Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Σεξ στο διάστημα: Τι μπορεί να πάει… στραβά;

Η ιδέα αποίκησης στον Άρη δεν είναι πια επιστημονική φαντασία. Η NASA και μια σειρά από διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, μαζί με ανεξάρτητους επιστήμονες και ερευνητές, εργάζονται σκληρά για να καθορίσουν ακριβώς τι θα χρειαζόταν για την ανθρωπότητα να ριζώσει στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η μετάβαση εκεί θα αποτελέσει μια τεράστια πρόκληση, όπως η δημιουργία δομών, η δημιουργία βιώσιμων πηγών τροφής και η μάχη που θα δοθεί με τα αφιλόξενα στοιχεία-ωστόσο το σεξ ίσως είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για όλους.
Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Futures, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων εξέτασε τις προκλήσεις της αναπαραγωγής στην επιφάνεια του Άρη. Είναι μια επικίνδυνη προοπτική, αλλά αν οι άνθρωποι κατορθώσουν να συλλάβουν και να γεννήσουν τους απογόνους τους σε έναν άλλο κόσμο, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι η αρχή ενός νέου είδους.

Στη μελέτη, οι ερευνητές αντιμετώπισαν ένα τεράστιο αριθμό πιθανών προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν όταν οι άνθρωποι τελικά θα ήταν έτοιμοι να μετοικίσουν στον Άρη. Το πρώτο και πιο προφανές εμπόδιο είναι το περιβάλλον με χαμηλή βαρύτητα, που θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τις διαδικασίες σύλληψης και εγκυμοσύνης που φαίνονται τόσο απλές εδώ στη Γη.

Με μόνο το ένα τρίτο της βαρύτητας της Γης, οι ταξιδιώτες του Άρη θα έρθουν αντιμέτωποι με μια σειρά προβλημάτων υγείας. Οι επιστήμονες το γνωρίζουν αυτό επειδή οι αστροναύτες που έχουν περάσει μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις χρόνια στο διάστημα, έχουν μελετηθεί προσεκτικά για αλλαγές στη βιολογία τους. Η μικρότερη βαρύτητα αναγκάζει τους μύες να ατροφήσουν και ακόμη επιδρά αρνητικά στην εξασθένιση της δομής των οστών. Πέρα από αυτό, οι αστροναύτες αντιμετωπίζουν μερικές φορές και προβλήματα όρασης και αλλαγές στο σχήμα του εγκεφάλου τους.

Αυτά μάλιστα είναι όσα θα αντιμετωπίσουν οι εντελώς υγιείς ενήλικες στο διάστημα, που δε συγκρίνεται με την πρόκληση της κύησης ενός παιδιού σε περιβάλλον μικροβαρύτητας. Με απλά λόγια, δεν γνωρίζουμε καν αν μια γυναίκα μπορεί να κυοφορήσει ένα παιδί χωρίς κάτι να πάει στραβά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου