Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Manly Palmer Hall: Τεκτονισμός κι Αποκρυφισμός

«Η θρησκεία είναι το πνευματικό μέρος της μάθησης, η φιλοσοφία το διανοητικό μέρος και οι επιστήμες, συμπεριλαμβανομένων των τεχνών και των χειροτεχνιών, το φυσικό μέρος. Καθώς ο ίδιος ο άνθρωπος έχει πνευματική, διανοητική και φυσική φύση και όλες αυτές οι φύσεις εκδηλώνονται στην καθημερινή του ζωή, πρέπει να ενημερώνεται εξίσου σε όλα τα μέρη της φύσης του για να είναι αυτοκυβερνητικός. ‘Ανισόρροπες δυνάμεις χάνονται στο κενό’, δήλωσε ένας προφήτης του παλιού και αυτό είναι αλήθεια πέρα ​​από κάθε δυνατότητα αμφισβήτησης».

«Ο Ελίφας Λεβί δήλωσε ότι τακτοποιώντας τις κάρτες Ταρώ σύμφωνα με μια συγκεκριμένη σειρά, ο άνθρωπος μπορούσε να ανακαλύψει όλα όσα είναι γνωστά σχετικά με τον Θεό του, το σύμπαν του και τον εαυτό του. Όταν οι δέκα αριθμοί που σχετίζονται με τις σφαίρες (Sephiroth) συνδυάζονται με τα 22 γράμματα που σχετίζονται με τα κανάλια, το προκύπτον άθροισμα είναι 32 – ο αριθμός που είναι χαρακτηριστικός των Qabbalistic Paths of Wisdom. Αυτά τα μονοπάτια, που περιστασιακά αναφέρονται ως τα 32 δόντια στο στόμα της απέραντης όψης ή ως τα 32 νεύρα που διακλαδίζονται από τον θεϊκό εγκέφαλο, είναι ανάλογα με τους πρώτους 32 βαθμούς του Τεκτονισμού, που εξυψώνουν τον υποψήφιο στην αξιοπρέπεια ενός Πρίγκιπα. του Βασιλικού Μυστικού.» Manly Palmer Hall

Ο Manly Palmer Hall (18 Μαρτίου 1901 – 29 Αυγούστου 1990) ήταν Καναδός συγγραφέας, λέκτορας, αστρολόγος και μυστικιστής. Κατά την διάρκεια της 70χρονης καριέρας του έδωσε χιλιάδες διαλέξεις, μεταξύ των οποίων δύο στο Carnegie Hall, και δημοσίευσε πάνω από 150 τόμους, από τους οποίους ο πιο γνωστός είναι το The Secret Teachings of All Ages (1928). Το 1934 ίδρυσε την Φιλοσοφική Ερευνητική Εταιρεία στο Λος Άντζελες. Περιλαμβάνει ερευνητική βιβλιοθήκη, αίθουσα διαλέξεων και εκδοτικό οίκο.

Ο σημερινός Πρόεδρός του είναι ο Greg Salyer, Ph.D. απόφοιτος του Graduate Institute of the Liberal Arts του Πανεπιστημίου Emory. Μετά τον θάνατο του κ. Hall το 1990, ο Obadiah Harris, Ph.D. υπηρέτησε ως δεύτερος Πρόεδρος και το 2001 άνοιξε το Πανεπιστήμιο Φιλοσοφικής Έρευνας, ένα διαπιστευμένο διαδικτυακό πανεπιστήμιο που προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα σε μελέτες συνείδησης και μετασχηματιστική ψυχολογία και προπτυχιακό πτυχίο στις φιλελεύθερες σπουδές. Το PRS έκλεισε αυτό το Πανεπιστήμιο το 2019 υπέρ της προσφοράς μαθημάτων και πιστοποιητικών χωρίς πτυχίο με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη πρόσβαση σε όσους αναζητούν την γνώση.

Η PRS διατηρεί μια ερευνητική βιβλιοθήκη με περισσότερους από 50.000 τόμους, και επίσης πουλά και εκδίδει μεταφυσικά κι εσωτερικά βιβλία, κυρίως αυτά που έχουν συγγραφεί από τον Χολ. Το 2018 η PRS άνοιξε την γκαλερί Hansell για να εκθέσει έργα τέχνης που εκφράζουν την έννοια της σοφίας σε όλες τις μορφές της. Το PRS προσφέρει μια ποικιλία εκδηλώσεων και διαλέξεων καθ’ όλη την διάρκεια του έτους που ενσωματώνουν τέχνη, πολιτιστικές σπουδές, λογοτεχνία, φιλοσοφία, μυθολογία, μεταξύ άλλων κλάδων.

Η έδρα της βρίσκεται στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Το κτίριο στο 3910 Los Feliz Boulevard στην γειτονιά Los Feliz σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Robert Stacy-Judd και χαρακτηρίστηκε ως Ιστορικό Πολιτιστικό Μνημείο του Λος Άντζελες

Οι μυστικές διδασκαλίες όλων των εποχών.

Μέχρι το 1928, ο Χολ είχε γίνει αρκετά γνωστός και σεβαστός ως διερμηνέας και λέκτορας πολλών αρχαίων γραπτών. Χρησιμοποίησε έντυπη και από στόμα σε στόμα διαφήμιση για να ζητήσει δημόσια χρηματοδότηση για να εκδώσει το βιβλίο του “The Secret Teachings of All Ages” (1928). Υπολογίζεται ότι κόστισε 150.000$ για την δημοσίευσή του. Τα πρωτότυπα αρχεία βρίσκονται στην Φιλοσοφική Ερευνητική Εταιρεία και υποδεικνύουν ότι το βιβλίο του πωλήθηκε σε τιμή κάπου μεταξύ 50 και 100$. Η εταιρεία HS Crocker στο Σαν Φρανσίσκο συμφώνησε να είναι ο εκδότης του εάν μπορούσε να εξασφαλίσει το ενδιαφέρον του σχεδιαστή βιβλίων Τζον Χένρι Νας, ο οποίος κάποτε εργαζόταν ως τυπογράφος για το Βατικανό. Οι έγχρωμες εικονογραφήσεις δημιουργήθηκαν από τον John Augustus Knapp.

Αφού κυκλοφόρησε το The Secret Teachings of All Ages, ο Hall είχε ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στο μεταφυσικό κίνημα που σάρωνε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το βιβλίο του αμφισβήτησε τις υποθέσεις σχετικά με τις πνευματικές ρίζες της κοινωνίας που έκαναν τους αναγνώστες να τις δουν με νέους και διαφορετικούς τρόπους. Αφιέρωσε το βιβλίο…


«Στην πρόταση που έκρυβε μέσα στις εμβληματικές φιγούρες, αλληγορίες και τελετουργίες των αρχαίων και που είναι ένα μυστικό δόγμα σχετικά με τα εσωτερικά μυστήρια της ζωής, το οποίο δόγμα έχει διατηρηθεί συνολικά σε μια μικρή ομάδα μυημένων μυαλών.»

«Το αποτέλεσμα ήταν ένα πανέμορφο, ονειρικό βιβλίο με μυστηριώδη σύμβολα, συνοπτικά δοκίμια και πολύχρωμες αποδόσεις μυθικών θηρίων που ξεπροβάλλουν από την θάλασσα και αγγελικών όντων με κεφάλια λιονταριού που προεδρεύουν σε σκοτεινές τελετές μύησης σε ναούς με δαυλούς, των προγονικών πολιτισμών που είχαν κατακτήσει λανθάνουσες δυνάμεις πέρα ​​από τις δυνατότητες του σύγχρονου ανθρώπου». Όπως το έθεσε ένας συγγραφέας.

Το 1988, ο ίδιος ο Χολ έγραψε:

«Η μεγαλύτερη γνώση όλων των εποχών θα έπρεπε να είναι διαθέσιμη στον εικοστό αιώνα όχι μόνο στις εκδόσεις του ενός σελίνι της Βιβλιοθήκης του Bohn, σε μικρές εκδόσεις με άθλια βιβλιοδεσία, αλλά σε ένα βιβλίο που θα ήταν μνημείο, όχι απλώς ένα φέρετρο. Ο Τζον Χένρι Νας συμφώνησε μαζί μου».

Τα σημαντικότερα βιβλία που ακολούθησαν περιλαμβάνουν τα The Dionysian Artificers (1936), Freemasonry of the Ancient Egyptians (1937) και Masonic Orders of Fraternity (1950). Στην πάνω από 70 χρόνια καριέρα του, ο Χολ έδωσε περίπου 8.000 διαλέξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό, έγραψε πάνω από 150 βιβλία και δοκίμια και αμέτρητα άρθρα σε περιοδικά. Εμφανίζεται στην εισαγωγή της ταινίας του 1938 When Were You Born, ένα μυστήριο φόνου που χρησιμοποιεί την αστρολογία ως βασικό σημείο της πλοκής. Ο Χολ έγραψε την αρχική ιστορία για την ταινία (σενάριο του Άντονι Κόλντεγουεϊ) και είναι επίσης ο αφηγητής.

Εισιτήριο για τον Manly P. Hall στο Carnegie Hall, 2 Δεκεμβρίου 1942

Το 1942, ο Χολ μίλησε σε ένα ακροατήριο που έκανε ρεκόρ στο Carnegie Hall, για το “The Secret Destiny of America”, το οποίο αργότερα έγινε το ομότιτλο βιβλίο. Μέσα από μια σειρά ιστοριών, στο βιβλίο του ισχυρίστηκε ότι μια μυστική τάξη φιλοσόφων δημιούργησε την ιδέα της Αμερικής ως μιας χώρας που βασίζεται στην θρησκευτική ελευθερία και την αυτοδιακυβέρνηση. Σε μια από τις ιστορίες που αναφέρει ο Hall ως απόδειξη της εξαιρετικότητας της Αμερικής, ισχυρίζεται ότι ένας άγγελος ήταν παρών στην υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και τους ενέπνευσε τα λόγια του Θεού. Ο Πρόεδρος Ronald Reagan έχει υιοθετήσει ιδέες και φράσεις από το The Secret Destiny of America(1944) στις ομιλίες και τα δοκίμιά του για την αλληγορική του χρήση της Πόλης πάνω σε έναν Λόφο.

Ο Χολ επέστρεψε το 1945 για μια άλλη διάλεξη στο Κάρνεγκι Χολ με τίτλο: «Η προφητεία του Πλάτωνα για την παγκόσμια δημοκρατία».

Το 1934, ο Χολ ίδρυσε την Φιλοσοφική Ερευνητική Εταιρεία (PRS) στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στην μελέτη της θρησκείας, της μυθολογίας, της μεταφυσικής και του αποκρυφισμού. Μετά το θάνατό του, μερικά από τα σπάνια βιβλία αλχημείας του Manly Hall πουλήθηκαν για να διατηρήσουν το PRS σε λειτουργία.

«Η απόκτηση της συλλογής Manly Palmer Hall το 1995 παρείχε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Getty μία από τις κορυφαίες συλλογές αλχημείας, εσωτερισμού και ερμητικής στον κόσμο.»

Ο Χολ ήταν Ιππότης Προστάτης της Μασονικής Ερευνητικής Ομάδας του Σαν Φρανσίσκο, με την οποία συνδέθηκε για αρκετά χρόνια πριν από τις μασονικές του σχέσεις. Στις 28 Ιουνίου 1954, ο Hall μυήθηκε ως Ελευθεροτέκτονας στην Στοά Jewel No. 374, San Francisco (τώρα United Lodge). Πέρασε στις 20 Σεπτεμβρίου 1954 και μεγάλωσε στις 22 Νοεμβρίου 1954. Πήρε τα πτυχία της Στοάς-Σκωτίας ένα χρόνο αργότερα. Κατόπιν έλαβε τον 32° βαθμό στην κοιλάδα του Σαν Φρανσίσκο AASR (SJ). Στις 8 Δεκεμβρίου 1973 (47 χρόνια μετά την συγγραφή του The Secret Teachings of All Ages), ο Hall αναγνωρίστηκε ως 33° βαθμού Τέκτονας (φαινομενικά, ο υψηλότερος βαθμός που απονέμεται από το Ανώτατο Συμβούλιο της Στοάς-Σκωτίας) σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Φιλοσοφική Ερευνητική Εταιρεία.

Η συζήτηση για τον εσωτεριστή και μελετητή του 21ου αιώνα, Manly Palmer Hall, είναι εγγενώς μια πολύ βαθύτερη συζήτηση από αυτή ενός απλού άνδρα. Ο Πάλμερ, φυσικά, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας άνθρωπος, αλλά το έργο της ζωής του στην φιλοσοφία, τόσο μέσω της επιστημονικής όσο και της συγκριτικής-θρησκευτικής μελέτης, της ανθρωπολογίας, της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας και η αφοσίωση που διατήρησε σε αυτές τις σπουδές τον κάνει έναν ενδιαφέροντα άνθρωπο. Είτε αγαπήθηκα, είτε μισήθηκε, ο Manly Hall υπήρξε αναντικατάστατη επιρροή από την σύγχρονη μεταφυσική έως τις New Age αρλουμπολογίες.

Ήταν ένας λόγιος και έμπειρος ιστορικός του αποκρυφισμού, κάνοντας όλους τους ισχυρισμούς του από πηγαίο υλικό τόσο θρησκευτικών κειμένων όσο και επιστημονικών μελετών. Έχοντας πεθάνει μυστηριωδώς το 1990 σε ηλικία 89 ετών, η υπόθεση του Hall παρέμεινε ανοιχτός φάκελος στο τμήμα ανθρωποκτονιών του LAPD για πολλά χρόνια και η υπόθεση οδήγησε τελικά σε πολύ ελάχιστη δίωξη παρά την σχεδόν βεβαιότητα της δολοφονίας του. Για τον σκοπό αυτό, καθώς ειπώθηκε ότι η βιβλιοθήκη του Hall στο PSR λεηλατήθηκε μετά τον θάνατό του και λόγω των αναγνωρισμένων δεσμών του με τον Τεκτονισμό, φαίνεται πολύ πιθανό ότι ο ξαφνικός χαμός του Hall ήταν επειδή κάποιος έβαλε το χέρι του εναντίον του.

Πριν προχωρήσουμε, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε δύο στερεότυπα: πρώτον, ότι ασχολούμαστε με τον αποκρυφισμό και δεύτερον, να αντιμετωπίσουμε τον τεκτονισμό. Η λέξη «απόκρυφος» σημαίνει απλώς κρυφό, και ο θεμελιώδης ορισμός του Αποκρυφισμού χαρακτηρίζεται από την πεποίθηση, λίγο πολύ, ότι όλη η θρησκευτική και φιλοσοφική σκέψη στοχεύει σε ένα αληθινό, αλλά «κρυφό» μονοπάτι. Η συγκριτική πίστη και μελέτη της θρησκείας με αυτή την έννοια, είναι ο Αποκρυφισμός. Αυτή η λέξη δεν έχει άμεσο πλαίσιο καλού ή κακού.

Όσον αφορά τον Ελευθεροτεκτονισμό, είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι στο παρελθόν του Τεκτονισμού ο 33ος βαθμός μπορεί να θεωρηθεί επέκταση (αν όχι η αιτία) της ατζέντας της Νέας Παγκόσμιας Τάξης. Φυσικά, οι Ελευθεροτέκτονες θα υποστηρίξουν ότι δεν υπάρχει βαθμός πέραν του 33ου βαθμού, στο οποίο έχουν δίκιο, αλλά μόνον όσον αφορά τις επίσημες δηλώσεις τους. Ωστόσο, το να πούμε ότι οι Ελευθεροτέκτονες στο σύνολό τους αποτελούν μέρος των «Illuminati» και επιδιώκουν να ελέγξουν την κοινωνία μέσω της One World Government είναι η μισή αλήθεια που δεν διατυπώνεται από έρευνα και δεν περιλαμβάνει υλικό πηγής. Ωστόσο, οι μασόνοι 33ου βαθμού έχουν ευθύνες, καθώς είναι γεγονός ότι μερικοί από τους πιο διεφθαρμένους πολιτικούς σε όλη την αμερικανική ιστορία ήταν μασόνοι 33ου βαθμού (και πολλοί εξακολουθούν να κατέχουν αξιώματα), ακόμη και ο πολύς Walt Disney ήταν στον ίδιο βαθμό. (αναζήτησε το άρθρο: Ο Walt Disney ως ελίτ αποκρυφιστής)

Ο Ελευθεροτεκτονισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο (μεταφυσικό) από μια οργάνωση κτιστών και αυτή η μυστική, δογματική κοινωνία έχει διεισδύσει σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί μια παγκοσμιοποιημένη εταιρική ατζέντα, που είναι αυτό που πολλοί αναφέρουν ως «Illuminati/NWO» και φυσικά, χρονολογείται πολύ πιο μακριά από την εταιρική κοινωνία, με το σημερινό να είναι απλώς η σύγχρονη ενσάρκωση. Ενώ αυτή η διείσδυση έχει συμβεί στο ανώτατο επίπεδο, αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι όλοι οι Ελευθεροτέκτονες είναι μανιακά προσανατολισμένοι στο «Illuminati/NWO» και μάλλον αποδεικνύεται ότι καλύπτουν περαιτέρω την κοινωνία με βαθύτερο μυστήριο και ασάφεια, με τους κακούς να κρύβονται πίσω από την άγνοια των πολύ χαμηλότερων «αδερφών» τους.

Ιστορικά μιλώντας, ο Ελευθεροτεκτονισμός όπως και η πλειονότητα των μυστικών εταιρειών από την αρχαιότητα, δημιουργήθηκε αρχικά ως ένα κοινόχρηστο σκάφος που χρησιμοποιούσε αποκρυφιστικούς συμβολισμούς για να εκφράσει αρχαίες μορφές της επιστημονικής μεθόδου και της μεταφυσικής. Σε αυτόν τον βαθμό, οι κοινωνίες όπως ο Ελευθεροτεκτονισμός έπρεπε να παραμείνουν σε μυστικότητα λόγω του δογματικού κοινωνικού στραγγαλισμού που είχε επιβάλλει η Καθολική Εκκλησία εκείνη την εποχή, καταπνίγοντας κάθε επιστημονική πρόοδο.

Είναι από αυτή την προοπτική που οι ερευνητές (συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Hall) προτείνουν την άποψη της ιστορίας ότι οι Ελευθεροτεκτονικοί Ιδρυτές Πατέρες της Αμερικής χρησιμοποιούσαν τον Τεκτονισμό για να οικοδομήσουν μια κοινωνία στην οποία θα κυβερνούσε με δικαιοσύνη, διαφωτισμό και λογική -μόνο που είναι εντελώς διαφορετική εκδοχή από αυτή που υπάρχει σήμερα. Είναι η σύγχρονη σοδειά της ελιτίστικης NWO-Freemason. Φυσικά, ορισμένοι ερευνητές θα επιχειρηματολογούσαν διαφορετικά και έτσι συνιστάται πάντα η προσωπική έρευνα.

Ο Manly P. Hall ήταν Ελευθεροτέκτονας 33ου βαθμού, και ενώ η πρόθεση μας δεν είναι να τοποθετηθεί ο Manly Hall σε βάθρο, καλό ή κακό, αλλά θα πρέπει να θεωρηθεί ως έρευνα για την αυθεντικότητα του χαρακτήρα του και της έρευνάς του. Ακόμα κι αν έζησε με ένα “μυστικό” πλήθος γνωστό για τον ναρκισσιστικό ελιτισμό του, η συνεισφορά του Χολ στην σχολαστική κοινωνία δεν μπορεί να υποτιμηθεί, αλλά το πού κρατήθηκαν οι δεσμοί του, είναι ένα σημαντικό ερώτημα.

Δεν υπάρχει γραμμική βιογραφία του Hall, αλλά θα επικεντρωθούμε στην βάση και την αυθεντικότητα της έρευνάς του. Δυστυχώς, όσοι ενδιαφέρονται να τον ψάξουν περαιτέρω θα δυσκολευτούν να βρουν πολλές λεπτομέρειες. Γεννημένος το 1901, ο νεαρός Manly έζησε σε μια εποχή όπου τα συνεχή αρχεία των δεδομένων που τηρούνταν για όλα τα άτομα ήταν απλώς επιστημονική φαντασία. Ως παιδί, ο Manly έπρεπε να αφήσει τους γονείς του στον Καναδά για να ζήσει με συγγενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την φιλοσοφία και την συγκριτική θρησκεία, και καθώς μεγάλωσε από μορφωμένους παππούδες και γιαγιάδες, η περιέργειά του καλλιεργήθηκε έντονα. Όταν ήταν νέος, άρχισε να γράφει και να δίνει διαλέξεις για τις σπουδές του σε όποιον ήθελε να ακούσει, και τελικά δημιούργησε σχέση με μια ανοιχτόμυαλη εκκλησία την «Εκκλησία του Λαού» στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.

Όταν ήταν 28 ετών, ο Χολ δημοσίευσε αυτό που θεωρείται το μεγάλο έργο του, με τίτλο, “Οι Μυστικές Διδασκαλίες όλων των Εποχών”, που χρησιμεύει ως μια ολοκληρωμένη εγκυκλοπαίδεια για την ιστορία και την παράδοση του Δυτικού Εσωτερισμού (Απόκρυφος). Το βιβλίο ξεπερνά τις χίλιες σελίδες και δείτε ένα μεγάλο μέρος του πίνακα περιεχομένων τμηματοποιημένο παρακάτω:

Τα αρχαία μυστήρια και οι μυστικές κοινωνίες που έχουν επηρεάσει τον σύγχρονο μασονικό συμβολισμό / Η Ατλαντίδα και οι Θεοί της αρχαιότητας / Η ζωή και οι διδασκαλίες του Thoth Hermes Trismegistus / Η μύηση της πυραμίδας / Ίσιδα, η Παρθένος του Κόσμου / Ο Ήλιος, μια παγκόσμια θεότητα / Ο ζωδιακός κύκλος και τα σημάδια του / Η ζωή και η φιλοσοφία του Πυθαγόρα / Πυθαγόρεια μαθηματικά / Το ανθρώπινο σώμα στον συμβολισμό / Η πυθαγόρεια θεωρία της μουσικής και του χρώματος / Ψάρια, έντομα, ζώα, ερπετά και πουλιά / Λουλούδια, φυτά, φρούτα και δέντρα / Πέτρες, μέταλλα και πολύτιμοι λίθοι / Τελετουργική μαγεία και μαγεία / Ερμητική Φαρμακολογία, Χημεία και Θεραπευτική / Η Καμπάλα, το μυστικό δόγμα του Ισραήλ / Καμπαλιστικά κλειδιά για την δημιουργία του ανθρώπου / Ανάλυση των καρτών Ταρώ / Ροδοσταυρικά δόγματα και δόγματα / Αλχημεία και οι εκφραστές της / Ελευθεροτεκτονικός συμβολισμός / Μυστικός Χριστιανισμός / Ο Σταυρός και η Σταύρωση / Το Μυστήριο της Αποκάλυψης / Η Πίστη του Ισλάμ / Συμβολισμός Αμερικανών Ινδιάνων.

Εδώ είναι ένας σύνδεσμος για το The Secret Teachings of All Ages στο σύνολό του. Το βιβλίο παραμένει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές της δυτικής συγκριτικής θρησκείας, της φιλοσοφίας, των μυστικών εταιρειών και της αρχαίας επιστήμης σε δημόσια αρχεία. Επιπλέον, δημοσιεύτηκε πολύ πριν ο Manly Hall έχει οποιαδήποτε επίσημη επαφή με τον Τεκτονισμό.

Μακριά από το να είναι κάποιο είδος αγίας φιγούρας, ο Manly Hall ήταν κοινωνικά ένας μέσος άνθρωπος. Ήταν γνωστό ότι ήταν ένας γλυκός άνθρωπος. Παντρεύτηκε επίσης δύο φορές. Ωστόσο, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι ο Χολ άναβε μια σπίθα σε όποιο δωμάτιο έμπαινε. Ήταν πολύ χαρισματικός και λέγεται ότι είχε φωτογραφική μνήμη που του επέτρεπε να δίνει όλες τις διαλέξεις του εντελώς από μνήμης. Μέχρι το τέλος της καριέρας του, ο Manly Hall έγραψε πάνω από 150 βιβλία και δοκίμια και παρέδωσε περίπου 8.000 διαλέξεις.

Εδώ είναι ένας σύνδεσμος προς μια ολόκληρη λίστα με τις δημοσιευμένες εργασίες του Manly Hall. Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τίτλους του είναι, «The Lost Keys of Freemasonry», «Zen for the Western Mind» και «Esoteric Wisdom for Modern Living».

Το 1973, ο Hall αναγνωρίστηκε ως μέλος 33ου βαθμού του Ελευθεροτεκτονισμού με πρόσκληση της κοινωνίας τους, παρόλο που ποτέ δεν είχε μυηθεί σε αυτούς εκ των προτέρων. Αυτό οφειλόταν στο εκτενώς δημοσιευμένο υλικό του Hall στον δημόσιο τομέα σχετικά με τις ιστορίες του Τεκτονισμού, τις μυήσεις του και τους συμβολισμούς του, δείχνοντας ότι είχε περισσότερες γνώσεις για την κοινωνία τους από τα περισσότερα μέλη της κάστας τους. Ο Hall δεν είναι το μόνο άτομο που έλαβε αυτή την τιμή, και στα τέλη του 2015, ο ράπερ και κοινωνικός ακτιβιστής KRS-One δηλώνει ότι είχε παρόμοια σχέση με τον Τεκτονισμό, αν και δεν υπήρχε προφανώς καμία δήλωση από την μυστική κοινωνία καθεαυτή. Ο Manly μυήθηκε στον τεκτονισμό 47 χρόνια μετά την δημοσίευση του The Secret Teachings of All Ages και ήταν 75 ετών σε αυτό το σημείο, έχοντας ασχοληθεί με την έρευνά του ως Μασόνος μόνο για 14 συνολικά χρόνια πριν από τον θάνατο-δολοφονία του.

Ο θάνατος του Manly είναι ένα σημαντικό θέμα και οδηγώντας σε αυτό, πρέπει να τεθεί ένα σημαντικό ερώτημα. Εάν υπάρχει ένα επίπεδο διείσδυσης της ατζέντας παγκοσμιοποίησης στην κορυφή του Τεκτονισμού, γιατί θα άφηναν τον Manly Hall να ερευνήσει και να συζητήσει τα μυστικά της κοινωνίας τους τόσο ανοιχτά; Και γιατί να φτάσουν στο σημείο να τον μυήσουν ως αδερφό τους, αφού διαδώσουν την συντριπτική πλειοψηφία των μυστικών τους;

Οι απαντήσεις στην πρώτη ερώτηση δεν είναι τόσο δύσκολες. Λέγεται “τελετουργία σε κοινή θέα”.

Ενώ χρειάζεται πολλή «έρευνα-σκάψιμο» για να βρείτε το υλικό που κάλυψε ο Manly, η γνώση του Τεκτονισμού δεν είναι όλη κρυμμένη με την έννοια ότι δεν υπάρχει δημόσια. Το «κρυφό» δεν σημαίνει «ταξινομημένο» ή «φανερό» και για να δει την αληθινή φύση του τρόπου με τον οποίο κάποιος κρύβει πραγματικές πληροφορίες, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να κοιτάξει την σύγχρονη Ποπ Κουλτούρα.

Το αρχείο της μύησης δείχνει ότι προερχόταν από την κορυφή της Σκωτσέζικης Ιεροτελεστίας (η κορυφή της πυραμίδας) και σε αντίθεση με το γεγονός ότι δολοφονήθηκε και λεηλατήθηκε η μεγάλη πλειοψηφία της βιβλιοθήκης του και της έρευνάς του μετά από το γεγονός της δολοφονίας του, οι ερευνητές δεν μπορούν παρά να αναρωτηθούν εάν η μύηση των Ελευθεροτεκτόνων μπορεί να ήταν μέρος κάποιας συνολικής ατζέντας για να βασιλέψει ο Manly Hall και οι πληροφορίες του μετά το τέλος της ζωής του. (Αυτό επίσης θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο το FBI έκανε έφοδο στο προσωπικό εργαστήριο του Tesla μετά τον θάνατό του).

Ουσιαστικά, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ο οικιακός βοηθός (υποτιθέμενος φυσιοθεραπευτής) του Manly Hall, ένας άνδρας ονόματι Daniel Fritz και η παρέα του συνδέθηκαν με την ανθρωποκτονία του Hall, την υπεξαίρεση των χρημάτων του και την κλοπή της έρευνάς του. Η αφήγηση, όπως είπε η σύζυγος του Manly, περιγράφει τον Fritz να τους πηγαίνει σε ένα οδικό ταξίδι στο Halcyon της Καλιφόρνια από το Λος Άντζελες κι όταν χάλασε το αυτοκίνητό τους, ο αυτοσχεδιασμός ανάγκασε τον Manly και τον Fritz να φύγουν από την σύζυγο του Manly, που εκείνη την στιγμή πήγε στην οικογένεια της κόρη τους, που επρόκειτο να επισκεφτούν.

Ο Φριτς και ο Μάνλι έμειναν μακριά εκείνη την νύχτα και το επόμενο πρωί, ο Φριτς τηλεφώνησε για να πει στην κυρία Χολ ότι ο Μάνλι πέθανε νωρίς εκείνο το πρωί. Ωστόσο, όταν οι παραϊατρικοί έφτασαν στην σκηνή, το σώμα του Hall ήταν παγωμένο (κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί βιολογικά με το χρονικό πλαίσιο που έδωσε ο Fritz), και επιπλέον, μια ορδή εργατών μυρμηγκιών σύρθηκε έξω από το στόμα του πτώματος του Hall μετά από επιθεώρηση. Το LAPD δεν αγόρασε την ιστορία του Fritz, και ενώ ελήφθησαν νομικά μέτρα εναντίον του Fritz μετά από μακρά έρευνα, η νομική δράση παρέμεινε στην επιφάνεια και η έρευνα για την υπόθεση σταμάτησε στον Daniel Fritz.

Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι σε ένα γραπτό αντίγραφο που έγραψε η σύζυγος του Manly, αναφέρει ένα νήμα που περιλαμβάνει το όνομα Rockefeller, όπου αναφέρεται…

«Για μια στιγμή ξεφεύγω από το θέμα, είναι περίεργο να πούμε τουλάχιστον ότι οι μοιραίες διακοπές μας ξεκίνησαν στις 26 Αυγούστου 1990. Είναι η ακριβής ημερομηνία της 52ης επετείου από την ανακάλυψη των αρχικών θεμελίων της εκκλησίας Bruton και τον εντοπισμό του Bruton Vault στο Ουίλιαμσμπουργκ της Βιρτζίνια, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1938. Εκείνη την εποχή αναγκάστηκα να το κάνω χωρίς να μπορέσω να πάρω άδεια, παρά το γεγονός ότι το Rockefeller Restoration of Williamsburg Virginia είχε σκάψει για μένα κάτω από την σημερινή ή λάθος εκκλησία και πλήρωσε για αυτό.»

Η αναφορά είναι στην έρευνα της Marie Bauer Hall για τα πρωτότυπα χειρόγραφα του Sir Francis Bacon με ghost-written και δόθηκαν στον William Shakespeare μέσω του προσεκτικά σχεδιασμένου δικτύου του Τεκτονισμού, το οποίο είναι άλλο ένα άρθρο από μόνο του, και αποδεικνύει την πραγματική σε βάθος έρευνα για την ζωή του Manly Palmer Hall. Ο ράπερ και ακτιβιστής KRS-One αποκάλεσε την Συνωμοσία Μπέικον-Σαίξπηρ μια κρυμμένη αλήθεια του Τεκτονισμού που συνεχίζει να κερδίζει έδαφος. Με την σειρά του, ο Manly Hall ήταν ένας από τους πρώτους ερευνητές που ερεύνησαν και διέδωσαν αυτή την θεωρία, όπως το έμαθε για πρώτη φορά η γυναίκα του.

Μια πλήρη μαρτυρία της συζύγου του για το αποκρουστικό παιχνίδι του θανάτου του μπορείτε να δείτε εδώ. death-of-manly-p-hall

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η έρευνα για την ζωή και τον θάνατο του Manly Palmer Hall φέρνει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά, αλλά οι απαντήσεις που όντως παρέχει αξίζουν πραγματικά την προσοχή μας. Ανεξάρτητα από το τι δεν είναι ακόμη γνωστό, όταν μελετούμε τον Manly Hall με το περιεχόμενό του και το σκεπτικό της έρευνάς του, είναι πάντα μια προσπάθειά του να φέρει αρχαία, εσωτερική γνώση στην ανοιχτή κοινωνία, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Συμπερασματικά, η έρευνα του Manly Hall αφορούσε την υπέρβαση του εαυτού για την βελτίωση όλων. Λοιπόν, όχι, δεν θα το επέτρεπαν οι κλειστές, δογματικές κοινωνίες, θέλουν το ανθρώπινο ζώο υποταγμένο, υπάκουο κι απολύτως ελεγχόμενο.

Εκτός εάν τα στοιχεία παρουσιάζονται διαφορετικά, (φαινομενικά) με αυτό να δείχνει την εγγενή ηθική πίσω από τον Manly Hall, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν όλες οι ιδέες του σωστές, όπωςκαι σε όλους τους ερευνητές άλλωστε. Πολλοί επιπλήττουν τον Hall για την διάδοση των «ιδεωδών της Νέας Εποχής», αλλά ετυμολογικά, οι μισές αλήθειες του σημερινού κινήματος «New Age» προέρχονται από ερμηνείες της αρχαίας γνώσης και ομοίως, ο ρόλος του Hall στην Νέα Εποχή, προέρχεται επίσης από απλοϊκές κι αυθαίρετες ερμηνείες του έργου του.

Ένα άλλο δημοφιλές επιχείρημα-μιμίδι είναι ότι το βιβλίο του Manly Hall, “The Secret Destiny of America” που γράφτηκε την δεκαετία του 1940, είναι ένα εγχειρίδιο για την ατζέντα της Νέας Παγκόσμιας Τάξης. Κατά την ανάγνωση του ίδιου του γραπτού έργου, όμως, το βλέπουμε κάπως διαφορετικά. Το θέμα καλύπτει την Ελευθεροτεκτονική προέλευση των αμερικανικών αποικιών, προτείνει επίσης την ιδέα ότι η δημοκρατία είναι ο καρπός των ιδεών του Πλάτωνα για τον «φιλόσοφο-βασιλιά» περί κυβερνητικής διακυβέρνησης και πώς η ίδρυση της Αμερικής ήταν μια εγγενώς θετική προσπάθεια λόγω αυτής της σύνδεσης. Ενώ αυτές οι ιδέες δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν συνδέονται με την σύγχρονη Παγκοσμιοποιητική Ατζέντα, η ανάγνωση των κεφαλαίων καταδεικνύει ότι η αγάπη του Hall για την Αμερική ήταν σε μια ιδανική-φιλοσοφική οπτική κι όχι στην πραγματικότητά της και σίγουρα απέχει παρασάγγας από αυτό που κατέληξε να είναι σήμερα.

Την αντικειμενική φύση του Φυσικού Νόμου (ο Νόμος της Αιτίας), τα συστατικά του τρόπου λειτουργίας του Φυσικού Νόμου, μέσω της γνωστικής κατανόησης του Μικρόκοσμου και του Μακρόκοσμου από τις Μαντικές Τέχνες της Αστρολογίας, της Αριθμολογίας, του Δέντρου της Ζωής και του Ταρώ, το πώς εφαρμόζεται η γνώση στην αλχημική μεταστοιχείωση, η οποία είναι μια διαδικασία γνωστικής-διανοητικής ευθυγράμμισης με την λειτουργικότητα του Φυσικού Νόμου (το Τάο, κ.λπ.) και ότι όλες οι «σχολές σκέψης», αν δεν πηγάζουν αρχικά από την ιδέα της γνώσης σε κάποιο βαθμό, όλες προσπαθούν να διακρίνουν την όποια “αληθινή” γνώση.

Είτε είναι η Ουφολογία, η κβαντική φυσική, η σύγχρονη πολιτική, οι εξωτερικές θρησκείες ή ακόμα και η ατζέντα της New Age, η όλη ιδέα της έρευνας και της αναζήτησης της “αλήθειας” είναι να βρεθεί ένα εμπειρικό σώμα κατανόησης με το οποίο θα μετρηθούν οι βαθμοί αλήθειας και ψέματος, τόσο έξω από το μυαλό, όσο και μέσα στο μυαλό. Η αληθινή κατανόηση και διερεύνηση της απόκρυφης γνώσης του Φυσικού Νόμου (γνώση) δεν είναι μια θρησκεία, δεν είναι ένα πανό που κάποιος καλείται να κυματίσει ή μια αδελφότητα στην οποία κάποιος πρέπει να δεσμευτεί, και δεν είναι σίγουρα τίποτα εγγενώς κακό. Αυτή η εσωτερική/απόκρυφη γνώση είναι απλά, ένας οδηγός με τον οποίο βοηθά κάποιος να κατανοήσει βαθύτερα τον εαυτό του και είναι ένας ανεμπόδιστος οδηγός που βασίζεται σε εμπειρική εξαγωγή και υπερβαίνει τον χρόνο-χώρο της ανθρώπινης κουλτούρας και κοινωνίας.

Ίσως θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η γνώση είναι η υπέρθεση της διαισθητικής-αντικειμενικής κατανόησης.

Με αυτό ως σταθερό δεδομένο, δηλώνεται εμφατικά εδώ ότι η «Νέα Εποχή» δεν είναι γνώση. Η Νέα Εποχή, είναι μια ασώματη, χίπη-θρησκεία, ένα παγιωμένο δόγμα, που δεν λαμβάνει ποτέ υπόψη τις Μαντικές Τέχνες, ούτε τις Μεθόδους Μάθησης Trivium και Quadrivium. Εξ ορισμού αυτές οι λεπτομέρειες δεν βρίσκονται στην Νέα Εποχή, γιατί θα έπεφταν κατηγορηματικά σε μια απόκρυφη ταξινόμηση με την ορολογία τους. Η Νέα Εποχή, δεν έχει ραχοκοκαλιά ή θεμέλια για να σταθεί. Υπάρχει τεράστια, απύθμενη διαφορά ανάμεσα σε ένα δόγμα και στην ελεύθερη, ανεξάρτητη έρευνα. Είναι άλλο πράγμα η έρευνα και εντελώς άλλο οι ευσεβείς πόθοι.

Είναι εγγενώς σημαντικό για κάθε σχολή σκέψης να ορίσει τι είναι και τι δεν είναι, ποια είναι η ταυτότητά της, διαφορετικά δεν είναι ουσιαστικά τίποτα συγκεκριμένο. Αυτό είναι το New Age: τίποτα το συγκεκριμένο. Απλώς ένα συνονθύλευμα πνευματικής αρλουμπολογίας, εν μέρει εμπνευσμένο από την θρησκεία, τον αποκρυφισμό και την σύγχρονη επιστήμη, χωρίς πρακτική εφαρμογή. Είναι μια αντίθετη μίμηση της αληθινής γνώσης, γιατί η γνώση εξ ορισμού είναι ένα ακλόνητο θεμέλιο, και αυτό είναι κάτι που η Νέα Εποχή καυχιέται ότι λείπει! Ένας από τους μεγαλύτερους ισχυρισμούς για την φήμη αυτού του κινήματος είναι ότι δεν έχει συγκεκριμένες αρχές και δεν ακολουθεί συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές. ‘Αρα δεν είναι τίποτα…

Για συντομία, εδώ είναι μια λίστα με τα σημεία αχταρμά, τα νοητικά παράσιτα στην New Age αρλουμπολογία:

Αγνοήστε τα Αρνητικά, μόνο Θετικά. / Μην θυμώνεις ποτέ. / Είμαστε όλοι Ένα / \ το Όλον/ Δεν υπάρχει Αντικειμενική Αλήθεια / Όπως πάνω έτσι κάτω. / Είναι όλα μια ψευδαίσθηση, οπότε οι συνέπειες δεν έχουν πραγματικά σημασία. / Ερμής ο Τρισμέγιστος (Ερμής ο 8μάλακας) / Το κακό είναι απαραίτητο για την ισορροπία στην φύση / Κάρμα και μετεμψύχωση / Αποδέξου, αλλά μην αντιστέκεσαι ποτέ γιατί σε ό,τι αντιστέκεσαι επιμένει. / The False Law of Attraction – Ego-oriented mimicry of Natural Law / “The Secret” ο πραγματικός νόμος της έλξης είναι ο φυσικός νόμος / Το φταίξιμο είναι μια ψευδής έννοια της «κρίσης» και η κρίση είναι κακή. / Μην κρίνεις για να μην κριθείς (κι άρα απουσία Διάκρισης) / Λάθος Έννοια της Συγχώρεσης (Συγχωρήστε, ξεχάστε και συνεχίστε επειδή η κρίση είναι κακή) / Το χάος πρέπει να φοβάται. / Η αλήθεια δεν χρειάζεται να υπερασπιστεί, αλήθεια και ψέμα όλα είναι μια ισορροπία / Η φώτιση, ο θεός το όλον… αλλάζει τον εαυτό σας για να νιώθετε καλά όλη την ώρα. /Η αγάπη είναι το μόνο, για τα πάντα και για πάντα / The Savior Myth Re-Visited (Εξωγήινοι, ψυχεδελικά κ.λπ. θα σας σώσουν!) «Οι Ανδρομέδιοι έχτισαν τις πυραμίδες», «Οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν για να εξορύξουν χρυσό» ή «Νέα Εποχή/Νέα Σκέψη» και τον ενοχλητικά επιδεικτικό ισχυρισμό του «Νόμου της Έλξης», ο οποίος είναι πολύ φτωχός ως θεωρία για να ενσωματωθεί πραγματικά στην ζωή κάποιου ή να δημιουργήσει κάποιο αποτέλεσμα.

Η Νέα Εποχή είναι μια από τις πολλές ιδεολογίες που προωθούνται από τις “Μυστικές Εταιρίες” Στοές και Λαγούμια, στο άνοο παραζαλισμένο κοινό σήμερα από τα προπαγανδιστικά μέσα ενημέρωσης για να δημιουργήσουν εγκεφαλικές ανισορροπίες και Νοητικά Παράσιτα στην αντίληψη και την διαδικασία ανεξάρτητης σκέψης. Αυτή είναι η κλασική διχοτόμηση του ανθρώπινου όντος όπως αναπαρίσταται στον αποκρυφισμό, ως Ιερές Θηλυκές και Ιερές Αρσενικές Αρχές – Νέα Εποχή που αγκαλιάζει μονόπλευρα και διαστρεβλωμένα το Ιερό Θηλυκό και παραλείπει σε μεγάλο βαθμό οποιεσδήποτε αρχές περιλαμβάνουν το Ιερό Αρσενικό.

Ο αληθινός γνωστικός του σήμερα δεν είναι ένα άτομο που ανήκει σε κάποιο φανταχτερό κλαμπ ή κοινωνία, ή “Μυστική Εταιρία” αλλά είναι ένα άτομο που κατανοεί τις βασικές αρχές του Φυσικού Νόμου (Είναι – Αιτία=Δύναμη) μέσω του Μικρόκοσμου/Μακρόκοσμου και της κλασικής αλχημικής μεταστοιχείωσης και το εφαρμόζει αυτό σε δράση με αντιστοιχία και σε συνδυασμό με το Φυσικό Δίκαιο.

Οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν την σύνδεση μεταξύ φιλοσοφίας και επιστήμης, αλλά αυτό που λείπει ακόμα σε πάρα πολλούς ανθρώπους, είναι ότι η φιλοσοφία δημιούργησε την επιστήμη. Όλες οι σχολές σκέψης σήμερα ετυμολογικά πηγάζουν από την έννοια της αρχαίας «Φιλοσοφίας», πρώτα και κύρια. Για την συντριπτική πλειονότητα της ανθρώπινης ιστορίας, ποτέ δεν υπήρξε καν θεώρηση της «επιστήμης» και της «θρησκείας» ως διαφορετικές κατηγορίες.

Τα μυητικά μυστήρια των Βαβυλωνιακών-Γνωστικών διδασκαλιών είναι ο εμπειρικός και ιστορικός ορισμός του Φυσικού Νόμου όπως έχει μεταδοθεί από τον άνθρωπο. Κατανοώντας τα μυστήρια της μύησης, δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να μασάς τα λόγια και να τσακώνεσαι με δογματικά άτομα – όλοι είναι ενωμένοι κάτω από την σημαία μιας εμπειρικής και λογικής αναζήτησης της αλήθειας και ο δογματικός, ο αμύητος, θα συνεχίσει να περιπλανιέται στον λαβύρινθο του δικού του νευρωνικού κάρμα.

Δημιουργήθηκε στην Βαβυλώνα, (Mystery Babylon) πέρασε στην Αίγυπτο, στην Ελλάδα, στην Ρώμη και διαδόθηκε από τους Εβραίους, η θεολογία κι ενσταλάχθηκε αρχικά και προπαγανδιστικά στον άνθρωπο από την χαρτογράφηση των ουρανών από τους Βαβυλώνιους, οδηγώντας στην προέλευση της μονοθεϊστικής θρησκείας και της αστρολογίας στην κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα ακόμη και από την αστρολογία, είναι οι λιγότερο γνωστές έννοιες της «Αστροθεολογίας». Από την μιαρή “Mystery Babylon” ξεκίνησαν όλες οι θρησκείες, οιουδήποτε είδους, πολυθεϊστικές και μονοθεϊστικές.

Μακριά από κάποιες ιδέες της Νέας Εποχής για την λατρεία των άστρων (που αντιπροσωπεύουν πολλά από αυτά τα γελοία ωροσκόπια, κ.λπ.), η Αστροθεολογία αντιπροσώπευε την ιδέα ότι για να «λατρεύει» τον θεό του σωστά, ένα άτομο έπρεπε να ξέρει ακριβώς τι να λατρεύει. Καθώς οι Μαντικές Τέχνες (Επιστήμες) του Γνωστικισμού διαδόθηκαν αργά στην αναζήτηση μιας εμπειρικής κατανόησης κάποιου θεού και της πνευματικότητας, οι απόκρυφες έννοιες της σύνθεσης του Μικρόκοσμου και του Μακρόκοσμου έφεραν το κλασσικό μιμίδι «Όπως πάνω, έτσι κάτω», που σημαίνει πως όπως ο άνθρωπος αντιπροσώπευε τον μικρόκοσμο της θείας φύσης με την οποία ήταν συνδεδεμένος, έτσι θα έπρεπε η μακροκοσμική αντανάκλαση του ανθρώπου να είναι κάτι παρόμοιο με αυτόν. Χωρίς έναν δογματικό θεό οιουδήποτε είδους, ο άνθρωπος δεν μπορεί να σταθεί σύμφωνα με τις θεολογικές-Βαβυλωνιακές-Αιγυπτιακές και κατόπιν Ιουδαϊκές παπαρολογίες.

Τα Γνωστικά Μυστήρια προσπάθησαν να περιγράψουν με επίπονη λεπτομέρεια τόσο το εσωτερικό τους μυαλό όσο και την εξωτερική, αστρονομική φύση των ουρανών, προκειμένου να αντιληφθούν τα μεταδεδομένα των δύο συνόλων, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν κάποιον θεό. Οι Οίκοι του Ζωδιακού και η Πομπή της Ισημερίας ξεκίνησαν ως ο ακρογωνιαίος λίθος της ανάλυσης στην Βαβυλώνα, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τα μαθηματικά (που θεωρούνται ως αριθμολογία) προκειμένου να αναλυθούν οι ποσότητες και οι αναλογίες που σχετίζονται με τις συνήθειες του ουρανού.

Συμπληρωματικά σε αυτό, οι κάρτες Ταρώ αναπτύχθηκαν χρησιμοποιώντας μια περίπλοκη συλλογή των αστρονομικών/νευρολογικών ισοδυναμιών, σε συνδυασμό με την εσωτερική προέλευση των μαθηματικών. Το Ταρώ ήταν αναμφισβήτητα το αρχικό «τραπουλόχαρτο» κι έτσι το να αποκαλούμε αυτές τις κάρτες κάτι σαν «μια πνευματική εκδοχή ενός παιχνιδιού τράπουλας» είναι ετυμολογικά εσφαλμένο. Όλα τα παιχνίδια τράπουλας είναι παρεκκλίσεις του Ταρώ, τεχνικά.

Το Δέντρο της Ζωής έχει πολύ πιο σκοτεινή, υπερφυσικά τρομακτική και κατάμαυρη ιστορία (διάβασε Lovecraft) και πρέπει να εκφραστεί εδώ ότι κανένα από αυτά τα γεγονότα δεν μπορεί να εντοπιστεί με ακρίβεια σε ένα συγκεκριμένο άτομο ή ημερομηνία, κ.λπ. Ωστόσο, ενώ στους Εβραίους Καμπαλιστές πιστώνεται η δημοσίευση του διαγράμματος του Δέντρου της Ζωής, είναι γνωστό ότι αυτή η γνώση είχε εντυπωθεί στην Αίγυπτο, ενώ οι Αιγύπτιοι την είχαν παραλάβει από την Βαβυλώνα.

Ενώ η ιστορία δεν είναι μια ακριβής επιστήμη, υπάρχει μεγάλη σχολαστική ανάλυση που έχει εισαχθεί στην ιδέα της Βαβυλωνιακής Ιερής Ακρόπολης, Etemenanki (η οποία ήταν μια πανύψηλη πυραμιδοειδής δομή, γνωστή ως «ζιγκουράτ») ως η βιβλική Πύργος της Βαβέλ. Λίγα είναι γνωστά για το Etemenanki σήμερα κι ακόμη λιγότερα απομένουν από αυτό, αλλά αυτή η αρχαία κατασκευή δεν χρησιμοποιήθηκε σαφώς για τίποτα άλλο από την πνευματική διάκριση και πρακτική, πιθανότατα για την αστρονομική ποικιλία, μεταξύ άλλων πρακτικών.

Είτε αυτός ο ναός ή ένας παρόμοιος μπορεί, είτε όχι να θεωρηθεί ως ο κυριολεκτικός Πύργος της Βαβέλ (αν υπήρχε κάτι ως κυριολεκτικός πύργος), μια σύντομη αξιολόγηση του θέματος μπορεί να είναι η εξής: Η ιστορία του πύργου αντιπροσωπεύει την έναρξη και την αρχική ενοποίηση στις εσωτερικές «πνευματικές επιστήμες», κάτω από τον «ναό» των Γνωστικών Μυστηρίων (είτε πρόκειται για κυριολεκτικό είτε μεταφορικό πύργο, το θέμα είναι γενικά αμφισβητήσιμο, αφού αυτές οι δομές πνευματικής σημασίας και βαρύτητας ήταν γνωστό ότι υπήρχαν στην Βαβυλώνα). Το «ηθικό» που δίνεται στην ιστορία του Πύργου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η έκταση των κακουχιών που πρέπει να περάσει η γνώση για να ανθίσει. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της βιβλικής ιστορίας θα μπορούσαν και πιθανότατα έχουν, μια πολυεπίπεδη ποικιλία κατανόησης κι ερμηνείας.

Σε κάθε περίπτωση, η Αίγυπτος του Παλαιού Βασιλείου ήταν αναμφίβολα επηρεασμένη, σχεδόν αντιγραφή από την “Mystery Babylon” μέσω της υιοθέτησης κι αναμετάδοσης των θεολογικών δοξασιών και δογμάτων για τον έλεγχο, εκφυλισμό και διαστροφή των ανθρώπινων μαζών. Είτε πρόκειται για άμεση μετάδοση κι επιβολή είτε μέσω αντιπροσώπου είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αφού οι αντιγραφές είναι Ολοφάνερα αναμφισβήτητες.

Στην πραγματικότητα, φαίνεται μια πολύ βιώσιμη θεωρία (αποδεικνύεται με απλή εμπειρική συναγωγή) ότι τα εποχιακά “θαύματα” του ποταμού Νείλου και η μετάδοση αυτών των εσωτερικών επιστημών είναι αυτά που επέτρεψαν στο Παλαιό Βασίλειο της Αιγύπτου να ακμάσει τόσο γρήγορα, σύμφωνα με τα ιστορικά πρότυπα. Η Αίγυπτος προώθησε την κατανόησή της για την ανατομία της ανθρώπινης εμπειρίας και του σύμπαντος, συνεχίζοντας τις μελέτες της αστρολογίας μέσω της Πομπής της Ισημερίας και πώς αυτή επηρέασε την ανθρώπινη συνείδηση ​​(γνωστοί ως «Κύκλοι Γιούγκα» στην Ινδία).

Η Αίγυπτος συνέχισε επίσης τις σπουδές της για την αριθμολογία και αυτό που τελικά θα θεωρηθεί ως «Πυθαγόρεια μαθηματικά», αφού λένε πως αναλύθηκε και άκμασε από τον Πυθαγόρα και τους αφανείς συναδέλφους του, ενώ απλά το αντέγραψαν ατόφιο από τους Βαβυλώνιους.

Γνωστή για την καλλιτεχνική κι αισθητική της ικανότητα, η αρχαία Ελλάδα είχε συντριπτική επιτυχία στην κοινωνική της ενσωμάτωση των μαθηματικών στο δονητικό επίπεδο: την μουσική. Στους Έλληνες μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά η συνέχιση των μαθηματικών. Ενώ αυτά που ονομάζονται λανθασμένα ως “Πυθαγόρεια μαθηματικά” είναι επίσης πολύ διαδεδομένα στην εβραϊκή καβαλιστική μεταφυσική, γνωστή ως gematria, που είναι το αριθμολογικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την κατηγοριοποίηση της Βίβλου. Προφανώς, η συζήτηση αυτών των περίπλοκων ιστορικών στοιχείων είναι λίγο απελπιστικά μάταιη, καθώς η ιστορία της διάδοσης αυτών των εσωτερικών επιστημών είναι μια μπερδεμένη φωλιά αρουραίων που οι μελετητές (φαινομενικά) προσπαθούν να συνθέσουν εδώ και αιώνες.

Έχοντας αυτό κατά νου, σε μια αναταραχή εσωτερικών πολιτισμικών ανταλλαγών, οι Βαβυλώνιοι, οι Εβραίοι, οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, έθεσαν το επόμενο στάδιο της πνευματικής υποδούλωσης, άσχετα αν το παρουσίασαν ως ανάπτυξη: την εξωτερική φύση του εσωτερικού. Αυτό σημαίνει ότι μια αλληγορία αντιπροσωπεύει την αναπαράσταση σε επίπεδο επιφάνειας για το βαθύτερο επίπεδο που προορίζεται να υποδηλώσει.

Στην Αίγυπτο, για παράδειγμα, αυτή η διαδικασία δύο σταδίων ήταν ουσιαστικά γνωστή σε όλους τους Αιγύπτιους. Ωστόσο, η Ελληνική, η Ρωμαϊκή και η Εβραϊκή γνωστική παράδοση σηματοδότησε μια απότομη και οριστική διάσπαση στην διαχείριση αυτής της γνώσης. Η Αίγυπτος έθεσε επίσης τις βάσεις για τον Θεό-Βασιλιά, ο οποίος υιοθετήθηκε από τις αναδυόμενες κοινωνίες έκτοτε και συνεχίζεται σε κάποιους βαθμούς μέχρι σήμερα. Γεννημένη από την ιδέα ότι μόνο ένας αληθινά φωτισμένος άνθρωπος είναι ικανός να ηγηθεί, η Φαραωνική ιδέα του Θεού-Βασιλιά έγινε τελικά μια δικαιολογία για ελιτισμό κι εκφυλισμένες βασιλικές γραμμές αίματος.

Οι Ελληνικοί, Ρωμαϊκοί και Εβραϊκοί πολιτισμοί θα λάβουν υπόψη αυτό το τέχνασμα Θεού-Βασιλιά και το χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για να διατηρήσουν την εξουσία, αλλά και για να τους βοηθήσουν να διαχωρίσουν περαιτέρω το εσωτερικό από το εξωτερικό. Έτσι είναι η γενικευμένη, γενική, αλλά με καλές πηγές γέννηση της σύγχρονης κοινωνικοπολιτικής λειτουργίας ορισμένων κλάδων απόκρυφων Μυστικών Εταιρειών, Στοών και Λαγουμιών.

Αυτό το σύντομο μάθημα ιστορίας προσφέρεται για να παρουσιαστεί αυτό το πρότυπο: οτιδήποτε έχει πνευματική, θρησκευτική ακόμη και τεχνολογική σημασία μπορεί να αναχθεί στον αποκρυφισμό. Αυτή είναι μια γενίκευση φυσικά, αλλά όχι πολύ μεγάλη γενίκευση. Είναι γνωστό ότι η αστρονομία προήλθε από την αστρολογία, η φυσική από την μεταφυσική, τα μαθηματικά, ακόμη και η μουσική από την αριθμολογία, η ψυχολογία από το Ταρώ και ο εσωτερικός συμβολισμός, η ψυχιατρική και η ψυχοφαρμακολογία από την βοτανολογία και ο σαμανισμός, η σύγχρονη πολιτική από τις εσωτερικές πνευματικές αρχές διακυβέρνησης, οι σύγχρονες εξελίξεις στο διάστημα από την μελέτη της πολλαπλότητας των διαστάσεων στον αποκρυφισμό -χαρακτηρίζεται, για παράδειγμα, από το διάγραμμα στο “Δέντρο της Ζωής”.

Στην πραγματικότητα, ως τελευταίο καρφί στο φέρετρο, υπήρξε το μυθιστόρημα του Στέφανου Ανδριόπουλου με τίτλο, “Ghostly Apparitions: German Idealism, the Gothic Novel, and Optical Media” που περιγράφει λεπτομερώς την πνευματιστική προέλευση των τεχνολογιών των μέσων ενημέρωσης όπως το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, η οποία ήταν αρχικά που αναπτύχθηκε από πνευματιστικές κοινωνίες που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα τεχνολογικό εργαλείο. Έτσι, ενώ μπορεί να είναι ολισθηρό να αποκαλούμε μια τηλεόραση σαν πίνακα Ouija, μπορούμε να πούμε ότι η τελευταία ενέπνευσε ιστορικά την πρώτη.

«Τα πάντα στην ζωή είναι απλώς θέμα μετάδοσης. Σαν να ξεκινάς το αυτοκίνητό σου». Μας είπε κάποτε ένας φίλος. Η απλότητα της δήλωσης την έκανε ακόμη πιο οδυνηρή, ειδικά για την υπό εξέταση κατάσταση.

Τι σημαίνει να λέμε ότι η ζωή είναι θέμα «μετάδοσης», και αν ισχύει αυτό, τότε τι μεταδίδει;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν βαρεθεί να ακούν αναφορές για τον Καρλ Γιουνγκ στην Νέα Εποχή και την σύγχρονη “φιλοσοφία”, αλλά οποιαδήποτε κούραση από το όνομα του Γιουνγκ προέρχεται είτε από παρανόηση του έργου του είτε από υποεκτίμηση ή και τα δύο. Περισσότερο από ψυχίατρος ή φιλόσοφος, όπως το έθεσε κάποτε ο μάγος του Χάους, Γκόρντον Γουάιτ, «Ο Γιουνγκ ήταν ένας απόλυτος μάγος».

Με κλασικά της εσωτερικής φιλοσοφίας όπως “ο άνθρωπος και τα σύμβολά του” και το “Κόκκινο Βιβλίο”, ο Γιουνγκ παρουσίασε μια ψυχοθεραπευτική τακτική διάγνωσης που αφορούσε το γραφείο του ψυχιάτρου και τις προθέσεις του σαμάνου, στον πιο αληθινό ετυμολογικό ορισμό της λέξης, ξεκινώντας από τις τολμηρές αλλά περίπλοκες θεωρίες του Sigmund Freud. Ένας αρχικός συνάδελφος του Γιουνγκ, οι δύο δρόμοι χώρισαν όταν ο Γιουνγκ κοίταξε λιγότερο την θεωρία του Φρόιντ για μια απωθημένη, ψυχοσεξουαλική «τρύπα δόξας» ασυνείδητων σκέψεων και άρχισε να αναπτύσσει τις δικές του θεωρίες για τον εσωτερικό συμβολισμό του ασυνείδητου.

Ωστόσο, πολλοί ξεχνούν σήμερα ότι, παρόλο που ο Φρόιντ είχε πολλές από τις ιδέες του παραμορφωμένες, είχε θέσει κάποια θεμέλια που απομακρύνουν από μια δογματική άποψη για την θεραπεία (ειρωνικό, αφού ο Φρόυντ είχε δηλώσει ανοιχτά ότι επιδίωκε να προσθέσει το δόγμα της καταπιεσμένης σεξουαλικότητας στην ψυχιατρική). Το έργο του Φρόιντ, αν και δεν ήταν δημοφιλές μεταξύ των μελετητών εκείνη την εποχή, ενθουσίασε τον Καρλ Γιουνγκ. Ο Φρόιντ διεξήγαγε ανάλυση ονείρων εμπειρικής φύσης στο μυαλό των ασθενών του και βοήθησε μόνος του να καταλύσει το πεδίο της ψυχιατρικής.

Φυσικά ψυχοθεραπευτική διάγνωση και θεραπεία κατάφερε να ανακαλύψει και να εφαρμόσει ο Αυστριακός Wilhelm Reich, (1897-1957) μέλος της δεύτερης γενιάς ψυχαναλυτών μετά τον Σίγκμουντ Φρόυντ και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες στην ιστορία της ψυχιατρικής. (αναζήτησε άρθρα του αλλά και τα βιβλία του εδώ)

Παρά τις μεγάλες προσωπικές του παγίδες, ο Φρόιντ ήταν ενδιαφέρων στον τομέα που συζήτησε ένα «συλλογικό ασυνείδητο», διαφορετικό από τις φιλοσοφίες του Γιουνγκ για ένα «συλλογικό ασυνείδητο». Ενώ ο Φρόιντ το έβλεπε αυτό ως έναν τύπο σωρού σκουπιδιών από κατατεθειμένο, άχρηστο υλικό με το οποίο ήταν ξεκάθαρα συνδεδεμένοι όλοι οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι, ο Γιουνγκ ακολούθησε την πολύ διαφορετική και εμπειρική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας την αφαίρεση.

Αντί για ανακυκλωμένο υλικό, αυτή η συλλογική δεξαμενή φαινόταν να προσεγγίζει κάτι πέρα ​​από την παραδοσιακή συνείδηση, καλώντας τον άνθρωπο να κοιτάξει βαθύτερα μέσα του. Η πεποίθηση του Φρόιντ ήταν ότι κάθε άτομο ήταν νευρωτικό σε κάποιο βαθμό (κάτι που είναι αλήθεια) και ότι κάθε άτομο έπρεπε απλώς να μάθει ένα μέτρο «ανοχής» προς τον εαυτό του και πώς να το «αντιμετωπίσει».

Πάντα με το μυαλό στο απόκρυφο, ο Γιουνγκ θεωρούσε τον εαυτό του σαμανικό, ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιούσε τον όρο για τον εαυτό του – σκέφτηκε ότι ο στόχος του ψυχιάτρου ήταν να θεωρήσει την νεύρωση ως μια ψυχικά προσβεβλημένη ασθένεια που πρέπει να διαγνωστεί, να αντιμετωπιστεί και να εργαστεί μέχρι να επιλυθούν οι νευρωτικές τάσεις. Η ιδέα του Γιουνγκ για την ψυχιατρική βασίστηκε γύρω από τον Φυσικό Νόμο, αν και δεν το γνώριζε μέχρι το τέλος της καριέρας του.

Ως μια πολυεπίπεδη, γενεαλογική επίδραση της προόδου, οι περίεργες θεωρίες του Φρόυντ αναπτύχθηκαν τελικά στην αναλυτική ψυχολογία του Γιουνγκ, και καθώς ο Γιουνγκ άφησε το στίγμα του, το Βιεννέζικο μυαλό του Δρ. Βίκτορ Φράνκλ άρχιζε απλώς να πρωτοπορεί την δική του υπερβατική ψυχιατρική που ονομάζεται «λογοθεραπεία» (Λόγος που σημαίνει «σκέψη» ή «Αρχή» στα Ελληνικά.) Αν και δεν προμηθεύονταν το υλικό του Γιουνγκ στο έργο του, και οι δύο άνδρες ήταν ανεξίτηλοι στους τομείς τους της Ανθρωπιστικής/Υπαρξιακής Ψυχολογίας, όπως κατηγοριοποιούνται σήμερα. Όπου ο Jung εντυπωσίασε τις μεταφυσικές, εσωτερικές επιπτώσεις της θεραπείας, ο Frankl έφερε περαιτέρω ανάλυση σε αυτό που ο Jung θεωρούσε το ψυχολογικό αρχέτυπο «Το ταξίδι του ήρωα».

Η λογοθεραπεία ήταν η υπόθεση ότι όλοι οι άνθρωποι ζούσαν για να έχουν «νόημα» (Σκοπό) στην ζωή τους – αυτό που ο Frankl ονόμασε «θέληση για νόημα» – και ότι όλη η νεύρωση προήλθε τελικά από αυτήν την υπαρξιακή δυσλειτουργία της αίσθησης του ανικανοποίητου ενός ατόμου, όπως στο: Οι άνθρωποι αισθάνονται άσχημα όταν αισθάνονται χωρίς νόημα (χωρίς Σκοπό). Φαίνεται απλό κι Ολοφάνερο, αλλά μέχρι αυτό το γενικό σημείο, η ψυχιατρική και η επιστήμη δεν είχαν ακόμη αναγνωρίσει την ανθρώπινη φύση σε όλους τους ανθρώπους και θεωρούσαν τους πάντες ως ένα αυτόματο από σάρκα και οστά. Μάλιστα θεωρούσαν τις γυναίκες και τα παιδιά πολύ κατώτερα όντα από τους άνδρες (sic) σύμφωνα με τις ιδέες των Πλάτωνα κι Αριστοτέλη. Οι ιδέες του Frankl για το Νόημα (Σκοπός) ουσιαστικά βοήθησαν στον περαιτέρω καθορισμό ενός οδηγού μέσα από τον Jungian ιστό της αρχετυπικής συνείδησης.

Για να συζητήσουμε τον απόκρυφο συμβολισμό και την μαντεία, είναι σημαντικό να θέσουμε τα θεμέλια αυτής της υπαρξιακής ψυχολογίας εκ των προτέρων, γιατί χωρίς αυτήν, δεν υπάρχει μια ακριβής μέθοδος εξήγησης αυτών των φαινομένων. Γεφυρώνοντας αυτό το χάσμα, είναι η ουσιαστική ανάλυση των «αρχετύπων» του Γιουνγκ.

Πολλά αμύητα άτομα έχουν απορρίψει την εσωτερική φύση του ψυχολόγου, με το σκεπτικό ότι εργάζεται με σύμβολα που έχουν υλική σημασία, και ως εκ τούτου είναι απλώς μια φανταστική μεταφορά στην καλύτερη περίπτωση. Λοιπόν, δεν είναι ακριβώς λάθος να τις αποκαλούμε «φανταστικές μεταφορές», από μόνη της, αυτή η φράση υποδηλώνει την ιδέα ότι δεν είναι θεμελιώδεις για την ανθρώπινη συνείδηση.

Με μια καριέρα βαθιάς ψυχανάλυσης με ασθενείς και μια εκτεταμένη μελέτη εσωτερικών και θρησκευτικών φιλοσοφιών/συμβολισμών/μυθολογιών, ο Γιουνγκ προσπάθησε να δημιουργήσει έναν χάρτη αυτών των κύριων αρχέτυπων σε όλο τον ανθρώπινο εγκέφαλο, συγκεντρώνοντας δεδομένα, διασταυρώνοντάς τα και αφήνοντας τα συμπεράσματα που βγάζουν να μιλούν από μόνα τους. Με άλλα λόγια, δεν επεδίωξε να εξηγήσει τα αρχέτυπα, αλλά άφησε την ιστορία των αρχέτυπων να εξηγηθούν. Εδώ εγείρεται η κριτική, αλλά όπως ο ίδιος ο Jung τόνιζε πάντα, η συλλογή των αρχετύπων που χρησιμοποιούνται στην ψυχανάλυσή του είναι εμπνευσμένες από την μυθολογία και αντιπροσωπεύουν γενικευμένες «τάσεις» για το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις πληροφορίες για τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους.

Για τους αρχαίους μεταφυσικούς, το ανθρώπινο ον αντιπροσώπευε μια λεπτή ενθυλάκωση του σύμπαντος και το σύμπαν αντιπροσώπευε μια λεπτή και απεριόριστη δυνατότητα του Νου του ανθρώπου. Αυτό δεν έπρεπε να ερμηνευθεί ως κυριολεκτικό πρόσωπο στον ουρανό, αλλά μάλλον για να εντυπωσιάσει τις βαθιές ανακλαστικές φύσεις του Μικρόκοσμου και του Μακρόκοσμου του σύμπαντος. Ίσως η καλύτερη, συνθετική λέξη για αυτό το θέμα θα μπορούσε να είναι ένα κεφάλαιο στο “The Secret Teachings of All Ages” του Manly Palmer Hall, μια επιτομή της δυτικής εσωτερικής ιστορίας που δημοσιεύτηκε το 1928. Αυτή η έρευνα εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα βιβλία για το θέμα που έχουν γραφτεί ποτέ -ειδικά σε δημόσια αρχεία.

Ο Manly Palmer Hall μίλησε για την αλχημεία της κουλτούρας: όπως στο, «μεταστοιχείωση των βασικών στοιχείων της κοινωνίας για να αποκτήσουμε πνευματικό χρυσό» και χρησιμοποιώντας την ηθική της δημοκρατίας γι’ αυτό. Ενώ το The Last American Vagabond δεν προωθεί την ίδια άποψη εξ ολοκλήρου και πρέπει να δηλωθεί ότι το στερείται καθολικά το εκφυλιστικό πρόγραμμα της NWO.

Πολλά μπορούν να ληφθούν από τις πολλές διορατικές διαλέξεις και από τα γραπτά του Manly Hall, αλλά αυτό το θέμα περιβάλλεται από τόση διαμάχη και μυστικότητα που ο καθένας που θέλει να κάνει αυτό το ταξίδι στα βάθη του μυαλού του θα πρέπει να αναλάβει να κάνει την δική του έρευνα και να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα. Όταν αγκαλιάζετε οποιαδήποτε νέα και διαφωτιστική έννοια, αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε ένα μόνο αποτέλεσμα:

Αφύπνιση, Ανεξαρτησία και Δύναμη.

***
Διαλέξεις του Manly Hall, εκατοντάδες κι εκατοντάδες μπορείς να βρεις στο YouTube.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου