Νέες προσομοιώσεις δείχνουν ότι πλανήτες, σαν ορισμένα αστέρια, θα μπορούσαν να εκτιναχθούν έξω από τον γαλαξία τους σε ταχύτητες ρεκόρ, που φτάνουν ακόμα και τα 50 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα.
"Βλέπουμε σίγουρα αστέρια με υπερ-ταχύτητες εκεί έξω, και δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μας να πιστεύουμε ότι υπάρχουν πλανήτες εκεί έξω με παρόμοιες υπερ-ταχύτητες," λέει ο επικεφαλής της μελέτης Idan Ginsburg από το Κολλέγιο του Dartmouth.
Μια καλλιτεχνική απεικόνιση ενός ξέφρενου πλανήτη που αφήνει πίσω του τον γαλαξία που τον φιλοξενεί. Νέα έρευνα δείχνει ότι η μαύρη τρύπα στην καρδιά του Γαλαξία μας μπορεί να πετάξει πλανήτες έξω από το Γαλαξία μας
Το πρώτο αστέρι με υπερ-ταχύτητες εντοπίστηκε το 2005, ένα άστρο που πετάχτηκε σαν απόβλητο με περίπου 3 εκατομμύρια χιλιόμετρα ανά ώρα από τον Γαλαξία μας από τη κεντρική μαύρη τρύπα του. Ακριβώς, όπως τα άστρα που δραπετεύουν από τον Γαλαξία εξ αιτίας ενός ανεπιθύμητου λακτίσματος από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, εάν κάποιοι πλανήτες τυχαίνει να είναι σε τροχιά γύρω από αυτό το αστέρι, τότε αυτοί θα ακολουθήσουν μια επίσης παρόμοια διαδρομή.
"Αυτοί οι πλανήτες με την τρομερή ταχύτητα θα είναι κάποια από τα ταχύτερα αντικείμενα στο Γαλαξία μας", λέει ο αστροφυσικός Avi Loeb του Κέντρου Harvard-Smithsonian για την Αστροφυσική.
Προσομοιώνοντας ένα δυαδικό αστρικό σύστημα και κάθε αστέρα με τουλάχιστον έναν πλανήτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενώ ένα αστρικό σύστημα συλλαμβάνεται και μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη μαύρη τρύπα, το άλλο αστρικό σύστημα εκτοξεύεται με τους πλανήτες του στο διάστημα.
«Οι προσομοιώσεις μας έδειξαν ότι αυτοί οι πλανήτες βρίσκονται περίπου στο 40 τοις εκατό των δυαδικών αστρικών συστημάτων (με δύο αστέρια), και σε πάνω από το 70 τοις εκατό για τα συστήματα με τέσσερα αστέρια," λέει ο Ginsburg. "Αυτές οι υποθέσεις συμβαίνουν αν έχετε έναν πλανήτη πολύ κοντά στο αστέρι του, και το αστέρι αυτό διαταράσσεται παλιρροιακά από την τεράστια μαύρη τρύπα."
Κατά μέσο όρο αυτοί οι πλανήτες θα εκτινάσσονται σε ταχύτητες 11-16 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα, αλλά ένα μικρό μέρος τους θα μπορούσε να επιτύχει ταχύτητες έως και 50 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα, ένα μικρό κλάσμα της ταχύτητας του φωτός.
Θα μπορούμε δε να τους μελετήσουμε καθώς θα περνούν μπροστά από το άστρο, με την βοήθεια της προσωρινής μείωσης της φωτεινότητας του άστρου.
Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου