Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Δες! Απλά Δες!

Διαλογισμός είναι να Βλέπεις, απλά να Βλέπεις. Σαν να βρέθηκες ξαφνικά, Εδώ, Τώρα, σε πραγματικό χρόνο, σε ένα κόσμο που σου είναι παντελώς άγνωστος, και πρέπει να τον δεις, να τον αναγνωρίσεις, να δεις που είσαι, τι είναι εδώ, τι υπάρχει εδώ… Να δεις τα πράγματα όπως είναι, όπως συμβαίνουν αυτήν την στιγμή.

Απλά να Βλέπεις. Αυτό είναι όλη η ζωή, αυτό είναι όλη η γνώση, αυτό είναι όλη η εμπειρία, να Βλέπεις, να αντιδράς αυθόρμητα. Αυτή η ζωή, αυτή η στιγμή, αλλάζει κάθε στιγμή, Ρέει. Δεν μπορείς να την κρατήσεις, δεν χρειάζεται να την κρατήσεις, γιατί κάθε στιγμή είναι κάτι νέο. Ισορροπείς στην στιγμή, τρέχεις μαζί της, γίνεσαι ένα μαζί της.

Μπορείς να Δεις έτσι; Να Βλέπεις έτσι; Όταν Βλέπεις, κι όταν κοιτάζεις, Κοίταξε αυτό που είναι, αυτό που συμβαίνει, την τάξη και την αταξία, την ομορφιά και την ασχήμια των πραγμάτων. Μην επικαλείσαι μνήμες, γνώσεις, εμπειρίες, για να κατατάξεις τα πράγματα, να τα κάνεις γνωστά, να φτιάξεις μια εικόνα του κόσμου… Κοίταξέ τα σαν να μην τα έχεις ξαναδεί, δες τα τώρα ζωντανά μπροστά σου, υπάρχουν, συμβαίνουν… τα πράγματα δεν είναι έννοιες και πληροφορίες. Δες τον κόσμο ζωντανό, ελεύθερο, πραγματικό κι απλά διερεύνησέ τον. Ζήσε, μην κοιμάσαι μέσα στις κατασκευές της σκέψης.

Ξύπνα! Μην κοιμάσαι! Μην πέφτεις σε λήθαργο! Μην γλιστράς στο κόσμο που κατασκευάζει η σκέψη, η φαντασία, η μνήμη! Η ζωή είναι Εδώ, Τώρα. Αυτή είναι η Αλήθεια. Αυτή είναι η Εμπειρία της Στιγμής που Ανανεώνεται Συνεχώς, όπως το νερό της πηγής. Ανανεώσου Συνεχώς, Μείνε Ζωντανός, Αυτή είναι η Ροή της Πραγματικής Ζωής. Μην ταξιδεύεις με το ποτάμι της σκέψης και μην χάνεσαι στα βαλτονέρια της μνήμης που αναδύουν μόνο θάνατο, ακινησία και μούχλα.

Ξύπνα Εδώ, Τώρα! Στην Στιγμή που Ρέει! Δες! Δες! Απλά Δες! Κι ακολούθα το Ρεύμα της Ζωής.

Τι είναι ο Διαλογισμός; Ταξίδι στο Άγνωστο

Ο διαλογισμός δεν είναι τεχνική, μέθοδος, πρακτική. Ο διαλογισμός είναι ένας τρόπος θέασης, τρόπος ύπαρξης, τρόπος ζωής. Διαλογισμός είναι να βλέπεις την πραγματικότητα όπως είναι, χωρίς φίλτρα, χωρίς κρίσεις, χωρίς προσδοκίες. Διαλογισμός είναι να βλέπεις την αλήθεια της παρούσας στιγμής, την αλήθεια του εαυτού σου, την αλήθεια της ζωής.

Όταν διαλογίζεσαι, δεν προσπαθείς να πετύχεις τίποτα, να αλλάξεις τίποτα, να ξεφύγεις από οτιδήποτε. Απλώς ανοίγετε τα μάτια σας, το μυαλό σας, την καρδιά σας, σε αυτό που είναι εδώ και τώρα. Δεν ψάχνετε για απαντήσεις, για λύσεις, για ειρήνη. Αναζητάς την πραγματικότητα, την επίγνωση, την ελευθερία.

Ο διαλογισμός είναι ένα ταξίδι στο άγνωστο, στο μυστήριο της ύπαρξης. Δεν ακολουθείς χάρτη, οδηγό, γκουρού. Ακολουθείτε τη δική σας περιέργεια, τη δική σας διαίσθηση, τη δική σας σοφία. Εξερευνάτε τις άπειρες διαστάσεις της συνείδησής σας, τις άπειρες δυνατότητες της ύπαρξής σας.

Ο διαλογισμός δεν είναι μια παθητική, ανιαρή, βαρετή δραστηριότητα. Ο διαλογισμός είναι μια ενεργή, δυναμική, δημιουργική διαδικασία. Δεν κάθεσαι ακίνητος, χωρίς να κάνεις τίποτα, χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα. Προχωράς με τη ροή της ζωής, κάνεις τα πάντα, σκέφτεσαι τα πάντα. Δεν αποφεύγεις και δεν αντιστέκεσαι σε τίποτα. Αγκαλιάζετε και αποδέχεστε τα πάντα.

Ο διαλογισμός δεν είναι μια κατάσταση του νου, μια διάθεση, ένα συναίσθημα. Ο διαλογισμός είναι μια κατάσταση επίγνωσης, μια ποιότητα προσοχής, ένας τρόπος αντίληψης. Ο διαλογισμός δεν είναι κάτι που κάνεις μια στο τόσο, όταν έχεις χρόνο, όταν σου αρέσει. Ο διαλογισμός είναι κάτι που είσαι όλη την ώρα, όπου κι αν βρίσκεσαι, ό,τι κι αν κάνεις.

Ο διαλογισμός δεν είναι ένας στόχος για να φτάσεις, ένας προορισμός στον οποίο πρέπει να φτάσεις. Ο διαλογισμός είναι ένα μονοπάτι που πρέπει να περπατήσετε, ένα ταξίδι για να απολαύσετε. Ο διαλογισμός δεν είναι κάτι που κατορθώνετε ή επιτυγχάνετε. Ο διαλογισμός είναι κάτι που ανακαλύπτεις ή συνειδητοποιείς. Ο διαλογισμός δεν είναι κάτι που μαθαίνεις ή εξασκείς. Ο διαλογισμός είναι κάτι που θυμάστε ή κάτι στο οποίο αφυπνίζεστε.

Ο διαλογισμός είναι να βλέπεις την πραγματικότητα όπως είναι. Και όταν βλέπεις την πραγματικότητα όπως είναι, βλέπεις τον εαυτό σου όπως είσαι. Και όταν βλέπεις τον εαυτό σου όπως είσαι, βλέπεις τη ζωή όπως είναι. Και όταν βλέπεις τη ζωή όπως είναι, βλέπεις την ομορφιά και το θαύμα όλων.

Ο διαλογισμός είναι να βλέπεις. Απλά να βλέπεις.

Πνευματικές Ιδέες

Η δύναμη της όρασης, αγκαλιάζοντας την παρούσα στιγμή:

Η βαθιά πρακτική του διαλογισμού είναι ένα μέσο για να εμβαθύνουμε τη σύνδεσή μας με την παρούσα στιγμή. Θεωρείται ως μια πράξη καθαρής παρατήρησης, χωρίς προλήψεις ή προσωπικές προκαταλήψεις. Είναι ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης και μάθησης να βλέπουμε αληθινά τον κόσμο όπως ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Βλέποντας τον κόσμο όπως είναι:

Ο διαλογισμός μας καλεί να αγκαλιάσουμε μια κατάσταση καθαρής επίγνωσης, όπου γινόμαστε πλήρως παρόντες και συντονισμένοι με τις πραγματικότητες του εδώ και του τώρα. Αφήνοντας τις προσκολλήσεις μας στις αναμνήσεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες, ανοίγουμε τον εαυτό μας στο να δούμε τα πράγματα εκ νέου. Στόχος μας είναι να αντιληφθούμε τον κόσμο χωρίς να επιβάλλουμε ταμπέλες ή κρίσεις, αλλά μάλλον να τον παρατηρήσουμε στην ακατέργαστη και αφιλτράριστη κατάστασή του.

Η Διαρκώς Ανανεωτική Στιγμή:

Η ζωή είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη ταπισερί, που χαρακτηρίζεται από τη διαρκώς μεταβαλλόμενη φύση της. Κάθε στιγμή που περνάει φέρνει μαζί της ένα νέο σύνολο περιστάσεων, συναισθημάτων και ευκαιριών. Μέσα από την πρακτική του διαλογισμού, μαθαίνουμε να ρέουμε με αυτή τη διαρκώς ανανεωτική στιγμή, αγκαλιάζοντας τη ρευστότητά της. Παραιτούμαστε από την ανάγκη να κρατηθούμε στο παρελθόν ή να προβάλλουμε το μέλλον, επιτρέποντας στον εαυτό μας να ασχοληθεί πλήρως με την παρούσα στιγμή.

Η ομορφιά της αμερόληπτης αντίληψης:

Όταν παρατηρούμε χωρίς το φίλτρο των αναμνήσεων ή των προκατασκευασμένων ιδεών, ανοίγουμε τον εαυτό μας σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας. Ο κόσμος μας αποκαλύπτεται σε όλες του τις πολυπλοκότητες, από την τάξη στην αταξία, από την ομορφιά στην ασχήμια. Είναι μέσα από αυτή την αμερόληπτη αντίληψη που μπορούμε πραγματικά να εκτιμήσουμε τον πλούτο και την αυθεντικότητα του περιβάλλοντός μας. Παύουμε να ταξινομούμε ή να κατηγοριοποιούμε, και αντ' αυτού, απλώς γινόμαστε μάρτυρες και αγκαλιάζουμε.

Αφύπνιση στη ζωή:

Το κάλεσμα για αφύπνιση από τον λήθαργο της σκέψης και της φαντασίας είναι μια πρόσκληση για πλήρη και αυθεντική ζωή. Αποσυνδέοντας τον εαυτό μας από τις κατασκευές του μυαλού μας, αξιοποιούμε τη ζωτικότητα της παρούσας στιγμής. Η ζωή δεν περιορίζεται στη σφαίρα των σκέψεων και των αναμνήσεων. είναι εδώ και τώρα. Ας μην παρασυρθούμε από τα ρεύματα της δικής μας σκέψης, αλλά αντίθετα, ας βυθιστούμε στη ροή της ίδιας της ζωής.

Δείτε, απλά κοιτάξτε

Συμπερασματικά, η πρακτική του διαλογισμού μας προσφέρει έναν δρόμο για να εμβαθύνουμε τη σύνδεσή μας με την παρούσα στιγμή. Βλέποντας τον κόσμο χωρίς τα πέπλα των προσωπικών προκαταλήψεων ή κρίσεων, ξεκλειδώνουμε μια βαθιά αίσθηση σαφήνειας και αυθεντικότητας. Ας αγκαλιάσουμε τη δύναμη της παρατήρησης και ας ξεκινήσουμε ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης, όπου αφυπνίζουμε την ομορφιά και τη ζωντάνια της στιγμής που συνεχώς ανανεώνεται. Θυμηθείτε, το κλειδί είναι απλό: Δείτε, απλώς κοιτάξτε και ακολουθήστε τη ροή της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου