Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Βεβαιότητα

Σπουδαία πράγματα έχουν επιτευχθεί μόνο από εκείνους
που έχουν την Βεβαιότητα ότι κάτι μέσα τους είναι ανώτερο από τις συνθήκες.

Η Βεβαιότητα* και η Αμφιβολία – Αβεβαιότητα,  μοιάζουν με δύο δυνατούς παίχτες, που συνα­γωνίζονται ποιος από τους δύο θα τραβήξει την προσοχή σου στο παιχνίδι της ζωής, στην ρουλέτα της καθημερινότητας. Το πού θα καταλήξεις, το τι αποτέλεσμα θα έχεις, εξαρτάται από τον παίχτη που θα αφήσεις και θα συμφωνήσεις να κερδίσει την προσοχή σου.

Οι άνθρωποι που υπερέ­χουν στη ζωή δεν είναι αυτοί που εξαφανίζουν την αμφιβολία, αλλά αυτοί που μαθαίνουν να διαχειρίζονται την έμφυτη τάση του ανθρώπου για αμφιβολία – αβεβαιότητα ή αμφιταλάντευση. Όλοι γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνα­τότητα να γίνουν σπουδαίοι. Μόνο που πολλοί άνθρωποι υπονομεύουν αυτή την Βεβαιότητα με έναν νοητικό ενδοφλέβιο ορό που τους χο­ρηγεί σταθερές δόσεις αμφιβολίας, Αβεβαιότητας και κατά προέκταση αποτυχίας.

Διαβάζοντας πιο κάτω τον ορισμό της λέξης ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ας έχουμε κατά νου, πως λέγοντας και χρησιμοποιώντας την λέξη Βεβαιότητα, δεν ξεπέφτουμε στον δογματ-ισμό και σε κάθε περίπτωση είμαστε σε θέση ν’ αλλάξουμε κάθε πεποίθηση βεβαιότητας όταν φτάνει στο οριακό σημείο να μετατραπεί σε παγ(ι)ωμένος δογματ-ισμός. Επιπλέον ας έχουμε κατά νου ό,τι ο ικανός άνθρωπος, ο ζωντανός, ορίζεται από την ικανότητα του να πετάει στον Καιάδα όλες τις πεποιθήσεις του ανά πάσα στιγμή και όταν δεν του είναι πλέον χρήσιμες αντικαθιστώντας τες με νέες ή με καθόλου.

Μιλώντας λοιπόν για ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ συνώνυμο της είναι η ΦΑΝΤΑΣΙΑ και θέλει προσοχή να μην ξεπέσεις στα αρνητικά δογματ-ισμό, πίστη, ασφάλεια κλπ νεκρές λέξεις, εσύ να  χρησιμοποιείς την λέξη και τις δονήσεις της μόνο τόσο, όσο σου είναι χρήσιμη για να πετύχεις ένα συγκεκριμένο Σκοπό. Επίσης Βεβαιότητα, δεν σημαίνει ούτε πίστη ούτε ασφάλεια, που είναι επίσης δυο λέξεις νεκρές και καθηλωτικές γιατί δεν περιέχουν ίχνος Γνώσης.

Χρειάζεται να θυμάσαι πως ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ σημαίνει ΓΝΩΣΗ δηλ. ξέρεις πως είσαι ικανός και είσαι.- Αν και η Βεβαιότητα είναι η κεντρική ιδέα, ο δρόμος προς τη Βεβαιότητα ξεκινά με την Αμφιβολία και την Αμφισβήτηση. Για να βεβαιωθείς για τις ικανότητες σου χρειάζεται πρώτα να αμφιβάλεις γι αυτές. Από καιρό σε καιρό θα συλλάβεις τις αισθήσεις σου να σε εξαπατούν και είναι συνετό να μην εμπιστεύεσαι πλήρως εκείνους που σε εξαπατούν, αλλά να Γνωρίζεις τις ισορροπίες ανάμεσα στην Βεβαιότητα και στην Αμφιβολία.

Αυτό που εξαφανίζει την Αμφιβολία είναι η ΔΡΑΣΗ και η ανάληψη ΕΥΘΥΝΗΣ. Αμφιβάλεις πως είσαι ικανός να κάνεις εκείνη την πώληση, την πρόταση γάμου ή να βρεις συνέταιρο για επιχειρηματικό άνοιγμα, κοντρολάρισε την αμφιβολία σου ελέγχοντας αν είναι ουσιαστική ή απλώς μια πεποίθηση. Αν είναι ουσιαστική δηλ. δεν έχεις αξιόλογο προϊόν για την πώληση, είσαι χρόνια άστεγος-άνεργος γι αυτό ψάχνεις να παντρευτείς, χρωστάς και στον περιπτερά γι αυτό ψάχνεις συνέταιρο με χρήματα για να σε ξελασπώσει, τότε κι αν δεν είσαι απατεώνας εκ πεποιθήσεως, είναι άκρως απαραίτητη η αμφιβολία για να σε βάλει στην σωστή θέση Αιτίας.

Αν όμως δεν είναι ουσιαστική αλλά απλά μια πεποίθηση, που δεν συνοδεύεται από στοιχεία που να την δικαιολογούν τότε απλά ΔΡΑΣΕ αγνοώντας την. Με αυτόν τον τρόπο γίνεσαι ΑΙΤΙΑ και δημιουργείς ένα Αποτέλεσμα κόντρα στις πεποιθήσεις σου, που σε κρατούν σε κατάσταση Αποτελέσματος. Φρόντισε να χρησιμοποιείς λοιπόν τον 3ο ορισμό* της λέξεης Βεβαιότητα: γνώρισμα, βαθμός ασφάλειας της γνώσης: Άμεση / έμμεση / σχετική / απόλυτη ~. Mαθηματική / ηθική / λογική / εμπειρική… σαν δίχτυ ασφαλείας, από την κατρακύλα του δογματ-ισμού και της πίστης.
* βεβαιότητα η [veveótita]: 1. η πεποίθηση, η απουσία αμφιβολίας ή αμφισβήτησης, η σιγουριά: Οι υποψίες μου έγιναν ~. Mίλησε με μεγάλη ~. Δεν μπορώ να το πω με ~. (λόγ. έκφρ.) μετά βεβαιότητος, σίγουρα, ασφαλώς: Γνωρίζω / λέω κτ. μετά βεβαιότητος. 2. εγγύηση, ασφάλεια: Ποιος μου παρέχει τη ~ ότι η προσπάθεια θα πετύχει; Οι σημερινοί άνθρωποι ζουν με άγχος, χωρίς καμιά ~ για το μέλλον. 3. (επιστ.) γνώρισμα, βαθμός ασφάλειας της γνώσης: Άμεση / έμμεση / σχετική / απόλυτη ~. Mαθηματική / ηθική / λογική / εμπειρική ~.
Φαντάσου πως είσαι σε ένα αεροπλάνο με δύο πιλότους, ο ένας κυβερνά το αεροσκάφος τις ώρες της ημέρας, και ο άλλος τις ώρες της νύχτας. Πόσο μακριά θα φτάσεις  εάν κάθε πιλότος ξε­κινάει τη βάρδιά του ακολουθώντας την αντίθετη πορεία από αυτή που όρισε ο προηγούμενος;

Δεν είναι η απουσία της βεβαιότητας που ανακόπτει την πρόοδο και την ευημερία ενός ανθρώπου, αλλά η παρου­σία της αμφιταλάντευσης και της Αβεβαιότητας. Εάν επιτρέπεις να σε κατευθύνουν πότε η Βεβαιότητα από την μια και πότε η αμφιβολία από την άλλη, τελικά οδηγείσαι σε σύγχυση και σε λανθασμένα συμπεράσματα για τις ικανότητές σου, πετυχαίνοντας συγκεχυμένα αποτελέσματα. Η επιτυχία προϋποθέτει αφενός να έχεις βεβαιότητα στις ικανότητες και στα προσόντα σου και αφετέρου να υπερνικάς την αναποφασιστικότητα σου. Όπως αναφέρει μια άχρονη σοφία:
«Οι αμφιβολίες και οι αβεβαιότητες πρέπει να απομακρύνονται πάση θυσία, αν κάποιος θέλει να πετύχει κάποιον αξιόλογο ΣΚΟΠΟ. Είναι διασπαστικά στοιχεία τα οποία στραβώνουν την ευθεία γραμμή της Δράσης, κάνοντάς την ανεπαρκή και άχρηστη. Με την αμφιβολία, τον φόβο, την αμφιταλάντευση δεν πέτυχε ποτέ κανείς τίποτα, και ούτε πρόκειται ποτέ να πετύχει». Κοίτα προσεκτικά την φωτογραφία επάνω και σκέψου, πόσο βαθμό αμφιβολίας στον εαυτό τους έχουν τα κορίτσια; Γιατί;
Τι ακριβώς είναι η Βεβαιότητα;
Βεβαιότητα είναι η Γνώση. Είναι ο βαθμός της σιγουριάς  που έχεις σε κάτι ή κάποιον, αυτό που γνωρίζεις, ανεξάρτητα από την άποψη των άλλων ανθρώπων.
Η Βεβαιότητα και η σιγουριά στον εαυτό σου, στις ικανότητες και στα ταλέντα σου, είναι α­πλώς ο βαθμός της εμπιστοσύνης που έχεις στις δυνατότητες σου. Όλοι ξεκινάμε τη ζωή μας με απεριόριστη Βεβαιότητα και σιγουριά στον εαυ­τό μας. Βάζουμε τα κλάματα και κάποιος μας ταΐζει. Εάν δεν αισθανόμαστε άνετα, κλαίμε ξανά και κάποιος μας παίρνει αγκαλιά και μας κανακεύει. Τότε σκεφτόμαστε: «Τέλεια! Μόλις βάλω μια φωνή, τρα­βάω την προσοχή και πετυχαίνω ό,τι θέλω!».

Στη συνέχεια, καθώς μεγαλώνουμε, η καθημερινότητα, αρ­χίζει να διαβρώνει μερικές από τις πεποιθήσεις μας. Για παρά­δειγμα, πρέπει να αρχίσουμε να ντυνόμαστε μόνοι μας και μά­λιστα αργότερα –ω τι φρίκη!!! – πρέπει να αγοράζουμε τα ρούχα μας με δικά μας χρήματα! Σταματάμε να θεωρούμε ότι είμαστε υπέρ- ήρωες, πριγκίπισσες και αστέρες του κινηματογράφου.

Στην ουσία, η καθημερινότητα, μας προσγειώνει απότομα και στα­ματάμε να είμαστε και τόσο βέβαιοι πλέον, ότι είμαστε ικανοί για οτιδήποτε εξαι­ρετικό. Σταματάμε να έχουμε σιγουριά ότι είμαστε ιδιαίτεροι και αρχίζουμε να «πουλάμε» τον εαυτό μας με έκπτωση σε ο­ποιονδήποτε είναι διατεθειμένος να μας δώσει ένα σταθερό μισθό. Όπως είπε κάποτε κάποιος:
«Εάν θεωρείς ότι η αξία σου είναι μικρή, να είσαι σίγουρος ότι οι γύρω σου δεν θα αυ­ξήσουν την τιμή σου. Όρισε την τιμή σου μόνος σου και απαίτησε από την ζωή (και τους γύρω σου) να στην δώσει».
Οι ενέργειες σου συμβαδίζουν αναπόφευκτα με τις σκέψεις σου. Έτσι, εάν θεωρείς ότι είσαι μια μετριότητα, θα ενεργείς αναλόγως σαν μετριότητα, θα προσελκύεις μέτριους ανθρώπους και τα πάντα στη ζωή σου θα είναι μέτρια. Μέτριος σύζυγος, μέτριος μισθός, μέτρια δουλειά, μέτρια υγεία … όλα μέτρια.

Κατά βάθος, η ζωή σου αντανακλά κι είναι ένας καθρέπτης των σκέψεων σου και αυτές οι σκέψεις σου βοηθούν να βρίσκεις  δικαιολογίες για τη θέση σου στην ζωή. Εάν θέλεις να βελτιώσεις τη ζωή σου, πρέπει να βελτιώσεις την Βεβαιότητα στον εαυτό σου στις ικανότητες και στα ταλέντα σου. Η ζωή σου δεν πρόκειται ποτέ να προχωρήσει πέρα από αυτά που είσαι ΒΕΒΑΙΟΣ ότι μπορείς να καταφέρεις.

Η διαμόρφωση της Βεβαιότητας: Μην περιμένεις από τους άλλους να είναι βέβαιοι για εσένα. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί κι ακόμα κι αν συμβεί δεν σου προσφέρει τίποτε. Εσύ χρειάζεται να είσαι Βέβαιος για εσένα και οι υπόλοιποι γύρω σου θα υποχρεωθούν να ευθυγραμμιστούν με την δική σου Βεβαιότητα.

Μερικές φορές ακούω κάποιον να λέει για τους ανθρώπους που τον ενθάρρυναν στην πορεία του: «Ήταν Βέβαιοι για μένα πριν ακόμα εγώ να είμαι Βέβαιος για τον εαυτό μου!». Ευχάριστο συναίσθημα, μόνο που δεν έγινε έτσι. Πρώτα ΕΣΥ Βεβαιώθηκες για σένα και έπειτα ακολούθησαν οι άλλοι, ποτέ δεν γίνεται ανάποδα.
Επιπλέον εάν εναποθέσεις τις επιλογές  για την ζωή σου σε κάποιον που θα είναι βέβαιος και σίγουρος σε σένα ΠΡΙΝ ΕΣΥ  να είσαι ΒΕΒΑΙΟΣ για τον εαυτό σου, θα πεθάνεις περιμένοντας. Ακόμα κι αν είσαι ΥΠΕΡ-υπέρ-τυχερός και συναντήσεις κάποιον που θα σε ενθαρρύνει να κάνεις «το πρώτο βήμα», θα απομα­κρυνθεί γρήγορα από κοντά σου εάν δεν Αναλάβεις την Ευθύ­νη και δεν αρχίσεις να κινείσαι με τις δικές σου Δυνάμεις και την δική σου Βεβαιότητα.
Σε τελική ανάλυση, οι άν­θρωποι δεν έχουν καμία διάθεση να έχουν Βεβαιότητα για σένα, περισσότερο απ’ όσο έχεις εσύ στον εαυτό σου, είναι δίκαιο και Λογικό αυτό. Τις περισσότερες φορές, για να μπορέσεις να κερδίσεις την Βεβαιότητα των άλλων, στις ικανότητες και στα ταλέντα σου πρέπει πρώτα να Βεβαιωθείς εσύ για σένα.
Η ωριμότητα περιλαμβάνει την ανα­γνώριση ότι κανένας δεν πρόκειται να δει μέσα μου κάτι που δεν βλέπω εγώ στον εαυτό μου. Σταμάτα να περιμένεις λοιπόν, αυτόν που θα σε αναδείξει. Ανάδειξε εσύ τον εαυτό σου. Βγες στον κόσμο και σύστησε τον εαυτό σου και τα ταλέντα σου, μόνος σου απαιτώντας από τον κόσμο, το αντίτιμο της αξίας σου.
Η Βεβαιότητα  βασίζεται σε αυτά που είσαι ικανός να «δεις» στο μέλλον σου ενώ το δημιουργείς στο παρόν σου. Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου σε μια καλύτερη δουλειά; Σου “τυχαίνει” να βλέπεις κάποιον να κάνει σπουδαία πράγματα και να φαντάζεσαι ότι είσαι εσύ; Φαντάζεσαι μια καλύτερη ζωή και αναρωτιέ­σαι: «Γιατί όχι κι εγώ;». Στην πραγματικότητα, «φαντάζεσαι» επειδή οι δυνατότητές σου προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σου. Εάν δεν είχες τις δυνατότητες για όλα αυτά, δεν θα τα φανταζόσουν καν, ούτε θα ενδιαφερόσουν αρκετά για να τα προσέξεις.

Το γεγονός ότι φαντάζεσαι μια καλύτερη ζωή είναι απόδειξη ότι έχεις τις λανθάνουσες ικανότητες για να πραγματοποιήσεις όλα αυτά που φαντάζεσαι. Άρχισε να έχεις την Βεβαιότητα ό,τι μπορείς να κάνεις πραγματικότητα αυτά που έ­χεις στο μυαλό σου. Εάν φαντάζεσαι κάτι, με Βεβαιότητα και πετάξεις από πάνω σου τον νοητικό ενδοφλέβιο ορό που σου χορηγεί σταθερές δόσεις αμφιβολίας, τότε η Βεβαιότητα είναι το καύσιμο που είναι ικανή, να μετατρέψει τις δυνατότητές σου σε πραγματι­κότητα.

Είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης να θεωρεί ότι οι άλλοι, έχουν περισσότερες δυνατότητες από όσες έχουν στην πραγματικότητα και ότι εμείς, αντίστοιχα, έχουμε λιγότερες απ’ όσες πραγματικά διαθέτουμε. Με εξαίρε­ση τον περιστασιακό νάρκισσο, (που στο τέλος πνίγηκε) όλοι μας έχουμε περιστασιακά, την τάση να υποτιμούμε την πραγματική μας αξία. Η αλήθεια είναι ότι έ­χουμε πολύ δρόμο μπροστά μας πριν φτάσουμε στο σημείο να υπερεκτιμούμε τις ικανότητες μας για επιτυχία.

Οι περισσότε­ροι άνθρωποι λειτουργούν αξιοποιώντας πολύ λίγες από τις ικανότητές τους. Συνεχίζουν να «φαντάζονται» τις ευκαιρίες, αλλά οι αμφιβολίες έχουν αποστραγγίξει τόσο πολύ το ντεπό­ζιτο της Βεβαιότητας τους που δεν διαθέτουν πλέον την Ενέργεια –ούτε καν την νοητική-  για να κυνηγήσουν αυτά που οραματίζονται.

Είμαι πεπεισμένη ότι η ανθρωπό­τητα είναι προικισμένη με πολύ περισσότερα χαρίσματα / ικανότητες απ’ όσα ξέρουμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ικανότατοι όταν γεννιούνται και πολύ γρήγορα γίνονται ακριβώς το αντί­θετο.

Δεν σου κοστίζει τίποτα να σταματήσεις να αμφιβάλ­λεις και να αρχίσεις να είσαι Βέβαιος.

Για να μιλήσουμε με οικο­νομικούς όρους, το «κόστος ευκαιρίας» που προκύπτει αν σε καθοδηγούν διαρκώς οι αμφιβολίες σου και οι ανασφάλειες σου, μπορεί να είναι τόσο τερά­στιο, που η χρεωκοπία σου είναι Βέβαιη και όχι μόνον η οικονομική. Ρώτησε οποιονδήποτε ηλικιωμένο και το πιθανότερο είναι να σου πει ότι η θλίψη του για τις περιπέτειες που δεν έζησε, ξεπερνά κατά πολύ τον πόνο που του προκάλεσαν οι διάφορες κακοτυχίες.

Βεβαιώσου ότι μέσα σου έχεις περισσότερα απ’ όσα νομίζεις. Άρχισε να είσαι Βέβαιος ότι είσαι ικανός, για πολλά περισσότερα και επικύρωσε αυτή σου την πεποίθηση με τις πράξεις σου. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν είναι παρά συνηθι­σμένοι άνθρωποι που είναι Βέβαιοι για τον εαυτό τους και τις επι­λογές τους. Επίσης οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι άνθρωποι που κάνουν τα πράγματα με ασυνήθιστο τρόπο. Τίποτε πιο απλό από αυτό.

Το μυαλό σου είναι ένας μεγάλος επεξεργαστής. Λειτουρ­γεί με βάση τις πληροφορίες που του δίνεις. Είτε το τροφοδο­τείς λοιπόν με Βεβαιότητα, είτε με αμφιβολίες, το μυαλό σου αρ­χίζει αμέσως να αναζητά επιχειρήματα που θα στηρίξουν τα συμπεράσματά σου. Ξεγέλασε το μυαλό σου βομβαρδίζοντάς το με σκέψεις Αυτοπεποίθησης με Βεβαιότητα. Χωρίς αμφιβολίες, ο εσωτερι­κός υπολογιστής σου θα αναγκαστεί να λειτουργεί μόνο με τα θετικά στοιχεία.

Ξεφορτώσου όσες από τις αρχικές ρυθμίσεις περιέχουν το στοιχείο της αμφιβολίας. Δεν έχεις έμφυτη κλίση προς την αποτυχία, απλώς έχεις γεμίσει το σκληρό δίσκο του μυαλού σου με υπερβολικές αμφιβολίες και λανθασμένες ε­ντυπώσεις. Οι αμφιβολίες δεν οδήγησαν ποτέ κανέναν σε ένα καλύτερο μέλλον, ενώ η Βεβαιότητα, μόνο επιτυχίες μπορεί να προσφέρει.

Όταν κάνεις το μυαλό σου να είναι Βέβαιο σε σένα αντί να σε αμφισβητεί, οι πράξεις σου αρχίζουν να συμβαδίζουν με τις πεποιθήσεις σου. Η δημιουργική ικανότητά σου αρχίζει να γεννά πρωτότυπες ιδέες. Οι άλλοι άνθρωποι αρχίζουν να είναι Βέβαιοι για σένα γι αυτά που εσύ είσαι Βέβαιος για τον εαυτό σου. Το εισόδημά σου αρχίζει να αντικατοπτρίζει τις πεποιθήσεις σου. Εάν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου με περισσότερα έσοδα, είναι επειδή οι παραγωγικές ικανότητές σου προσπα­θούν να τραβήξουν την προσοχή σου.

Μην επιτρέπεις στις αμ­φιβολίες σου να συνεχίζουν να «ληστεύουν» τις δυνατότητές σου. Βεβαιώσου ότι διαθέτεις ό,τι χρειάζεται για να κάνεις το μέλλον σου καλύτερο. Τι βλέπεις; Τι μπορείς να φανταστείς; Δώσε μεγάλη προσοχή σε αυτά που φαντάζεσαι, γιατί είναι ένδειξη αυτών που μπορείς να καταφέρεις. Η Βεβαιότητα στον ε­αυτό σου είναι η Ενέργεια που χρειάζονται οι δυνατότητές σου για να σε μεταφέρουν σε αυτά που φαντάζεσαι.

Πώς να τα καταφέρω με Βεβαιότητα:

>  Όταν βλέπεις κάτι που σε ελκύει, μην το αγνοείς. Θεώρησε ότι οι δυνατότητές σου θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σου μέσω της φαντασίας σου.

> Να θυμάσαι ότι ο αναποφάσιστος/αποτυχημένος μετεωρίζεται ανάμεσα στην Βεβαιότητα και την Αμφιβολία. Μη γίνεσαι σαν αεροπλάνο με δύο πιλότους που οδηγούν σε αντίστροφους προορισμούς ο καθένας τους. Επέλεξε τον πιλότο της ζωής σου και άφησε τον να την οδηγήσει.

> Διαμόρφωσε μια εικόνα του ποιος θέλεις να είσαι σε τρία χρόνια από τώρα, και ξεκίνησε από αυτήν τη στιγμή να ενεργείς σαν να είσαι ήδη αυτός ο νέος άνθρωπος.

>  Χρησιμοποίησε το στόμα σου για να εδραιώσεις την Βεβαιότητα σου. Συνέταξε μια λίστα με όσα αρχίζεις να έχεις Βεβαιότητα για τον εαυτό σου. Κάθε μέρα να τα λες δυνατά. Ο υλικός κόσμος δεν διαβάζει τις σκέψεις σου, αλλά τις ακούει.

Γρήγορος ανεφοδιασμός με Βεβαιότητα:

> Η πιο σημαντική πώληση στη ζωή είναι να πουλήσεις τον εαυ­τό σου, στον εαυτό σου.

> Οι εξωτερικές συνθήκες της ζωής ενός ανθρώπου απεικονίζουν πάντα τις εσωτερικές πεποιθήσεις του.

> Από τη στιγμή που θα αποκτήσεις αυτογνωσία, δεν υπάρχουν όρια, από τη στιγμή που θα αρχίσεις να αμφιβάλλεις, δεν υ­πάρχει χώρος για τίποτε άλλο.

> Εάν είσαι βέβαιος ότι μπορείς, κατά πάσα πιθανότητα μπορείς. Εάν είσαι βέβαιος ότι δεν μπορείς, τότε σίγουρα δεν μπορείς.

> Η Βεβαιότητα είναι σαν τον διακόπτη που εκτοξεύει τον πύραυλο.

> Οι άνθρωποι συνήθως γίνονται αυτό που είναι βέβαιοι ό,τι είναι. Εάν είμαι βέβαιος ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι, γίνομαι ανίκανος να το κάνω. Όμως, εάν είμαι βέβαιος ότι μπορώ, τότε αποκτώ την ικανότητα να το κάνω, έστω κι αν δεν την είχα από την αρχή.

> Ό,τι βρίσκεται πίσω μας και μπροστά μας, δεν συγκρίνεται με ό,τι βρίσκεται μέσα μας.

> Επιμονή δεν είναι μόνο η προθυμία για σκληρή εργασία, είναι παράλληλα και η προθυμία να μη χάσουμε την Βεβαιότητα στον εαυτό.

> Μέσα μας έχουμε αυτή τη στιγμή τη δύναμη να κάνουμε πράγμα­τα που δεν θα τολμούσαμε ποτέ καν να ονειρευτούμε. Όμως, η δύναμη αυτή απελευθερώνεται μόνο όταν αλλάξουμε τις πεποι­θήσεις μας.

> Για να προοδεύσεις πρέπει να έχεις βεβαιότητα στον εαυτό σου, να είσαι σίγουρος για τις πεποιθήσεις σου και να είσαι βέβαιος ότι μπορείς να τις πραγματοποιήσεις και να τις αλλάξεις αν χρειαστεί.

> Οι άνθρωποι βλάπτουν τους άλλους με τις πράξεις τους και τον εαυτό τους με τις σκέψεις τους.

> Να αυτοσαρκάζεστε, αλλά ποτέ να μη στρέφετε τις αμφιβολίες σας κατά του εαυτού σας. Να έχετε θάρρος. Όταν αναχωρείτε για ξένους τόπους, να μην αφήνετε κανένα κομμάτι του εαυτού σας στην ασφάλεια της ακτής. Τολμήστε να μπείτε μέσα στην ανεξερεύνητη περιοχή.

> Οι πεποιθήσεις είναι πιο επικίνδυνοι εχθροί της αλήθειας από τα ψέματα.

> Σοφία είναι ένα μέρος που συναντιόνται η αμφιβολία και η σιγουριά.

Εργαστήρι επιτυχίας της Βεβαιότητας

1. Στην παρακάτω κλίμακα, σημείωσε το βαθμό της Βεβαιότητας  στον εαυτό σου, σε σχέση με τον Σκοπό σου:

I——– 1——– 2 ——– 3——– 4——– 5——– 6——– 7——–I

Χαμηλή                                                                                      Υψηλή

2. Γιατί φυτρώνουν τόσο εύκολα οι αμφιβολίες μέσα σου; Γράψε το.

3. Ποιες αμφιβολίες σε καταλαμβάνουν συνήθως; Γράψε τις μια-μια.

4. Που οφείλονται αυτές οι αμφιβολίες; Γράψε το.

5. Είμαι αποφασισμένη να είμαι ΒΕΒΑΙΟΣ για μένα στα εξής: Γράψε τα αναλυτικά.

6. Για να ισχυροποιήσω την Βεβαιότητα στον εαυτό μου, σκοπεύω να προβώ στις παρακάτω ενέργειες: Γράψε τις κι εφάρμοσε τις.

7. Από σήμερα και στο εξής (συμπλήρωσε την ημερομηνία) ————– δεσμεύομαι στην Βεβαιότητα ότι έχω περισσότερες ικανότητες απ’ όσες γνωρίζω ή έχω α­ναπτύξει. Ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, είμαι ΒΕΒΑΙΟΣ ότι είμαι ακόμα πιο Ικανός. Αποκηρύσσω την περιορι­στική ισχύ που ασκούσαν πάνω μου μέχρι τώρα οι αμφι­βολίες και ζω ανάλογα με τις καινούργιες Βεβαιότητες μου.

Διώξε την Θλίψη πριν γίνει κατάθλιψη : Είναι γεγονός επίσης πως υπάρχουν δραστηριότητες (δράσεις) που προσθέτουν ενέργεια και δραστηριότητες που αφαιρούν ενέργεια. Χοντρικά μιλώντας κάθε δράση που είναι χαρούμενη, γελαστή και ευχάριστη ΔΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, κάθε δράση που είναι καταθλιπτική, θυμωμένη, απαθής, κακιά, εχθρική, ΑΦΑΙΡΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Η Τέχνη της Ελευθερίας! Η ανακεφαλαίωση της ζωής, εξαφανίζει το ενεργοβόρο εγώ, τροφοδοτεί τον αετό με συνείδηση, εν ζωή κι όχι μετά θάνατον, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαθέσιμη ενέργεια για χρήση πολεμικής Ελευθερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου