Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Παιδιά και υγιεινή ζωή: ένας πρακτικός οδηγός ενθάρρυνσης των παιδιών

Τα παιδιά στην σημερινή εποχή περιβάλλονται από πολλούς παράγοντες που τα παρασύρουν σε έναν γενικότερο ανθυγιεινό τρόπο ζωής, ίσως περισσότερο από ποτέ. Λιχουδιές όπως τα ζαχαρούχα-πολύχρωμα ελκυστικά τρόφιμα, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τα επεξεργασμένα έτοιμα γεύματα, τα αλκοολούχα ποτά είναι συνηθισμένοι καθημερινοί πειρασμοί που τα παιδιά δεν μπορούν εύκολα να αποφύγουν, αν δεν έχουν την κατάλληλη καθοδήγηση από τους ενήλικες έτσι ώστε να ακολουθήσουν έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής. Εκτός από τα ακατάλληλα τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά στις μέρες μας, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά είναι παιδιά σωματικά αδρανή, χωρίς άσκηση, παιχνίδι ή σωματικές δραστηριότητες.

Παιδιά και υγιεινή ζωή : Πως μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας ώστε να ακολουθήσουν ένα υγιεινότερο τρόπο ζωής;

Αλλάξτε την ζωή σας μαζί με τα παιδιά σας :

Τα παιδιά παραδειγματίζονται από εσάς τους ίδιους αφού είστε για αυτά ισχυρό πρότυπο και αν εσείς δεν αλλάξετε την ζωή σας προς έναν πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης, δεν μπορείτε να ζητήσετε από αυτά να αλλάξουν. Κάντε τις πρέπουσες αλλαγές στην ζωή σας και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, εξηγήστε στα παιδιά αναλυτικά για ποιόν λόγο δεν μπορείτε να τα ακολουθήσετε σε αυτήν τους την προσπάθεια, με τέτοιο τρόπο ώστε να το κατανοήσουν. Ασκηθείτε μαζί τους, αλλάξτε τις κακές διατροφικές επιλογές και αφήστε στην άκρη ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε, προσπαθήστε να μην γίνεστε αντιληπτοί.

Περάστε το μήνυμα για την σημαντικότητα του υγιεινού τρόπου ζωής σε θετικό και όχι σε έντονο, απαγορευτικό τόνο :

Λέγοντας στα παιδιά τι απαγορεύεται να κάνουν, στην πραγματικότητα τα οδηγείτε χωρίς να το θέλετε στο να επαναστατούν εναντίον σας με αποτέλεσμα τους καυγάδες και την κακή τους συμπεριφορά ή σε κρυφές πράξεις πίσω από την πλάτη σας. Μπορείτε να τα ενθαρρύνετε υπενθυμίζοντας τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους που αν τις εκμεταλλευτούν σωστά, θα οδηγηθούν σε θετικά αποτελέσματα. Αποφύγετε την αυστηρότητα, αλλά προσπαθήστε να μην υποκύπτετε στα νάζια τους.

Προχωρήστε σε αλλαγές βήμα – βήμα :

Εάν υπάρχουν πολλές ανθυγιεινές συνήθειες που θα θέλατε να αλλάξετε στον τρόπο ζωής των παιδιών σας, καλύτερα είναι να προχωρήσετε με ένα βήμα κάθε φορά, αργά και σταδιακά. Εάν τους επιβάλλετε πολλές αλλαγές ταυτόχρονα, το πιθανότερο είναι να μην πετύχετε καμία από αυτές, λόγω της υπερφόρτωσης των δυσκολιών που θα έχει το κάθε παιδί να αντιμετωπίσει. Για παράδειγμα, μπορείτε να αρχίσετε την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των παιδιών και μετά από κάποιους μήνες μπορείτε να τα ενθαρρύνετε να αρχίσουν και την άσκηση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το κάθε παιδί θέλει το χρόνο του να αλλάξει και πως δεν είναι καλό να συγκρίνετε τα παιδιά σας με τα παιδιά άλλων. Σεβαστείτε την προσωπικότητα και την διαφορετικότητα τους.

Βάλτε τα παιδιά να συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού :

Είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει σε όλα τα μέλη της οικογένειας ποιοτικό χρόνο συνύπαρξης και συνεργασίας. Η συμμετοχή των παιδιών (ιδιαίτερα των μικρών παιδιών) στην προετοιμασία των γευμάτων έχει διπλά οφέλη, καθώς τους διδάσκει να βασίζονται στον εαυτό τους δημιουργώντας κάτι που θα μοιραστούν με όλους, τους μαθαίνει όμως και να χρησιμοποιούν υγιεινές πρώτες ύλες ώστε να αντιληφθούν πως παρασκευάζονται τα γεύματα και από πού προέρχονται οι περιττές, ανθυγιεινές θερμίδες.

Καθορίστε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα για δραστηριότητες που καθιστούν τα παιδιά αδρανή, ανενεργά :

Δεν μπορείτε να απαγορεύσετε εντελώς στα παιδιά από το να βλέπουν τηλεόραση, να παίζουν βιντεοπαιχνίδια ή να κάθονται στον υπολογιστή. Ωστόσο, μπορείτε να καθορίσετε από πριν και με από κοινού συμφωνία, ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπου τα παιδιά θα κάνουν αυτές τις δραστηριότητες, για παράδειγμα δύο ώρες την ημέρα, το απόγευμα. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα παιδιά όταν συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες είναι διπλός : όχι μόνο είναι ακίνητα και αδρανή, αλλά πιθανότατα υποκύπτουν και σε τσιμπολόγημα τροφής.

Αφήστε τα παιδιά σας να επιλέξουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα ή σπορ ή το είδος της άθλησης που θέλουν να ακολουθούσουν:

Αφήστε τα παιδιά σας να εξερευνήσουν όλα τα είδη του αθλητισμού από την νεαρή ακόμα ηλικία ώστε να μπορέσουν να προσδιορίσουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα. Αν τα παιδιά δεν δείχνουν το κατάλληλο ενδιαφέρον, τότε μπορείτε να αθληθείτε μαζί τους ώστε να τους δώσετε κίνητρο ή να συνδέσετε την άσκηση με το παιχνίδι.

Ανταμείψτε τα παιδιά σας για τα θετικά αποτελέσματα τους :

Θα πρέπει να θυμόσαστε να επαινείτε τα παιδιά όταν φτάσουν στον στόχο τους. Το βραβείο τους μπορεί να είναι κάτι που θέλουν πολύ, καλύτερα υλικό αγαθό και όχι τρόφιμο, ώστε να μάθουν την έννοια της ανταμοιβής της κοπιαστικής τους δουλειάς, χωρίς να την συνδέσουν με την κατανάλωση τροφής. Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα στη ζωή που είναι υψηλής σημασίας και αποτελούν πραγματική επιβράβευση για αυτά : μια ολόκληρη μέρα διασκέδασης με την οικογένεια μπορεί να είναι μία από αυτές τις ανταμοιβές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου