Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Επιτυχία είναι στο ταξίδι

Εξήντα τέσσερα χρόνια πριν, ο Edmund Hillary και ο Tenzing Norgay πήγαν κυριολεκτικά εκεί που κανένας άλλος άνθρωπος δεν είχε φτάσει, όταν πάτησαν το πόδι τους στην κορυφή του Everest. Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα είχαν νιώσει; Περηφάνια, ολοκλήρωση, έντονη ικανοποίηση; Αλλά ήταν σύντομο. Μπόρεσαν να απολαύσουν τον αέρα σε εκείνο το ύψος μόνο για 15 λεπτά πριν αρχίσουν την κατάβαση.

Σκεφτείτε τώρα το πιο σημαντικό επίτευγμα στη ζωή σας. Θυμηθείτε εκείνη την αίσθηση, όταν επιτέλους προσεγγίσατε τελικά την κορυφή του δικού σας δύσκολου «βουνού». Νιώθατε σαν να μπορούσατε να κατακτήσετε τα πάντα. Αλλά δεν μπορείτε να ξεχάσετε όλες εκείνες τις δύσκολες στιγμές στην πορεία προς την κορυφή- τις μέρες που απλά θέλατε να τα παρατήσετε και να επιχειρήσετε κάτι ευκολότερο. Και είναι σίγουρο ότι οι Hillary και Norgay είχαν τέτοιες μέρες επίσης.

Η επιτυχία δεν είναι ποτέ τελική και η αποτυχία ποτέ ολέθρια. Στο τέλος, είναι το κουράγιο που συνεχίζει να μετράει». Το να έχουμε το κουράγιο να συνεχίσουμε ακόμα και αν πέσαμε είναι σημαντικό, αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι το να συνεχίσουμε μετά την επιτυχία. Τότε είναι που το νιώθουμε ευκολότερο να χαλαρώσουμε και να κοιτάξουμε όλα όσα έχουμε καταφέρει, να ξεχάσουμε πόσα ακόμα μας έχουν μείνει να κάνουμε. Η επιτυχία είναι ένα ταξίδι και όχι ένας προορισμός.

Ποτέ δεν είστε τόσο καλοί, όσο νομίζετε, όταν η ζωή σας τα φέρνει όλα δεξιά. Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι επίσης αληθινή. Η επιτυχία χρειάζεται μια ομάδα. Ποτέ δεν θα μπορούσατε να είχατε σκαρφαλώσει εκείνο το βουνό, χωρίς τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα σας, για να σας βοηθήσουν στην πορεία. Οπότε μην αφήσετε το εγώ σας να αναλάβει τα ηνία μετά το επίτευγμά σας. Αναγνωρίστε και ευχαριστείστε την ομάδα σας λοιπόν για όλα όσα έκαναν. Βρείτε χρόνο για να γιορτάσετε συλλογικά την επιτυχία σας και ύστερα ξαναβάλτε το κεφάλι μέσα, για να εργαστείτε για τον επόμενο στόχο.

Οι Hillary και Norgay συνέχισαν να ζουν τη ζωή τους γεμάτη περιπέτειες, σκαρφαλώνοντας και σε άλλες κορυφές και οργανώνοντας και άλλες ορειβατικές ομάδες. Ποτέ δεν σταμάτησαν να προσπαθούν.

Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται πραγματικά επιτυχημένοι, είναι εκείνοι που νιώθουν χαρούμενοι, ζωντανοί και ανυπομονούν για το μέλλον. Έχουν υγιείς σχέσεις και αγωνίζονται για να ισορροπούν το κίνητρο με την ταπεινοφροσύνη. Είναι αφοπλιστικά ταπεινοί άνθρωποι. Κι αυτό αποτελεί μια αντίθεση, όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή. Περπατήστε με το κεφάλι ψηλά και την καρδιά απλή και ταπεινή και θα βρείτε την σπουδαία εκείνη αίσθηση εσωτερικής γαλήνης και ολοκλήρωσης.

Η μετριοφροσύνη δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέστε. Συμβαίνουν ορισμένα πράγματα στη ζωή μας που τονώνουν το εγώ μας ή το ρημάζουν. Μάθετε να αποδέχεστε και τα δύο με αποφασιστικότητα. Και αυτό θα το καταφέρετε, μην επιτρέποντας στα συναισθήματά σας να ελέγξουν την κατεύθυνσή σας. Και όπως ο Rudyard Kipling έγραψε: «Αν μπορείς να αντικρίσεις τον Θρίαμβο και την Καταστροφή και σε αυτούς τους δυο αγύρτες όμοια να φερθείς, δική σου τότε θα είναι η Γη και όλα εκείνα που κατέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου