Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Το ρομπότ του σεξ και η σημασία του συναισθηματικού δεσμού στο ζευγάρι

Μια διαφορετική ματιά στον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τη σεξουαλική ζωή μέσα στη σχέση, προσφέρει η Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Dr Sue Johnson, επιδιώκοντας να συνδέσει και να συνενώσει τη σεξουαλικότητα με τον συναισθηματικό δεσμό.

Η Dr Sue Johnson, όπου και επιχείρησε να εξηγήσει πώς ο συναισθηματικός δεσμός συνδέεται με το σεξ και γιατί αυτά δεν πρέπει να διαχωρίζονται, σε αντίθεση με τις προσταγές της εποχής μας που τα βλέπουν ως ξέχωρα. Ενδεικτική άλλωστε η παρατήρηση της Johnson ότι από τη μια μεριά έχουμε τους εξειδικευμένους Σεξοθεραπευτές (sex coach) για προβλήματα στο σεξ και από την άλλη τους συμβούλους σχέσεων, με τις δύο ειδικότητες να μην έχουν την οποιαδήποτε επαφή μεταξύ τους!

Πώς όμως μπορούμε τόσο να διαχωρίζουμε αυτά τα δύο; Εάν ορθώς και το κάνουμε, τότε πώς εξηγείται ότι η πιο συχνή στάση στο σεξ είναι η ιεραποστολική όπου ευνοείται η οπτική επικοινωνία του ζευγαριού; Και ακόμα γιατί οι άνθρωποι, σε αντίθεση με άλλα θηλαστικά, κάνουν σεξ ανεξαρτήτως περιόδου γονιμότητας;

«Το σεξ είναι συναίσθημα σε δράση»

Κατά την Johnson, ο συναισθηματικός δεσμός ενισχύει τη φροντίδα προς τον/τη σύντροφο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα καλύτερο σεξ, με άλλα λόγια αποτελεί τη βάση για μια υγιή και ποιοτική σχέση. Οι συγκρούσεις που προκύπτουν μέσα στο ζευγάρι πρέπει να ιδωθούν περισσότερο σαν μια φλεγμονή, το σύμπτωμα δηλαδή, ενώ ο πραγματικός ιός είναι η συναισθηματική απομόνωση.

Σεξουαλικότητα, λοιπόν, και συναισθηματικός δεσμός πάνε μαζί ή όπως η Μέι Γουέστ το έθεσε «Το σεξ είναι συναίσθημα σε δράση».

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας και δημιουργός της Συγκινησιακά Εστιασμένης Θεραπείας Ζεύγους (EFT) επέλεξε να αναφέρει το εξής και άκρως ενδιαφέρον παράδειγμα για να αντιληφθούμε τη σύνδεση σεξουαλικότητας και συναισθηματικής σύνδεσης:

Πριν κάποια χρόνια, παρουσιάστηκε σε έκθεση τεχνολογίας στις ΗΠΑ ένα καινοτόμο ρομπότ του σεξ, μια προηγμένη σεξουαλική κούκλα, δηλαδή, ονόματι Roxxxy. Με τι ονόματα θα περίμενε κάποιος να λανσαριστεί το εν λόγω προϊόν στην αγορά; Λογικά θα υποθέταμε ότι λέξεις που θα συνόδευαν το προηγμένο ρομπότ για σεξ θα ήταν η σεξουαλικότητα ή/και η επίτευξη «ανεπανάληπτων οργασμών». Κι όμως! Ο δημιουργός επέλεξε να μην σταθεί στο σεξουαλικό κομμάτι, αλλά να δώσει στο ρομπότ την επιπλέον ονομασία «TrueCompanion» (αληθινή σύντροφος) να εστιάσει δηλαδή στη συντροφικότητα που θα μπορέσει να έχει ο υποψήφιος αγοραστής με το ρομπότ. Με άλλα λόγια ο πελάτης θα αναζητήσει -σύμφωνα με την άποψη του δημιουργού- όχι απλά οργασμούς, αλλά μια συναισθηματική σύνδεση ακόμη και με μια κούκλα του σεξ!

Οι νόμοι της ρομαντικής αγάπης

Με βάση τη θεωρία του Συναισθηματικού Δεσμού, η Johnson παρέθεσε τους νόμους της ρομαντικής αγάπης, του ρομαντικού δεσμού:
  • Η βιωμένη αίσθηση σύνδεσης αποτελεί βιολογική ανάγκη επιβίωσης. Είμαστε «κατασκευασμένοι» να συνδεόμαστε με άλλους.
  • Η σύνδεση αγάπης μας προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο όπου μπορούμε να καταφύγουμε  για να διατηρήσουμε τη συναισθηματική ισορροπία και να αντιμετωπίσουμε το στρες.
  • Αποτελεί μια ασφαλή βάση εκκίνησης για να εξερευνήσουμε τον κόσμο. Με τρόπο φαινομενικά παράδοξο, το να γνωρίζεις ότι έχεις κάποιον πλάι σου και δεν είσαι μόνος αυξάνει την ικανότητα σου να είσαι ανεξάρτητος, δημιουργικός, περίεργος για τον εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο.
  • Η απώλεια της αίσθησης σύνδεσης με τον «αγαπημένο άλλο», βιώνουμε συναισθηματική απομόνωση, μοναξιά, πανικό, πόνο και αίσθημα ότι δεν υπάρχει κανείς να σε βοηθήσει.
  • Τα στοιχεία-κλειδιά σε έναν ασφαλές δεσμό είναι: η διαθεσιμότητα, η συναισθηματική ανταπόκριση και η εμπλοκή (απάντηση στο ερώτημα «είσαι εκεί για εμένα;»). Η ανταπόκριση είναι αυτή που δημιουργεί τον δεσμό.
  • Η ασφαλής σύνδεση προωθεί την υγιή ανάπτυξη και λειτουργικότητα, καθώς και μια θετική και συνεκτική αίσθηση εαυτού σε σχέση με τους άλλους. Τα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν περιορίζει και θέτει όρια στην ανάπτυξή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου