Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Ένα ακόμη άγνωστο είδος δεινοσαύρων εντοπίστηκε στη Μοντάνα των ΗΠΑ

Ενα ακόμη άγνωστο είδος δεινοσαύρων εντοπίστηκε στην Μοντάνα των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σε μορφή είδος με πεπλατυσμένο κεφάλι και ένα οστέινο λοφίο με τους ειδικούς να του δίνουν τον χαρακτηρισμό «Σούπερπαπια».

Παράξενος αλλά… αποκαλυπτικός
Ο δεινόσαυρος ονομάστηκε Probrachylophosaurus bergei και τα απολιθώματα του εντοπίστηκαν κοντά σε ένα ποτάμι. Οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν ότι ζούσε πριν από περίπου 80 εκ. έτη και ήταν φυτοφάγος. Είχε μήκος εννέα μέτρα και ζύγιζε περισσότερους από πέντε τόνους. Στο πάνω και πίσω μέρος κεφαλιού ο δεινόσαυρος αυτός διέθετε ένα μεγάλο τριγωνικό οστέινο λοφίο το οποίο προσφέρει νέα δεδομένα για την εξέλιξη του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού τόσο στους δεινοσαύρους αλλά και γενικότερα στα ζώα.

«Πιστεύουμε ότι τα λοφία των δεινοσαύρων λειτουργούσαν ως οπτικά σήματα για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους τα μέλη ενός είδους. Μπορεί επίσης τα λοφία να έδειχναν την ηλικία των δεινοσαύρων, αν ήταν ενήλικοι ή ανήλικοι» αναφέρει η Ελίζαμπεθ Φρίντμαν Φάουλερ, έφορος παλαιοντολογίας στο μουσείο Great Plains Dinosaur στη Μοντάνα. Οι ειδικοί εκτιμούν επίσης ότι ο P.bergei κινούνταν σε αγέλες και ένα τουλάχιστον μέλος της αγέλης εκτελούσε χρέη φύλακα προσέχοντας την ώρα που οι υπόλοιποι της ομάδα έτρωγαν αν πλησιάζει κάποιος μεγάλος σαρκοβόρος δεινόσαυρος. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS ONE».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου