Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Μάθε να μην παραδίνεις τα όπλα

Ναι μιλάω σε σένα που σε κάθε σου μάχη παίζεις εκ του ασφαλούς και όταν κουραστείς πέφτεις στα γόνατα, σηκώνεις λευκή σημαία και παραδίνεσαι. Μιλάω σε σένα που έμαθες να έχεις τα πάντα έτοιμα στα πόδια σου καταβάλλοντας την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια. Μιλάω και σε μένα -όπως και στον καθένα που μου μοιάζει- που δειλιάζω και αλλάζω πλεύση όταν τα πράγματα ζορίζουν.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέρμα σε όλες αυτές τις ανολοκλήρωτες μάχες. Ούτως ή άλλως καμία μάχη δεν είναι χαμένη, αν το πολέμησες με όλες σου τις δυνάμεις μέχρι το τέλος. Σηκώστε ανάστημα και πάρτε βαθιά ανάσα γιατί μας περιμένει τρελή δουλειά. Κι αυτό είναι το όμορφο με την ζωή, να κατακτάς τα θέλω σου, να πολεμάς για τα πιστεύω σου και να μαθαίνεις από την κάθε σου ήττα.

Βάλε στόχο
Κάθε μάχη ξεκινά για κάποιο λόγο. Μην ξοδεύεσαι σε πράγματα ανούσια, απλά και μόνο επειδή δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις. Η καθημερινότητα μας παρασέρνει και ξεχνάμε από πού ήρθαμε και τι κυνηγάμε να κατακτήσουμε. Μην αποσπάς το βλέμμα σου από τον στόχο. Έτσι κάθε πρωί που ξυπνάς μπορείς να θέτεις ένα ερώτημα στον εαυτό σου:
«Για ποιο λόγο θα ζήσω σήμερα;»

Μην απογοητεύεσαι απ’ τις ενδείξεις
Κλισέ θα μου πεις, αλλά ποτέ τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Την στιγμή που το μόνο που έχεις μπροστά σου είναι μια δύσβατη ανηφόρα πρέπει να σκεφτείς θετικά. Σκέψου την θέα που σε περιμένει στην κορυφή. Μην είσαι προκατειλημμένος, η επόμενη στροφή κρύβει εκπλήξεις και πρέπει να είσαι εκεί για να το διαπιστώσεις. Ακόμα και όταν όλα φαίνεται να στρέφονται εναντίον σου κλείσε τα μάτια, σφίξε τα δόντια και συνέχισε να περπατάς. Ίσως όλα τα εμπόδια να υψώνονται μπροστά σου όχι για να εμποδίσουν τον δρόμο σου προς την κορυφή, αλλά για να είσαι δυνατότερος όταν φτάσεις εκεί.

Βρες μία πηγή για να αντλήσεις δύναμη
Η έμπνευση είναι η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη. Βρες την δική σου και τοποθέτησε την κάπου κοντά στην επίτευξη του στόχου σου. Έτσι κάθε φορά θα προσπαθείς περισσότερο και με μεγαλύτερο σθένος για να την πλησιάσεις. Καθάρισε το περιβάλλον σου από μολυσματικούς ανθρώπους, κράτησε κοντά σου και αγάπησε με όλη σου την καρδιά αυτούς που πιστεύουν σε σένα και στα όνειρα σου. Μια μάχη κερδίζεται ευκολότερα όταν έχεις συμμάχους.

Πίστεψε στον εαυτό σου
Αν πραγματικά πιστέψεις πως είσαι ικανός να νικήσεις, τότε θα το κάνεις. Η πίστη στον εαυτό σου και η συνεχής σου προσπάθεια να γίνεις καλύτερος είναι το κλειδί για την επιτυχία. Ούτως ή άλλως στην πραγματικότητα οι μάχες που δίνουμε και οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε είναι φτιαγμένες για να τις νικάμε, τις περισσότερες φορές είναι και δημιουργήματα του ίδιου μας του μυαλού. Υπάρχουν για να μπορούμε κάθε μέρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα και να ξεπερνάμε τα όρια που νομίζαμε πως είχαμε.

Θα κλείσω με μία γνωστή κι αγαπημένη φράση του Καζαντζάκη:
«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα!»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου