Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Εμπνευσμένη Τέχνη… Ψάξε πίσω από αυτό που σου δείχνω!

Πάντα με προκαλούσαν οι λέξεις! Σαν να μου ψιθύριζαν «Ψάξε! Ψάξε πίσω από αυτό που σου δείχνω! Ψάξε εκεί που είναι η ουσία και η ποιότητα αυτού που σου λέω τόσο απλά και εύκολα με μια αράδα γράμματα!»

Κάπως έτσι έφτασε στα μάτια μου και η λέξη Τέχνη! Μια λέξη που πάντα σε προκαλεί να πας προς τα μέσα, να σε κοιτάξεις βαθιά και να ανακαλύψεις εκείνο το σημείο σου που σαν ξυπνήσει, θα σε μεταμορφώσει στον καλλιτέχνη που πάντα ένιωθες ότι είσαι!

Σπουδαίοι λόγοι έχουν ειπωθεί για αυτή τη μεγάλη κυρία! Λόγοι μεγάλων ανθρώπων που ο καθένας όμως περιέγραψε μόνο ότι κατάλαβε, ένα μικρό μέρος από αυτό που αποτύπωσε η τέχνη.

Τέχνη όμως δεν είναι μόνο χρώμα, μόνο ήχος, μόνο λόγος, μόνο λέξεις! Η τέχνη είναι τόσα πολλά που αν μπορούσε κανείς να τα αποτυπώσει με μια λέξη θα έλεγε πως είναι δημιουργία μιας και προέρχεται από το ρήμα τίκτω. Γιατί απλά… Τέχνη θα πει δίνω ζωή!

Η αληθινή τέχνη που εξυψώνει το ανθρώπινο ανάστημα είναι εκείνη που αναρίθμητες φορές έγραψε την ιστορία, που έθρεψε γενιές συνειδήσεων, που έδωσε λόγο σε ότι δεν χωράει στις λέξεις, που άγγιξε εκεί που δεν φτάνει ανθρώπινο χέρι, που μεταμόρφωσε καρδιές, που θεράπευσε, που φύλαξε πολύτιμους αρχαίους θησαυρούς, που μετέδωσε πολύτιμες γνώσεις και που τελικά κατάφερε ανά περιόδους να διαμορφώσει την ιστορία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ας αφήσουμε για λίγο πίσω μας τα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για εκείνη, για να γνωριστούμε λίγο καλύτερα με την αληθινή Τέχνη!

Όπως όλοι έτσι και εκείνη έχει μια μητέρα! Αχώριστες οι δυο τους πάντα πάνε μαζί μιας και η μια αποτελεί συνέχεια της άλλης. Μιας και η μία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την άλλη! Το όνομά της είναιΈμπνευση και η Τέχνη είναι εκείνη που μεταφράζει την Έμπνευση σε μια πιο προσιτή γλώσσα για να μπορέσουμε να την καταλάβουμε!

Η Τέχνη λειτουργεί συνήθως προς δύο κατευθύνσεις. Προς τα έξω όταν εκφραζόμαστε μέσα από αυτή και προς τα μέσα όταν μας αγγίξει και μας ψιθυρίσει απαλά να ξεκινήσουμε το ταξίδι προς ό,τι περιμένει μέσα μας να ξυπνήσει, μιας και η Τέχνη έχει και αδελφές όπως η Μνήμη.

Δύο οι κύριες λειτουργίες της Τέχνης λοιπόν! Μια αυτή του μεταφραστή και μια εκείνη του οχήματος αφού λειτουργεί και ως όχημα μεταφοράς. Όχημα μεταφοράς που μεταφέρει τι;

Η Τέχνη μεταφέρει την ομορφιά της Έμπνευσης!
Ομορφιά που κρύβεται στην ίδια την ετυμολογία της λέξης μιας και σημαίνει πνοή εντός, φύσημα μέσα! Μεταφερόμαστε δηλαδή στην πνοή εντός μας, εκεί που βρίσκεται η ουσία μας!

Αυτός είναι ο λόγος που η τέχνη δεν έχει περιορισμούς, παρά μόνο ορίζεται από την πνοή που ενυπάρχει εντός μας, που είναι άπειρη όταν την προσεγγίζουμε από την όψη της ανθρώπινης ύπαρξης! Εμπνέομαι λοιπόν θα πει έρχομαι σε επαφή με την πνοή μέσα μου! Και σαν συμβεί αυτό προκαλείται μία ψυχική και διανοητική ανάταση που αν το επιλέξω θα με οδηγήσει σε μεταμορφωτική εξέλιξη! Εκεί αρχίζει το μαγικό ταξίδι της δημιουργίας! Μία στιγμή που μπορεί να αλλάξει τα πάντα!

Και εδώ είναι που αποκαλύπτεται το μεγαλύτερο μυστικό!
Η Τέχνη και η Έμπνευση δεν είναι μόνο για τους λίγους! Είναι για όλους εκείνους που με σθένος καρδιάς αναζητούν την αλήθεια μέσα τους! Έτσι δημιουργείται ένας εμπνευσμένος καλλιτέχνης! Γιατί καλλιτέχνης δεν είναι μόνο εκείνος που χορεύει, που ζωγραφίζει, που γράφει… Είναι ο κάθε ένας που βρίσκει την πνοή μέσα του και την διοχετεύει, την μεταφράζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο σε λόγο, σε ήχο, σε χρώμα, σε σχήμα, σε κίνηση ή σε ότι άλλο καταστεί ικανό να χωρέσει την Έμπνευσή του, εντός του!

Αυτό είναι το επάγγελμα του μέλλοντος! Η Εμπνευσμένη Τέχνη!
Σήμερα πια Εμπνευσμένους Καλλιτέχνες μπορείς να συναντήσεις γύρω σου αρκεί να κοιτάξεις με τα μάτια της καρδιάς, και αν το θες θα βρεις έναν, ακόμα και μέσα σου!

Είναι εκείνοι που τα μάτια τους πετάνε σπίθες γιατί το πνεύμα τους και η ψυχή τους έχουν πιάσει συχνότητα φωτιάς!

Είναι εκείνοι που αγαπούν βαθιά ότι κάνουν σε κάθε τους βήμα!

Είναι εκείνοι που τροφοδοτούν με πάθος την κάθε τους κίνηση για να αφήσουν πίσω τους μια καλύτερη γη από αυτήν που πάτησαν τα πόδια τους όταν γεννήθηκαν!

Είναι εκείνοι που ως σκοπό ζωής έχουν να δίνουν ζωή σε ότι αγγίζουν!

Και εσύ που τώρα διαβάζεις αυτές τις γραμμές ένα αναζητάς… τον Εμπνευσμένο Καλλιτέχνη που είναι ξεχασμένος κάπου εκεί εντός σου!

Μην προσπαθήσεις… μόνο αφήσου και νιώσε το απαλό αεράκι που σε αγγίζει όταν αφήσεις την πνοή σαν μια πεταλούδα να σε αγγίξει απαλά με τα φτερά της!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου