Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η ευτυχία

H θεμελιώδης αρρώστια της ανθρωπότητας είναι η επιθυμία. Υπάρχει ένας μηχανισμός στην επιθυμία, που πρέπει να τον κατανοήσεις.
 
Η επιθυμία λειτουργεί σαν προϋπόθεση για την ευτυχία σου. «Θα είμαι ευτυχισμένος αν αποκτήσω αυτή τη γυναίκα, αυτό το σπίτι, αυτό το αυτοκίνητο». Έτσι, η εκπλήρωση της επιθυμίας, γίνεται προϋπόθεση της ευτυχίας σου.
 
Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνεις είναι να βάζεις άχρηστα εμπόδια ανάμεσα σε σένα και την ευτυχία σου. Όσο δυσκολότερος είναι ο στόχος, τόσο περισσότερο ενθουσιάζεσαι, τόσο περισσότερο σε προκαλεί. Την ημέρα όμως που εκπληρώνεται η επιθυμία, αισθάνεσαι ανακούφιση. Τώρα έχεις το αποτέλεσμα μέσα στα χέρια σου και αισθάνεσαι όμορφα, επειδή έχεις ανακουφιστεί.
 
Στην πραγματικότητα, αυτό που σε κάνει να νιώθεις όμορφα δεν είναι η ίδια η επίτευξη της επιθυμίας αλλά η ανακούφιση που αισθάνεσαι, επειδή τελείωσε η αγωνία, ο πυρετός, ο πόνος που εσύ ο ίδιος προκάλεσες. Και πόσο κρατάει αυτή η υποτιθέμενη ευτυχία που νιώθεις από την επίτευξη της επιθυμίας σου; Μόνο λίγες στιγμές κι ύστερα αρχίζεις να διψάς για κάτι άλλο.
 
Ο άνθρωπος που καταλαβαίνει θα δει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να βάλει καμία προϋπόθεση. Μπορείς να είσαι ευτυχισμένος χωρίς όρους, χωρίς καμία προϋπόθεση. Αληθινά ευτυχισμένος άνθρωπος είναι εκείνος που δεν ξέρει τίποτα για την ευτυχία, που δεν έχει ακούσει τίποτα γι’ αυτήν.
 
Μάθε να ζεις χαρούμενα την κάθε στιγμή. Μη ψάχνεις για αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν. Η ζωή δεν πηγαίνει πουθενά, δεν έχει τέλος. Η ζωή δεν είναι το μέσον για κάποιο τέλος. Η ζωή βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Ζήσε τη. Και ζήσε την ολοκληρωτικά, ζήσε τη συνειδητά, ζήσε τη χαρούμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου