Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου θα συγκρουστεί με τον Γαλαξία μας

Μια νέα εκτίμηση της ποσότητας της σκοτεινής ύλης στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου (ένας δορυφορικός γαλαξίας του δικού μας) υποδηλώνει ότι η μάζα του («ζυγίζει» όσο 250 δισεκατομμύρια ήλιοι) είναι διπλάσιο από ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Η έλξη του Γαλαξία μας πρέπει να είναι τόσο ισχυρή ώστε οι δύο γαλαξίες αναμένεται να συγκρουστούν σε 2 δισεκατομμύρια χρόνια. 
 
Το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου όπως το συνέλαβε το παρατηρητήριο του ESO στην La Silla της Χιλής. Διακρίνεται το αέριο, η σκόνη και τα αστέρια στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν δορυφορικό γαλαξία του δικού μας Γαλαξία ορατό από το νότιο ημισφαίριο.

Ο πιο λαμπρός νάνος γαλαξίας, κοντά στον Γαλαξία μας, απέχει περίπου 163.000 έτη φωτός.  Έχει συζητηθεί συχνά ότι περιστρέφεται γύρω από τον Γαλαξία μας ως δορυφόρος. Φαίνεται τώρα ότι η ποσότητα της σκοτεινής ύλης είναι πιο σημαντική από ό, τι πιστεύαμε, έτσι ώστε η μάζα του να είναι διπλάσια όπως είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Αν συμβαίνει αυτό, τότε υφίσταται μια ισχυρότερη έλξη του Γαλαξία μας. Γι' αυτόν τον λόγο οι υπολογισμοί που έγιναν σχετικά με τη μελλοντική του τροχιά σηματοδοτούν σήμερα μια σύγκρουση με τον Γαλαξία, μια σύγκρουση που θα οδηγήσει σε μια συγχώνευση.
 
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Κοσμολογίας προχωρούν ακόμη περισσότερο με το έργο τους. Η κανονική πρόσληψη ύλης και οι διαταραχές που προκαλούνται από την σύγκρουση θα μετατρέψει την υπερβαρέα μαύρη τρύπα μας σε κβάζαρ.
 
Μάλιστα, όπως δείχνουν οι προσομοιώσεις σε υπερυπολογιστές, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα (της τάξης του 1% ως 3%) μετά τη σύγκρουση αυτή το ηλιακό μας σύστημα να εκτοξευθεί στο διάστημα έξω από το Γαλαξία μας – κάτι που θα σημάνει και το τέλος της όποιας ζωής υπάρχει έως τότε πάνω στη Γη, η οποία δεν θα διαθέτει πια συνθήκες φιλόξενες για έμβιους οργανισμούς.
 
Η νέα μελέτη από αστροφυσικούς του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Κοσμολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Ντάραμ, προβλέπει ότι η μελλοντική σύγκρουση δεν θα επηρεάσει άμεσα το ηλιακό μας σύστημα, καθώς υπάρχει πολύς χώρος ανάμεσα στα άστρα του γαλαξία μας. Όμως θα πυροδοτήσει μια αλυσίδα γεγονότων, καθώς θα κάνει άνω-κάτω τις τροχιές και τις βαρυτικές επιδράσεις πολλών άστρων του γαλαξία μας, κάτι που τελικά μπορεί ακόμη και να εξοβελίσει στον εξωγαλαξιακό χώρο τον Ήλιο μας μαζί με τους πλανήτες του.
 
Παρά το μεγάλο μέγεθος του γαλαξία μας, η κεντρική μαύρη τρύπα του είναι μόλις το ένα δέκατο του μεγέθους που έχουν οι αντίστοιχες μαύρες τρύπες στην καρδιά άλλων γαλαξιών παρόμοιου μεγέθους. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι η σύγκρουση των δύο γαλαξιών θα «ξυπνήσει» τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας, η οποία αφενός μπορεί να μεγαλώσει έως δέκα φορές, «καταπίνοντας» πλέον πολύ αυξημένες ποσότητες ύλης γύρω της, αφετέρου μπορεί να εκπέμψει πολύ ισχυρότερη και καταστροφική ακτινοβολία υψηλής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου