Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

H EE νομιμοποιεί το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto – Ο Π.Ο.Υ το έκρινε καρκινογόνο

Η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) ερχόμενη σε αντίθεση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) αθώωσε την Monsanto και το glyphosate το ενεργό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup, που αποτελεί και το πιο κερδοφόρο προϊόν της γνωστής αμερικανικής εταιρείας, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο στις Βρυξέλλες ενδιαφέρονται για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών ή για τα κέρδη των πολυεθνικών.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, διέψευσε τους επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και συγκεκριμένα τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο που ανήκει στον ΠΟΥ (International Agency for Research on Cancer – IARC), και την έρευνά τους με βάση την οποία πριν από επτά μήνες είχε καταταχτεί το glyphosate στην κατηγορία «πιθανώς καρκινογόνο»!
Βάση της αυστηρής ακόμα ευρωπαϊκής νομοθεσίας εάν υπάρχουν αμφιβολίες για ένα προϊόν ότι μπορεί να προκαλέσει κακό στην υγεία των πολιτών αυτό αποσύρεται, αντίθετα στις ΗΠΑ κυκλοφορούν τα πάντα και μόνο εάν και όταν κάποιο από αυτά προκαλέσει αποδεδειγμένα βλάβες στο κοινωνικό σύνολο τότε αποσύρεται το υπαίτιο προϊόν.

Η EFSA, απέρριψε την έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), υποστηρίζοντας ότι το δραστικό συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως στο περιβόητο ζιζανιοκτόνο της Monsanto «Round Up», είναι «απίθανο να δημιουργήσει κίνδυνο καρκινογένεσης σε ανθρώπους»!
O EFSA συμβουλεύει την ΕΕ, να ανανεώσει την έγκριση για το συστατικό glyphosate, το οποίο η Monsanto το έθεσε σε χρήση από τα μέσα της δεκαετίας του 70′ ως το κύριο συστατικό του πιο προσοδοφόρου προϊόντος της, του ζιζανιοκτόνου «Roundup»
Μια καμπάνια εναντίον του προϊόντος είχε λάβει χώρα με 1.4 εκατομμύρια ανθρώπους να υπογράφουν εναντίον του
Η EFSA είπε ότι πραγματοποίησε «λεπτομερή ανάλυση και λάβαμε υπόψη τα ευρήματα της IARC»
«Ήταν μια εξαντλητική διαδικασία, και συμπεριέλαβε νέες μελέτες και στοιχεία» είπε ο Jose Tarazona, επικεφαλής των ερευνών της EFSA, στην Parma, της Ιταλίας.
«Ως προς την καρκινογένεση είναι πολύ απίθανο το συστατικό αυτό να είναι καρκινογενετικό»
Οι επιστήμονες της EFSA που εργάστηκαν μαζί με ειδικούς από άλλες χώρες της ΕΕ, είπαν ότι η μελέτη τους διαφέρει από αυτήν της IARC στο γεγονός ότι αυτή επικεντρώθηκε μόνο στο glyphosate, ενώ της IARC διευρύνθηκε και σε ομάδες συσχετιζόμενων χημικών, και είπαν τότε το εξής καταπληκτικό:
«Τα τοξικά αποτελέσματα μπορεί να προκαλούνται από την αντίδραση με άλλα συστατικά»!
Από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ επιφυλάξεις διατύπωσε μόνο Σουηδία
Τώρα η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει εντός των επόμενων μηνών για το αν θα ανανεώσει την υπάρχουσα έγκριση για την χρήση του glyphosate
Η Greenpeace χαρακτήρισε την έκθεση της ως «ξέπλυμα» για να νομιμοποιηθεί το συστατικό.
«Η EFSA αγνόησε την πιο αρμόδια υπηρεσία του κόσμου για τον καρκίνο» αναφέρει η επικεφαλής της Greenpeace στην ΕΕ για διατροφικά θέματα Franziska Achterberg
Η Monsanto και άλλοι χρήστες του glyphosate καλωσόρισαν την έκθεση.
«Επιβεβαιώνει τις προηγούμενες αξιολογήσεις του glyphosate από ρυθμιστικούς οργανισμούς στον πλανήτη που με συνέπεια υποστήριζαν ότι η εφαρμογή του δεν αποτελεί ρίσκο για την υγεία» .
Η EFSA, για πρώτη φορά, προτείνει ανώτατα όρια για τον άνθρωπο στην έκθεση σε glyphosate.Συγκεκριμένα προτείνει ως μέγιστη ημερήσια ασφαλή (!) δόση τα 0,5 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους.
Δηλαδή ένα άτομο που είναι 80 κιλά μπορεί να καταναλώνει κάθε ημέρα τροφές που περιέχουν 40 χιλιοστόγραμμα glyphosate για το υπόλοιπο της ζωής του!
Αντί για τροφή θα καταναλώνει φυτοφάρμακο, ποιος πιστεύει ότι αυτό είναι υγιεινό;
Επίσης δεν γίνεται κατανοητό το πως θα μπορεί ο πολίτης να μετράει την επιτρεπτή δόση glyphosate.
Ουδείς ξέρει πόση υπάρχει π.χ στα λαχανικά ή αλλού.
Βρίσκονται παντού αφού χρησιμοποιούνται στη γεωργία, τη δασοκομία, τα πάρκα, τους δημόσιους χώρους και τους ιδιωτικούς κήπους.
Εάν η EFSA ταξινομούσε το ενεργό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup στην κατηγορία «πιθανώς καρικονογόνο», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτό θα σήμαινε ότι η Κομισιόν θα έπρεπε να απαγορεύσει τη χρήση του glyphosate στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό θα σήμαινε όμως ότι το πιο επικερδές προϊόν της της Monsanto το Roundup που είναι το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της πολυεθνικής και αποτελεί το 1/3 των συνολικών πωλήσεών της, θα έπρεπε να σταμτήσει να κυκλοφορεί.
Η ζημιά για τον κολοσσό θα ήταν τεράστια και θα απειλούσε την ίδια της την ύπαρξη.

Προτιμήθηκαν τα κέρδη από την ασφάλεια των πολιτών, τόσο απλά!
Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχει υπογραφεί η ΤΤΙΡ, με βάση την οποία όλες οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούν να κυκλοφορούν στην ΕΕ οποιοδήποτε προϊόν τους και τα κράτη να μην μπορούν να σταματούν την κυκλοφορία τους με βάση… αμφιβολίες παρά μόνο εάν προκύψουν θάνατοι από την χρήση τους.

Αυτός είναι ο «νέος θαυμαστός κόσμος» που έρχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου