Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Άννα Ιβάνοβνα: Η αυτοκράτειρα της Ρωσίας που μίσησε την αγάπη

Αν ρωτήσεις κάποιον που πληγώθηκε από την αγάπη, επειδή την έχασε το πιθανότερο είναι να σου πει πως «δεν θα αγαπήσει ποτέ ξανά». Το χειρότερο, όμως, θα είναι να μισήσει την αγάπη και να καταστρέφει τις σχέσεις των άλλων. Κάτι που θα ήταν πραγματικά λυπηρό.

Αυτό έκανε η Αννα Ιβάνοβνα η μετέπειτα αυτοκράτορα της Ρωσίας της δυναστείας των Ρομανόφ.

Η Αννα Ιβάνοβνα γεννήθηκε το 1693 και ήταν κόρη δεύτερη κόρη του τσάρου Ιβάν Ε', αδερφού και συγκυβερνήτη του τσάρου Πέτρου του Α'. Ο πατέρας της ήταν γνωστός και ως ο Ιβάν ο Αδαής, ένας χαρακτηρισμός που του αποδόθηκε λόγω της διανοητικής του ανεπάρκειας, που ήταν κομμάτι της γενικότερης προβληματικής κατάστασης της υγείας του.

Η Αννα είχε μια πολύ περίεργη παιδική ηλικία. Η μητέρα της δεν ήταν μια ευτυχισμένη γυναίκα, που πίστευε στη διατήρηση των παλαιών ρωσικών τρόπων. Τι σήμαινε αυτό; Λιγότερη εκπαίδευση για τα κορίτσια. Η Αννα ήταν μόλις εγγράμματη και η ομορφιά δεν ήταν το προτέρημά της. Ο συγγραφέας Thomas Carlyle είχε πει πως τα μάγουλά της μοιάζουν με... ζαμπόν. Λέγεται πως είχε χείριστους τρόπους και βλοσυρή συμπεριφορά.

Ωστόσο, η άσχημη συμπεριφορά της δεν της στάθηκε εμπόδιο να παντρευτεί το 1710 τον Δούκα της Κυρλανδίας Φρειδερίκο Γουλιέλμο.

Η Αννα ήταν τόσο ενθουσιασμένη με το γεγονός και πριν από τον γάμο τους έγραψε μια επιστολή προς τον μέλλοντα σύζυγό της.

«Δεν μπορώ παρά να σας διαβεβαιώσω Υψηλότατε πως τίποτα δεν θα με ευχαριστούσε περισσότερο από το να με διαβεβαιώσετε για την αγάπη σας. Από την πλευρά μου σας διαβεβαιώνω πως συμμερίζομαι τα συναισθήματά σας. Στην επόμενη ευχάριστη συνάντησή μας, για την οποία αδημονώ, αν θέλει ο Θεός, θα επωφεληθώ της ευκαιρίας και θα σας τα εκφράσω προσωπικά», έγραφε στην επιστολή της.

Ο γάμος τους ήταν υπέροχος, Η Αννα φορούσε ένα νυφικό κεντητό με χρυσάφι και μία τιάρα.

Δύο μέρες μετά την τελετή, ο θείος της Αννα, ο Τσάρος Πέτρος ο Μέγας, οργάνωσε μια γιορτή με τη συμμετοχή δύο νάνων, που παντρεύονταν.

Περιγράφοντας το πανηγύρι που στήθηκε η βιογράφος του Τσάρου, Lindsey Hughes, σημειώνει:
«Στο πανηγύρι οι νάνοι κάθισαν σε ένα μικροσκοπικό τραπέζι στο κέντρο του δωματίου, ενώ οι καλεσμένοι παρακολουθούσαν καθισμένοι. Υποθέτων πως ο γάμος των νάνων προοριζόταν ως μια σκληρή παρωδία του γάμο της Αννας, σχετικά με το πόσο ανάγωγη και άσχημη ήταν. Και αυτό ήταν η αλήθεια».

Σύμφωνα με την Lindsey Hughes, η παρωδία, όμως, λειτουργούσε και σε ένα άλλο συμβολικό επίπεδο. Οι επισκέπτες παρακολουθούσαν καρικατούρες του εαυτού τους, να πίνουν και να τρώνε πολύ, τόσο που δεν μπορούσαν να σηκωθούν ή να χορέψουν, και να χασκογελάνε. Μια περιφρόνηση του Τσάρου προς τους άρχοντες και τις κυρίες, που φορούσαν δυτικά φορέματα, άγνωστα προς αυτούς.

Στον παράξενο αυτό γάμο, ο σύζυγος της Αννα, Φρειδερίκος Γουλιέλμος, έπινε πολύ, πάρα πολύ. Μάλιστα, ενεπλάκη σε διαγωνισμό αλκοόλ με τον Τσάρο Πέτρο τον Α', προσπαθώντας να τον φτάσει. Αμέσως μετά αρρώστησε και μέσα σε 4 μήνες μετά τον γάμο της η Αννα έμεινε χήρα.

Ως χήρα, θέλησε απελπισμένα να ξαναπαντρευτεί. Εγραψε στην οικογένειά της πάνω από 300 επιστολές, εκφράζοντας τον διακαή της πόθο να αποκτήσει έναν άνδρα. Ο Τσάρος απέρριψε κάθε μνηστήρα, μέχρι που η Αννα «δηλητηρίασε» μέσα της έννοια της αγάπης εντελώς. Η πικρία κέρδισε και το μίσος για τις υπόλοιπες σχέσεις φώλιασε. Ηταν από τους λίγους ανθρώπους που είχε τη δύναμη και την επιρροή να καταστρέφει ρομαντικές καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου