Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Νευροεπιστήμονες αναζητούν την αιτία δημιουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ο νευροεπιστήμονας Ντάνιελ Γουόλπερτ έρχεται στο Athens Science Festival για να μας λύσει ορισμένες απορίες και να μας… δημιουργήσει καινούργιες.

Σίγουρα έχετε κάνει κάποια στιγμή στον εαυτό σας ερωτήσεις, όπως «τι λείπει από ένα ρομπότ για να περπατήσει σαν άνθρωπος;» ή «γιατί καταλήξαμε να έχουμε εγκέφαλο;». Οι απαντήσεις δεν έρχονται εύκολα.

Ο Νοτιοαφρικανός επιστήμονας-ζωολόγος Λάιαλ Γουάτσον διετύπωσε ένα χαρακτηριστικό παράδοξο για τον εγκέφαλο: «Αν ο εγκέφαλος ήταν τόσο απλός ώστε να μπορούμε να τον κατανοήσουμε, τότε θα ήμασταν τόσο απλοί που δεν θα καταφέρναμε να τον κατανοήσουμε». Και παρά την εξέλιξη της επιστήμης, το κέντρο ελέγχου του σώματός μας παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να αποθαρρύνει, αλλά αντιθέτως να «κεντρίζει» την περιέργεια και να θρέφει την επιμονή των νευροεπιστημόνων, που μεταξύ πολλών άλλων μυστηρίων, αναζητούν την αιτία της δημιουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Μήπως εξελίχθηκε για να υποστηρίξει τις αυξημένες ανάγκες μας για επικοινωνία; Μήπως διογκώθηκε για να αποθηκεύσει περισσότερες πληροφορίες;

Το φετινό Athens Science Festival που θα φιλοξενηθεί και φέτος στην Τεχνόπολη μεταξύ 5 και 10 Απριλίου έχει εντάξει στο πλούσιο πρόγραμμά της και μία ενότητα που εστιάζει σε αυτό το συναρπαστικό θέμα, δίνοντας το βήμα στον νευροεπιστήμονα Ντάνιελ Γουόλπερτ με σκοπό να μας λύσει πολλές απορίες (και να μας δημιουργήσει καινούργιες).

Ο Γουόλπερτ επιμένει ότι ο εγκέφαλος υπάρχει για έναν και μοναδικό λόγο: για να μας χαρίζει την κίνηση. Το Σάββατο 9 Απριλίου, στην ομιλία του με τίτλο «Γιατί υπάρχει ο εγκέφαλος;», ο καθηγητής στο τμήμα μηχανικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ θα ξεναγήσει το κοινό του Athens Science Festival στην πολυπλοκότητα που συνοδεύει την κάθε φαινομενικά φυσική και αβίαστη κίνησή μας και θα αποκαλύψει γιατί δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να φτιάξουμε μηχανές που εκτελούν εξίσου επιδέξιες κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου