Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Τιμήστε τα συναισθήματά σας

Δώστε αξία σε κάθε συναίσθημα σας. Όλοι γνωρίζουν πως μερικά συναισθήματα είναι ευχάριστα, ενώ κάποια άλλα δυσάρεστα. Πολλοί άνθρωποι όμως, έχουν μάθει να διώχνουν ή να εμποδίζουν τα συναισθήματα που δεν τους αρέσουν.

Οι περισσότεροι από μας ανατράφηκαν από γονείς που είχαν παρεξηγήσει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα συναισθήματα. Πίστευαν πως όταν μας απαγόρευαν να κλάψουμε ή να νευριάσουμε, μας απάλλασσαν από το πρόβλημά μας.

Δε λειτουργούν όμως έτσι τα συναισθήματα. Όταν η εξωτερίκευσή τους διαταράσσεται, δεν εξαφανίζονται, απλώς περνούν σε μια κατάσταση άρνησης. Όταν αρνούμαστε τα συναισθήματά μας, η ενέργειά τους δεν μπορεί να αποδεσμευτεί. Παραμένει μέσα στο σώμα και εμποδίζει την φυσιολογική και υγιή λειτουργία του οργανισμού. Τελικά, αυτή η παρακρατημένη ενέργεια κάνει τον οργανισμό μας να καταρρεύσει, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της μιας ή της άλλης ασθένειας.

Οι πνευματικά υγιείς άνθρωποι είναι πρόθυμοι να βιώσουν όλα τους τα συναισθήματα –τόσο τα ευχάριστα όσο και τα δυσάρεστα. Κατανοούν πως η συναισθηματική τους φύση είναι στην πραγματικότητα ένας πολύτιμος οδηγός και ένα σύστημα προστασίας, που τους προσφέρει πληροφορίες όχι μόνο αξιόπιστες, αλλά και ανεκτίμητες για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Γνωρίζοντας πώς νιώθουν, ξέρουν ταυτόχρονα πώς να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κάθε κατάσταση.

Από πνευματική άποψη, τα συναισθήματα δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε θετικά ή αρνητικά, ούτε και σε ηθικώς καλά ή κακά. Έχουν αξία απλώς και μόνο επειδή αποτελούν μια έκφανση της ζωής σε κάθε δεδομένη στιγμή. Αν το αρνηθούμε, καταλήγουμε στην αυταπάτη. Οι πνευματικά υγιείς άνθρωποι δεν θέλουν να εξαπατούν τον εαυτό τους, γνωρίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι πάντα ένας ακόμα μεγαλύτερος πόνος. Θέλουν να ζουν πραγματικά, παίζοντας με τη συναισθηματική ειλικρίνεια σε ένα γήπεδο κατανόησης και αποδοχής όλων των συναισθημάτων –των δικών τους, όπως και των άλλων.

Φανερώστε τα πραγματικά σας συναισθήματα

Απ’ όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα, εκείνο της ντροπής είναι ένα από τα πιο εξουθενωτικά. Η ντροπή πηγάζει από μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη πως είναι κακό να είμαστε αυτοί που είμαστε και να νιώθουμε αυτό που νιώθουμε. Κάτι τέτοιο, ασφαλώς δε συμβαδίζει με την κατάσταση της πνευματικής υγείας.

Ουσιαστικά ντρεπόμαστε για τον εαυτό μας και η ζωή μας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αφού δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε και να επιτρέψουμε στην αλήθεια να αποκαλυφθεί.

Οι πνευματικά υγιείς άνθρωποι δεν ντρέπονται γι’ αυτό που είναι, ούτε αποφεύγουν να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα. Δεν κρίνουν, ούτε αμφισβητούν τα συναισθήματά τους –τα εμπιστεύονται και ανταποκρίνονται σε αυτά. Επιπλέον, καταλαβαίνουν πως η αυτοπεποίθηση συνδέεται με την ικανότητα να εμπιστεύεσαι τους άλλους –να εκφράζεις ανοιχτά και με ειλικρίνεια τα πιο βαθιά σου συναισθήματα. Οι άνθρωποι που τιμούν και σέβονται την ειλικρίνεια τους αναγνωρίζονται πάντα σαν αληθινοί φίλοι. Και οι πνευματικά υγιείς άνθρωποι εκτιμούν τους φίλους, ίσως περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο.

Η στάση αυτή συνοψίζεται θαυμάσια στα λόγια ενός αρχαίου Κινέζου σοφού που είπε: «Μια και τα πάντα στη ζωή είναι μια εμπειρία, τέλεια και άσχετη με το καλό ή το κακό, την αποδοχή ή την απόρριψη, μπορούμε άνετα να σκάσουμε στα γέλια».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου