Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Να μάθεις να ακούς

Αποτέλεσμα εικόνας για Να μάθεις να ακούςΈνα από τα πιο συνηθισμένα «μελανά» σημεία των σχέσεων είναι το παράπονο: «Δεν με ακούει όταν μιλάω». Αν ρωτήσετε τους γύρω σας, θα δείτε ότι σχεδόν κανένας δεν πιστεύει ότι ο σύντροφός του είναι καλός ακροατής.

Το να γίνεται καλός ακροατής προσφέρει πλεονεκτήματα. Το πιο προφανές είναι ότι ικανοποιεί τον σύντροφό σας να του αποδεικνύεται καθημερινά ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε για αυτόν και για αυτά που σας λέει. Είναι ένας από τους ωραιότερους τρόπους να δείξετε την αγάπη σας και την κατανόηση σας. Το να μάθεις να ακούς τον σύντροφό σου δείχνει επίσης ότι εκτιμάτε την γνώμη του συντρόφου σας, τον ακούτε πραγματικά, δεν τον θεωρείται δεδομένο και αυτό τον κάνει να νιώθει έναν ξεχωριστό άνθρωπο. Ενθαρρύνεται τον άλλον να σας ακούει με μεγάλη προσοχή, να μοιραστεί τις σκέψεις του μαζί σας, πράγμα που σας φέρνει πιο κοντά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο είναι ευχάριστο και ανακουφιστικό, ενώ το αντίθετο είναι τουλάχιστον ενοχλητικό.

Η προσεκτική ακρόαση του άλλου επίσης, μειώνει δραστικά την τάση να αντιδράτε υπερβολικά ή να ενοχλείστε από μικροπράγματα. Όταν ακούτε με προσοχή και αγάπη τον σύντροφό σας, τις περισσότερες φορές, δεν αφήνεται τον εαυτό σας να προτρέξει σε λάθος συμπεράσματα ή να αντιδράσει αντανακλαστικά.

Όταν αφιερώσετε χρόνο και προσπάθεια για να ακούσετε τον άλλον ή θα νιώσετε και θα ακούσετε πράγματα που σας ξέφευγαν ή που απλώς περίμενες την ευκαιρία να μιλήσεις εσύ. Θα βιώσετε περισσότερη κατανόηση για τον άλλον γιατί θα ακούσετε τον πόνο και την στεναχώρια που μπορεί να αισθάνεται μερικές φορές. Θα δείτε την αθωότητα που κρύβει μέσα του και η καρδία σας θα παραμείνει ανοικτή απέναντί του. Και βέβαια από την άλλη πλευρά θα μπορέσετε να αισθανθείτε περισσότερο την χαρά του, θα είστε σε θέση να ακούσετε τον ενθουσιασμό του που σε άλλη περίπτωση ίσως να σας διέφευγε.

Η διαφορά μεταξύ ικανοποιητικής και καταπληκτικής ακρόασης είναι τεράστια. Η ικανοποιητική ακρόαση είναι πολύ συχνά ανεκτή αλλά δεν προσφέρει πολλά στο πνεύμα. Το να σε ακούν προσεκτικά είναι μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη και όταν απουσιάζει είναι πραγματικά ιδιαίτερα αισθητή η έλλειψή της.

Ο μοναδικός τρόπος για να γίνεται καλοί ακροατές είναι η εξάσκηση. Σημαίνει να είστε πραγματικά «παρόντες» σε αυτό που συζητάτε, αλλά να έχετε κατανόηση και υπομονή. Σημαίνει να προσπαθείτε να αναλύεται αυτό που ακούτε χωρίς την παραμικρή διάθεση κριτικής, να περιμένετε να τελειώσει ο σύντροφός σας όλα όσα έχει να σας πει και να μετά να αρχίσετε να μιλάτε. Δηλαδή να μην τον διακόπτετε.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι ο καθένας μας μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός ακροατής, φτάνει να έχει την πραγματική επιθυμία για κάτι τέτοιο. Επίσης ανοίγει ο δρόμος να αποκτήσετε ένα θαυμάσιο δώρο: θα κερδίσετε μια αμοιβαία και ικανοποιητική σχέση που θα στηρίζεται στην καλή ακρόαση. Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από αυτό. Ο σύντροφός σας να είναι και ο καλύτερος φίλος σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου