Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Δώδεκα απορίες για τη λίμπιντο


Αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες λέξεις παγκοσμίως, κι όμως οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες (μεταξύ τους κι εσύ) δεν ξέρεις ούτε τι σημαίνει ακριβώς, ούτε πώς καταλαβαίνεις αν τη διαθέτεις και το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σου ζωή, θετικά ή αρνητικά. Η λίμπιντο με τα σκαμπανεβάσματα της μπορεί να μετατραπεί σε ρυθμιστή της ζωής σου ολόκληρης. Δες ποιές είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις για τη λίμπιντο και λύσε όλες τις απορίες σου.

Περί τίνος πρόκειται: η λίμπιντο μπορεί να περιγραφεί ως αυτή η ενστικτώδης ερωτική ορμή, η διάθεση για σεξ αλλά και όλη η ενέργεια που ξεχειλίζει από αυτή Η λίμπιντο έχει τις ρίζες της στα πιο βαθιά συναισθήματα πριν επηρεάσει και το σώμα σου.
Μα να μην πέφτει η λίμπιντο μου ποτέ!

1. Αν δεν με διεγείρει πια, αυτό σημαίνει πως δεν τον αγαπάω;
Όχι απαραίτητα. Η αγάπη και η επιθυμία είναι δύο πολύ διαφορετικά συναισθήματα. Μπορεί να επιθυμείς κάποιον χωρίς να τον αγαπάς. Άλλωστε, η σεξουαλική διάθεση μπορεί να αλλάξει σε ένα δευτερόλεπτο, εξ 'αιτίας κάποιου ιατρικού, ψυχολογικού ή σχεσιακού προβλήματος. Σε μια σταθερή σχέση, κάθε ζευγάρι βιώνει αυτή την έλλειψη επιθυμίας από καιρό σε καιρό. Πρέπει να το αποδεχτείς και να βρεις την αφορμή της μειωμένης λίμπιντο. Το ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα στην κρεβατοκάμαρα δεν σημαίνει πως δεν αγαπάς τον σύντροφό σου. Μην πετάξεις στα σκουπίδια όλα τα βαθιά συναισθήματα αγάπης που νιώθεις μέχρι να βρεις μια λύση και στο πρόβλημα της πεσμένης λίμπιντο.

2. Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ επιθυμίας και λίμπιντο;
Σε γενικές γραμμές η επιθυμία είναι κυρίως σεξουαλική: είναι η παρορμητική αντίδραση που μας σπρώχνει στο σεξ. Από την άλλη μεριά, η λίμπιντο είναι μια πολυδιάστατη λέξη που μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Η πιο δημοφιλής χρήση της αναφέρεται στη σεξουαλική επιθυμία και μόνο οι ψυχολόγοι τη χρησιμοποιούν ως ευρύτερη έννοια σήμερα.

3. Μπορώ να επιθυμώ κάποιον που δεν αγαπάω ή δεν είμαι ερωτευμένη μαζί του;
Φυσικά! Μάλιστα, υπάρχει περίπτωση να σε έλξει σεξουαλικά ένα άτομο που ούτε καν γνωρίζεις ή ούτε καν σου αρέσει. Φυσικά, δεν θα περάσεις μαζί του την υπόλοιπη ζωή σου, παρά μονάχα μερικές στιγμές καυτού σεξ. Θυμήσου πως δεν υπάρχει λογική στην ερωτική επιθυμία. Δεν πρέπει να ντρέπεσαι που σε έλκει κάποιος μόνο ερωτικά. Απλά θα χρειαστεί να ελέγξεις τις επιθυμίες σου.

4. Μπορώ να νιώθω επιθυμία αλλά όχι και απόλαυση;
Η επιθυμία και η απόλαυση είναι δύο έννοιες στενά δεμένες αλλά όχι και αλληλένδετες. Όσο πιο έντονη είναι η επιθυμία που αισθάνεσαι, τόσο μεγαλύτερη σεξουαλική απόλαυση θα πάρεις. Προσοχή όμως! Είναι εύκολο να μπερδέψεις την σεξουαλική απόλαυση με τον οργασμό. Οι περισσότερες γυναίκες που νιώθουν ερωτική επιθυμία, νιώθουν και ευχαρίστηση. Αλλά η ευχαρίστηση δεν έχει να κάνει μόνο με τον μεγάλο οργασμό. Ο οργασμός είναι η φυσική έκφραση του απόγειου της σεξουαλικής ευχαρίστησης. Το φυσιολογικό αντανακλαστικό μας, είναι να θέλουμε να ξεφορτωθούμε την σεξουαλική ένταση πετυχαίνοντας έναν οργασμό. Αν φτάνεις στο τελικό στάδιο και δεν παίρνεις όση ευχαρίστηση θα ήθελες, μάλλον ο παρτενέρ σου δεν κάνει όλα εκείνα που θα ήθελες. Ίσως μάλιστα να έχεις να αντιμετωπίσεις και δικούς σου δισταγμούς που σε κρατούν μακρυά από το εκρηκτικό σεξ.

5. Όταν εκείνος αντιμετωπίζει προβλήματα στύσης, αυτό σημαίνει πως δεν με θέλει πια;
Στο 99% των περιπτώσεων τα στυτικά προβλήματα δεν συνδέονται άμεσα με την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας. Άλλωστε για να ζει μαζί σου, για να βρίσκεται στο κρεβάτι μαζί σου, σημαίνει πως σε θέλει. Μάλιστα, λάβε υπόψη πως οι άντρες έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πετυχαίνουν μια καλύτερη στύση όταν βρίσκονται στο κρεβάτι με μια παρτενέρ που γνωρίζουν και όχι με μια τυχαία ερωμένη σε ένα one night stand για παράδειγμα. Είναι πολύ πιθανό για τον αγαπημένο σου να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Η απώλεια στύσης μπορεί να οφείλεται οι ορμόνες του, σε κάποιο αρτηριακό πρόβλημα, να αποτελεί παρενέργεια της φαρμακευτικής αγωγής που παίρνει, ή του στρες και των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Εκεί μιλάμε για ?μηχανικό? πρόβλημα και όχι κάποια κρίση στη σχέση.

6. Είναι αλήθεια πως οι γυναίκες έχουν μικρότερη ερωτική επιθυμία σε σχέση με τα αρσενικά;
Σίγουρα υπάρχουν κάποιες γυναίκες με μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον. Από την άλλη υπάρχουν θηλυκά με έντονη σεξουαλικότητα. Ο κοινός αυτός μύθος για την μειωμένη γυναικεία λίμπιντο πηγάζει από το γεγονός πως όταν είσαι άντρας μπορείς να δείχνεις ευκολότερα και άφοβα τη σεξουαλική σου επιθυμία Όταν ένας άντρας είναι υπερσεξουαλικός θεωρείται Δον Ζουάν. Όταν μια γυναίκα έχει αυξημένη λίμπιντο και το δείχνει της κρεμάνε κουδούνια και μόνο ιερόδουλο που δεν την φωνάζουν.

7. Είναι φυσιολογικό που οι γυναίκες χρειάζονται μια ρομαντική ατμόσφαιρα για να διεγερθούν πλήρως;
Φυσικά! Η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία δεν είναι τόσο ενστικτώδης όσο η αντρική. Δηλαδή, η γυναικεία λίμπιντο έρχεται σε συνδυασμό και με άλλα στοιχεία, ένα από τα οποία είναι και η ρομαντική ατμόσφαιρα. Βέβαια, για ορισμένες γυναίκες βλέπουν τη σύμβαση αυτή ως περιορισμό της απόλαυσης. Εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις την επιλεκτικότητα αυτή ως όπλο για να μπλέκεσαι σε ερωτικά μπερδέματα που σε εξιτάρουν απόλυτα και να αποφεύγεις τις χλιαρές καταστάσεις.

8. Αν και διεγείρομαι δεν υπάρχει αρκετή λίπανση. Μήπως αυτό σημαίνει πως είναι όλα στο μυαλό μου και δεν τον επιθυμώ σωματικά;
Όχι πραγματικά. Μπορεί να συμβαίνει αυτό. Φυσιολογικά, όταν μια γυναίκα διεγείρεται παράγει κολπικά υγρά. Βέβαια, κάποιες φορές το μυαλό δεν συνδέεται απόλυτα με τη λίμπιντο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να παρομοιαστεί με τα προβλήματα στύσης [που αντιμετωπίζουν οι άντρες. Μπορεί να οφείλεται σε ιατρικά προβλήματα (παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής, διαβήτης, ορμονικές διαταραχές, κατάθλιψη, εμμηνόπαυση, λοχεία, άγχος). Ή μπορεί να οφείλεται στο χαμένο κρίκο της σεξουαλικής αλυσίδας που κάπου χάθηκε ή που μπορεί να μην υπήρχε εξαρχής.

9.Η σεξουαλική επιθυμία είναι ένα συναίσθημα που παράγεται στον εγκέφαλο. Η σεξουαλική απόλαυση είναι η φυσική επίδραση που προκαλείται στο κορμί εξαιτίας της επιθυμίας. Όταν η επικοινωνία μεταξύ των δύο αποτυγχάνει, νιώθεις την επιθυμία αλλά χάνεις την απόλαυση.

10. Υπάρχουν γυναικείες ορμόνες που ελέγχουν τη σεξουαλική όρεξη;
Φυσικά! Μιλάμε για τα οιστρογόνα που εκκρίνει ο οργανισμός πριν την ωορρηξία και έχουν την ικανότητα να αυξάνουν την σεξουαλική διάθεση. Μια γυναίκα μπορεί να βιώσει μεγαλύτερη επιθυμία όταν βρίσκεται στις γόνιμες ημέρες της. Είναι η πρόβλεψη που έκανε η φύση για να βοηθήσει τη γυναίκα να προχωρήσει στο αναπαραγωγικό της έργο. Η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη υπάρχει στο γυναικείο αίμα και βοηθά στον ερεθισμό αλλά την βρίσκουμε σε πολύ μικρές ποσότητες υπό φυσιολογικές συνθήκες.

11. Υπάρχει κάποιο χάπι που να υπόσχεται αύξηση της λίμπιντο;
Όχι, δεν υπάρχει κάποιος καθαρά ιατρικός τρόπος για να αυξήσεις τη σεξουαλική σου διάθεση.
Ωστόσο μπορείς να κάνεις χρήση των αφροδισιακών τροφών και των εφοδίων που σου προσφέρει η φαντασία.

12. Ποιοί άλλοι παράγοντες μπορούν να συντελέσουν στην απώλεια της λίμπιντο;
Τα ιατρικά προβλήματα αλλά και τα πάσης φύσης προβλήματα μέσα στη σχέση μπορούν να οδηγήσουν σε πιθανή απώλεια της λίμπιντο. Γενικά, όσο είσαι ζωντανή θα πρέπει να έχεις μια υγιή σεξουαλική επιθυμία. Δώσε βαρύτητα σε ιδιαίτερα σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα (όπως είναι ο φόβος ή η δυσαρέσκεια) που μπορούν να σε κάνουν να χάσεις την επιθυμία σου. Αναρωτήσου αν η ερωτική σου ζωή είναι αυτό που ήθελες ή απλά έχεις βολευτεί και θα πάρεις την απάντηση στο ερώτημα που έθεσες.

Και τα παράξενα της λίμπντο:
Επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου του Νιόυκασλ υποστηρίζουν, σε νέα τους έρευνα, ότι η ευχαρίστηση που οι γυναίκες παίρνουν όταν κάνουν έρωτα, συνδέεται και με το μέγεθος του τραπεζικού λογαριασμού του συντρόφου τους! Όσο πλουσιότερος ο σύντροφος, τόσο συχνότερα η γυναίκα έχει οργασμό.

Θεραπεία
Η αναζήτηση βοήθειας για την αντιμετώπιση αυτής της συμπεριφοράς από εξειδικευμένο Σεξοθεραπευτή είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου