Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ο Φόβος θα διαλυθεί σχηματίζοντας ένα δακτύλιο γύρω από τον πλανήτη Άρη

Πριν από λίγες εβδομάδες ομάδα ειδικών της NASA ανακοίνωσε ότι οι μυστηριώδεις αυλακώσεις στον Φόβο, τον μικρό δορυφόρο του πλανήτη Άρη, προκαλούνται από τον πλανήτη που… ρουφάει τον δορυφόρο.

Νέα μελέτη αναφέρει ότι σε μερικά εκατομμύρια έτη ο Φόβος θα έχει διαλυθεί και τα απομεινάρια του θα σχηματίσουν ένα δακτύλιο ύλης γύρω από τον πλανήτη.
Στον Φόβο έχουν εντοπιστεί μυστηριώδεις αυλακώσεις στην επιφάνεια του. Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει μέχρι σήμερα οριστική απάντηση στην αιτία που δημιούργησε αυτές τις αυλακώσεις και η μόνη πιθανή εξήγηση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ότι είναι προϊόν πτώσης κομητών.
Η ομάδα των ειδικών με επικεφαλής τον Τέρι Χάφορντ του κέντρου πτήσεων Goddard της NASA ανακοίνωσε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας ότι οι αυλακώσεις είναι αποτέλεσμα της έντονης βαρυτικής έλξης του πλανήτη Άρη.
Ο Φόβος βρίσκεται πολύ κοντά στον πλανήτη Άρη και σύμφωνα με τους ερευνητές ο  Κόκκινος Πλανήτης… ρουφάει σταδιακά την ύλη του δορυφόρου του.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ επανήλθαν στο θέμα και με μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση «Nature Geoscience» αναφέρουν τι θα συμβεί όταν τελικά ο Φόβος σβήσει από τον χάρτη του ηλιακού μας συστήματος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές σε 20 έως 40 εκατομμύρια χρόνια ο Φόβος, θα αποσυντεθεί και τα απομεινάρια του θα δημιουργήσουν έναν δακτύλιο γύρω από τον Αρη. Οπως εκτιμούν οι ερευνητές η διαδικασία δημιουργίας του δακτυλίου δεν θα διαρκέσει πάνω από λίγες εβδομάδες.
Αφότου δημιουργηθεί ο δακτύλιος γύρω από τον “Αρη, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει από ένα έως εκατό εκατομμύρια χρόνια. Επειδή όμως ο Φόβος αποτελείται από σκούρα υλικά που δεν αντανακλούν καλά το ηλιακό φως, ο μελλοντικός δακτύλιος θα είναι δύσκολο να γίνει ορατός από τη Γη. Αρχικά ο δακτύλιος θα είναι πυκνός όπως του Κρόνου, αλλά σταδιακά θα αραιώνει, ώσπου θα εξαφανισθεί τελείως.
Ο γεμάτος κρατήρες Φόβος έχει διάμετρο 22 χιλιομέτρων και διαγράφει τρεις πλήρεις περιφορές γύρω από τον “Αρη στο διάστημα μιας μέρας, σε απόσταση μόνο 6.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη. Ο δεύτερος δορυφόρος, ο Δείμος, έχει περίπου το μισό μέγεθος του Φόβου και κινείται πολύ μακρύτερα από τον “Αρη.
Οι διαστημικές υπηρεσίες εξετάζουν τα τελευταία χρόνια το ενδεχόμενο να σταλεί μια επανδρωμένη αποστολή στον Φόβο η οποία θα προετοιμάσει την επίσκεψη στον Αρη. Η νέα ανακάλυψη για την τύχη του Φόβου αυξάνει το ενδιαφέρον για αυτόν και άρα τις πιθανότητες να γίνει εκεί μια αποστολή όπου ανάμεσα στα άλλα θα μελετηθεί η γεωλογική σύνθεση, η πυκνότητά και η ανθεκτικότητά του. Ετσι θα μπορέσουν οι επιστήμονες να επιβεβαιώσουν κατά πόσο είναι σωστές οι προβλέψεις των επιστημόνων για την τύχη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου