Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Έξω από την δραστηριότητα: Η Καθαρή Αντίληψη

Διαλογισμός είναι να υπάρχεις, να βλέπεις πέρα από την σκέψη, πέρα από τον χρόνο, στο απόλυτο παρόν, να ζεις την Αληθινή Ζωή. Διαλογισμός είναι κάτι που δεν χρησιμοποιεί σκέψη, για αυτό βλέπει ολοκάθαρα, ζωντανά, αυτό που συμβαίνει εδώ, τώρα.

Το εγώ, που είναι σκέψη, κατασκευή της σκέψης, δεν μπορεί να διαλογιστεί: είναι σαν αυτόν που στέκει μπροστά στον καθρέφτη και προσπαθεί να σβήσει το είδωλό του. Πάντα, όσο υπάρχει, θα υπάρχουν απέναντι στον καθρέφτη δραστηριότητες. Κι όμως! Αυτό προσπαθούν να κάνουν οι άνθρωποι. Όντας ένα εγώ προσπαθούν με πρακτικές, τεχνικές, να ξεπεράσουν την σκέψη… αλλά ό,τι κι αν επιτύχουν θα είναι πάλι στον χώρο, στο επίπεδο της σκέψης. Είναι μια χωρίς αποτέλεσμα δραστηριότητα.

Αληθινός Διαλογισμός είναι να βγεις τελείως έξω από όλη αυτή την δραστηριότητα, από κάθε δραστηριότητα.

Διαλογισμός, Δράστης του Διαλογισμού, Αποτέλεσμα του Διαλογισμού, είναι ένα: Είναι να είσαι στην Καθαρή Αντίληψη, έξω από την σκέψη. Όταν κάποιος (νοιώθει ότι είναι κάποιος και) προσπαθεί να διαλογιστεί, υπάρχει ήδη ο διαλογιζόμενος, η διαδικασία, το προοδευτικό αποτέλεσμα.

Οι αληθινοί άνθρωποι, οι ώριμοι άνθρωποι, ζουν, δρουν, πραγματικά, στην πραγματική ζωή… δεν παίζουν παιδικά παιχνίδια ύπαρξης, πνευματικής ανάπτυξης, ή φώτισης… όλα αυτά μόνο στα παιχνίδια της φαντασίας των ανθρώπων υπάρχουν.

Η ψευδαίσθηση της δυαδικότητας: Πώς να ξεπεράσετε το μυαλό και να βιώσετε την καθαρή επίγνωση

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι βρίσκεται πέρα από τη σφαίρα των σκέψεων, των εννοιών και των πεποιθήσεων; Έχετε νιώσει ποτέ μια λαχτάρα για κάτι πιο βαθύ, πιο αληθινό, πιο αυθεντικό από την επιφανειακή πραγματικότητα που ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι; Έχετε νιώσει ποτέ ότι υπάρχει μια κρυμμένη διάσταση ύπαρξης που είναι πέρα από λέξεις, πέρα από το χρόνο, πέρα από τη μορφή;

Αν έχετε, τότε δεν είστε μόνος. Πολλοί άνθρωποι σε όλη την ιστορία προσπάθησαν να ανακαλύψουν αυτή τη διάσταση, η οποία συχνά ονομάζεται Απόλυτο, Πηγή, Εαυτός ή απλώς Επίγνωση. Αυτή η διάσταση δεν είναι κάτι που μπορεί να συλληφθεί από το μυαλό, ούτε να επιτευχθεί με οποιαδήποτε τεχνική ή πρακτική. Δεν είναι κάτι που μπορεί να περιγραφεί ή να οριστεί, ούτε να μετρηθεί ή να αναλυθεί. Δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί ή να αποκτηθεί, ούτε να χαθεί ή να κερδηθεί .

Είναι απλά αυτό που είσαι.

Πώς όμως μπορείς να το συνειδητοποιήσεις αυτό; Πώς μπορείτε να αφυπνιστείτε στην αληθινή σας φύση ως Επίγνωση; Πώς μπορείτε να απελευθερωθείτε από τη δουλεία του μυαλού και την ατελείωτη ροή των σκέψεών του;

Η απάντηση είναι απλή: βγαίνοντας από τη δραστηριότητα.

Η δραστηριότητα είναι η κίνηση του νου, η συνεχής φλυαρία των σκέψεων, των συναισθημάτων, των αισθήσεων, των αναμνήσεων και της φαντασίας. Η δραστηριότητα είναι η πηγή κάθε δυαδικότητας, κάθε χωρισμού, κάθε σύγκρουσης. Η δραστηριότητα είναι αυτό που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός ξεχωριστού εαυτού, ενός ξεχωριστού κόσμου, μιας ξεχωριστής πραγματικότητας.

Η δραστηριότητα είναι αυτή που σε εμποδίζει να δεις τι είναι.

Το να βγεις από τη δραστηριότητα σημαίνει να σταματήσεις να ταυτίζεσαι με το μυαλό και το περιεχόμενό του. Σημαίνει να σταματήσετε να δίνετε προσοχή και ενέργεια στις σκέψεις που προκύπτουν και περνούν. Σημαίνει να σταματήσεις να αντιδράς και να αντιστέκεσαι σε αυτό που συμβαίνει στην παρούσα στιγμή.

Το να βγεις από τη δραστηριότητα σημαίνει να είσαι ακίνητος.

Η ακινησία δεν είναι κατάσταση του νου, ούτε κατάσταση σώματος. Η ακινησία δεν είναι καθόλου κατάσταση. Η ακινησία είναι η φυσική σας κατάσταση, η αρχική σας κατάσταση. Η ακινησία είναι αυτό που είσαι όταν δεν κάνεις τίποτα, όταν δεν σκέφτεσαι τίποτα, όταν δεν είσαι τίποτα.

Η ακινησία είναι καθαρή αντίληψη.

Η καθαρή αντίληψη είναι η κατευθείαν και άμεση επίγνωση αυτού που είναι. Η καθαρή αντίληψη δεν διαμεσολαβείται από καμία έννοια, κρίση ή ερμηνεία. Η καθαρή αντίληψη δεν φιλτράρεται από καμία προτίμηση, προσδοκία ή προσκόλληση. Η καθαρή αντίληψη δεν παραμορφώνεται από κανένα φόβο, επιθυμία ή αποστροφή.

Η καθαρή αντίληψη είναι καθαρή θέαση.

Η καθαρή όραση είναι η αναγνώριση της αληθινής σας φύσης ως Επίγνωση. Η καθαρή όραση είναι η συνειδητοποίηση ότι δεν είσαι μια ξεχωριστή οντότητα, αλλά μια απρόσκοπτη έκφραση του συνόλου. Η καθαρή όραση είναι η διάλυση όλων των ορίων, όλων των διαιρέσεων, όλων των διακρίσεων.

Το να βλέπεις καθαρά είναι ενότητα.

Η ενότητα δεν είναι έννοια, ούτε εμπειρία. Η ενότητα δεν είναι συναίσθημα, ούτε αίσθηση. Η ενότητα δεν είναι στόχος, ούτε επίτευγμα. Η ενότητα δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί ή να χαθεί.

Η ενότητα είναι αυτό που είσαι.

Αλλά πώς μπορείτε να το δείτε αυτό; Πώς μπορείτε να το μάθετε αυτό; Πώς μπορείς να είσαι αυτό;

Η απάντηση είναι απλή: με διαλογισμό.

Ο διαλογισμός δεν είναι τεχνική, ούτε πρακτική. Ο διαλογισμός δεν είναι μέθοδος, ούτε διαδικασία. Ο διαλογισμός δεν είναι δραστηριότητα, ούτε αποτέλεσμα.

Ο διαλογισμός είναι αυτό που είσαι όταν βγαίνεις από τη δραστηριότητα.

Ο διαλογισμός είναι ηρεμία.

Ο διαλογισμός είναι καθαρή αντίληψη.

Ο διαλογισμός είναι καθαρή όραση.

Ο διαλογισμός είναι ενότητα.

Ο διαλογισμός είναι να υπάρχεις.

Διαλογισμός είναι να ζεις την Αληθινή Ζωή.

Πνευματικές Ιδέες

Η ουσία της Αληθινής Ζωής

Ο διαλογισμός, στην πιο αγνή του μορφή, προσφέρει μια πύλη προς την υπερβατική ύπαρξη, επιτρέποντας στα άτομα να υπερβούν τη σφαίρα της σκέψης και του χρόνου. Είναι μια πρακτική που επιτρέπει σε κάποιον να βιώσει το απόλυτο παρόν και να αγκαλιάσει την ουσία της Αληθινής Ζωής. Εμβαθύνοντας στα βάθη πέρα από τη σκέψη, ο διαλογισμός διευκολύνει μια σαφή και ζωντανή αντίληψη της παρούσας στιγμής.

Οι περιορισμοί της σκέψης

Το εγώ, ένα κατασκεύασμα της σκέψης, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαλογισμού. Είναι παρόμοιο με το να στέκεσαι μπροστά σε έναν καθρέφτη και να προσπαθείς να σβήσεις την αντανάκλασή σου. Όσο υπάρχει το εγώ, θα υπάρχουν πάντα δραστηριότητες και περισπασμοί, όπως οι δραστηριότητες που αντανακλώνται στον καθρέφτη. Παρόλα αυτά, πολλά άτομα επιμένουν στις προσπάθειές τους να διαλογιστούν πάνω στο εγώ, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές και πρακτικές. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες παραμένουν μάταιες, καθώς όποια επιτεύγματα πραγματοποιούνται βρίσκονται μόνο στη σφαίρα της σκέψης.

Αληθινός Διαλογισμός: Πέρα από τη Δραστηριότητα

Ο αληθινός διαλογισμός απαιτεί την πλήρη απομάκρυνση από όλες τις μορφές δραστηριότητας. Είναι μια πρόσκληση να ξεπεράσει κανείς τα όρια της σκέψης και να βυθιστεί στην καθαρή αντίληψη. Σε αυτή την κατάσταση, ο διαλογιστής, η διαδικασία και τυχόν προοδευτικά αποτελέσματα διαλύονται, αφήνοντας μόνο την εμπειρία του να είσαι παρών και οξυδερκής.

Ζώντας Αυθεντικά

Τα άτομα που έχουν αποκτήσει ωριμότητα και αυθεντικότητα στη ζωή τους δεν συμμετέχουν σε παιχνίδια ύπαρξης, πνευματικής ανάπτυξης ή φώτισης. Αυτές οι έννοιες υπάρχουν αποκλειστικά μέσα στα όρια της ανθρώπινης φαντασίας. Οι πραγματικοί άνθρωποι αγκαλιάζουν τη ζωή όπως είναι, συμμετέχοντας σε γνήσιες ενέργειες μέσα στη σφαίρα της πραγματικότητας.

Η πραγματικότητα

Ο διαλογισμός, στον πυρήνα του, ξεπερνά τους περιορισμούς της σκέψης και του χρόνου, προσφέροντας ένα μονοπάτι προς την καθαρή αντίληψη. Αφήνοντας το εγώ και αγκαλιάζοντας την παρούσα στιγμή, τα άτομα μπορούν να βιώσουν την αληθινή ουσία της ζωής. Αντί να κυνηγούν ψευδαισθήσεις και να συμμετέχουν σε πνευματικά παιχνίδια, ο αληθινός διαλογισμός επιτρέπει στα άτομα να ζουν αυθεντικά και να βυθίζονται πλήρως στην πραγματικότητα που τα περιβάλλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου