Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Πως να υπερνικήσουμε τη δυσπιστία μας

Όλοι μας αντιμετωπίζουμε με δυσπιστία και αβεβαιότητα πολλές κατάστασεις και άτομα. Δυσκολευόμαστε να δείξουμε την εμπιστοσύνη μας κυρίως σε ανθρώπους και χρειάζομαστε τον απαιτούμενο χρόνο για νιώσουμε σίγουροι.

Αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά είναι ότι κάθε μέρα κάνουμε τις επιλογές αναφορικά με τα άτομα στα οποία θα δείξουμε εμπιστοσύνη, βγάζουμε τα συμπεράσματα μας για συμπεριφορές και χαρακτήρες ανθρώπων. Μάλιστα η αλήθεια είναι ότι σήμερα εμπιστευόμαστε τους συνανθρώπους πιο εύκολα συγκριτικά με παλαιότερες εποχές. Βέβαια η ευκολοπιστία αυτή του σήμερα οδηγεί πολλά άτομα σε εσφαλμένες επιλογές, οι οποίες κοστίζουν σε πολλούς τομείς τις ζωής τους. Η υπερβολική αυτοκυριαρχία, αυτοέλεγχος πολλές φορές ως προς το θέμα της εμπιστοσύνης μας προς τους συνανθρώπους μας πηγάζει μέσα από δυσπιστία μας. Όταν η δυσπιστία φτάνει να είναι εκτός λογικών πλαισίων, τότε δημιουργείται ένας απομωνομένος, αποξενωμένος και δύσπιστος άνθρωπος.

Τα σημάδια ενός υπερβολικά δύσπιστου ατόμου:

Μεγάλη έλλειψη οικειότητας ή αίθησης της φιλίας λόγω της δυσπιστίας
Δυσπιστία που έρχεται σε επαφή με την πρωταρχική σχέση του ατόμου
Αρκετά έντονα δραματικές και θυελλώδεις σχέσεις για μεγάλο διάστημα ή ταυτόχρονα
Φευγαλέες σκέψεις καχυποψίας ή ανησυχίας για τους φίλους και την οικογένεια
Αίσθηση του φόβου κατά τη διάρκεια της σωματικής οικειότητας
Πεποίθηση ότι οι προθέσεις των άλλων είναι παραπλανητικές και κακόβουλες, χωρίς πραγματική απόδειξη

Θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα εμπιστοσύνης. Το άτομο που δεν μπορεί να εμπιστευθεί μπορεί πολύ εύκολα να να καταστρέψει φιλίες, σταδιοδρομίες, και οι γάμους, αλλά ευτυχώς μπορεί να μάθει και πάλι να επιστεύεται.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που βίωσε απιστία σε μια σχέση μπορεί να μεταφέρει το φόβο σε κάθε μελλοντική σχέση, προκαλώντας περιττό πόνο και αναστάτωση και για τα δυο μέρη.

Δουλεύοντας, το ίδιο άτομο μπορεί να διαχωρίσει το παρελθόν του σε θέματα εμπιστοσύνης από μελλοντικούς φόβους και να διδαχθεί στην ουσία πως μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του στις υπάρχουσες σχέσεις του. Η εμπιστοσύνη αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου σε κάθε πλαίσιο, και με την κατάλληλη καθοδήγηση. Με αυτό τον τρόπο ένα άτομο μπορεί να αποκτήσει τη διορατικότητα να εντοπίσει τις καταστάσεις που κατά το παρελθόν η εμπιστοσύνη του έχει κλονιστεί και να τις απομονώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου