Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Το πιο ψυχρό άστρο στο Σύμπαν

green-dot
Το παρατηρητήριο υπέρυθρων ακτίνων WISE της NASA αποκάλυψε το πιο ψυχρό άστρο που έχουμε δει μέχρι στιγμής, ένα καφέ νάνο αστέρι. Είναι η πράσινη κουκκίδα στο κέντρο αυτής της εικόνας στα υπέρυθρα μήκη κύματος. Ονομάζεται WISE 1828 2650, βρίσκεται στον αστερισμό Λύρα, και δεν έχει ούτε την θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, περίπου 25 βαθμούς Κελσίου. Οι μπλε κουκκίδες είναι ένα μίγμα άστρων και γαλαξιών.

Το παρατηρητήριο υπέρυθρων ακτίνων WISE της NASA αποκάλυψε το πιο ψυχρό άστρο, ένα καφέ νάνο αστέρι που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής. Είναι η πράσινη κουκκίδα στο κέντρο αυτής της εικόνας στα υπέρυθρα μήκη κύματος. Ονομάζεται WISE 1828 2650, βρίσκεται στον αστερισμό Λύρα, και δεν έχει ούτε την θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, περίπου 25 βαθμούς Κελσίου. Οι μπλε κουκκίδες είναι ένα μίγμα άστρων και γαλαξιών.

Όπως και άλλοι καφέ νάνοι, αυτός άρχισε τη ζωή του σαν ένα αστέρι που κατέρρευσε κάτω από το βάρος του σε μια πυκνή σφαίρα αερίου. Αλλά, σε αντίθεση με τα άλλα άστρα, δεν έχει αρκετή μάζα για να συντήξει πυρήνες υδρογόνου στον πυρήνα του, και να λάμψει σταθερά με το γνωστό φως των άστρων. Αντίθετα, συνέχιζε να ψύχεται και να εξασθενίζει από τη γέννησή του. Έτσι, τώρα εκπέμπει μόνο μια ασθενή ποσότητα υπέρυθρου φωτός.

Οι εξαιρετικά ευαίσθητοι υπέρυθροι ανιχνευτές του WISE ήταν σε θέση να συλλάβουν την ασθενίκή λάμψη αυτού του αντικειμένου κατά τη διάρκεια της σάρωσης όλου του ουρανού, η οποία διήρκεσε από τον Ιανουάριος του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016.

Το WISE ξεκίνησε να πετάει στις 14 Δεκεμβρίου του 2009, και χαρτογράφησε το σύνολο του ουρανού το 2010 με πολύ καλύτερη ευαισθησία από ότι οι προκάτοχοι του. Συγκέντρωσε πάνω από 2,7 εκατομμύρια εικόνες οι οποίες λήφθηκαν σε τέσσερα υπέρυθρα μήκη κύματος του φωτός, συλλαμβάνοντας έτσι τα πάντα, από κοντινούς αστεροειδείς έως μακρινούς γαλαξίες.

Από τότε, η επιστημονική ομάδα του WISE έχει επεξεργαστεί περισσότερα από 15 τρισεκατομμύρια byte δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου