθεί στην παρουσία αλκαλικών μετάλλων όπως το νάτριο και το κάλιο σε μια «θολή» ατμόσφαιρα, η οποία προκαλεί σημαντική απορρόφηση του φωτός στα οπτικά μήκη κύματος, ανέφεραν.
Οι αστροφυσικοί λένε ότι θα τους χρησιμεύσει ως πειραματικός πλανήτης για τα ατμοσφαιρικά μοντέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου