Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Μορφές και Θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας: ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΟΙ, ΑΙΗΤΗΣ

Ο Αιήτης εντάσσεται στον κύκλο των μαγισσών ως αδελφός της Κίρκης, πατέρας της Μήδειας και θείος της Εκάτης. Από τον πατέρα του Ήλιο συνδέεται με την Κόρινθο, που αρχικά του είχε δοθεί για να βασιλέψει εκεί· από την αδελφή του Πασιφάη, σύζυγο του Μίνωα, συνδέεται με την Κρήτη.
 
Ο ίδιος βασίλεψε στην Αία που βρισκόταν στην Κολχίδα, κοιλάδα στους πρόποδες του Καυκάσου, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Πρωτεύουσα ήταν η πόλη Φάσις στις όχθες του ομώνυμου ποταμού. Παιδιά του ήταν η Χαλκιόπη, την οποία πάντρεψε με τον Φρίξο, η Μήδεια, που ερωτεύτηκε τον Ιάσονα, ο Άψυρτος, τον οποίο η Μήδεια δολοφόνησε και τεμάχισε, προκειμένου να καθυστερήσει τον πατέρα της που κυνηγούσε το παράνομο ζευγάρι, τη Μήδεια και τον Ιάσονα.
 
Μετά την ταφή των κομματιών του τεμαχισμένου Άψυρτου στην πόλη Τόμους (<τέμνω), ο Αιήτης εκθρονίστηκε από τον αδελφό του Πέρση. Όμως αποκαταστάθηκε στον θρόνο από την κόρη του Μήδεια που είχε επιστρέψει κρυφά ύστερα και από τον δεύτερο γάμο της με τον βασιλιά της Αθήνας Αιγέα.
 
Στην Αία λατρευόταν η Άρτεμη, προς τιμή της οποίας υπήρχε ναός, όπου μάλιστα η ιέρεια θυσίαζε όποιον ξένο πλησίαζε, ενώ στις όχθες του ποταμού Φάση τελούνταν τα μυστήρια της Εκάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου