Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

''Περί όνου σκιάς''

 Στην αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Άβδηρα ξέσπασε κάποτε μια δικαστική διαμάχη η οποία δίχασε την πόλη σε δύο μέρη.

Αιτία της, η διαφορά δύο πολιτών σχετικά με τη χρήση ενός γαϊδάρου!

Πιο συγκεκριμένα, ένας επώνυμος Αβδηρίτης επέλεξε να νοικιάσει έναν γάιδαρο για να μεταφέρει τις αποσκευές του σε μία παρακείμενη πόλη.

Στο δρόμο ,όμως, και εν μέσω μεγάλης ζέστης και δυνατού ήλιου, αποφάσισε να κάνει μια στάση και να σταθεί στη σκιά του ζώου για να προστατευθεί.

Ο αγωγιάτης τότε, όμως, απαίτησε για αυτή την υπηρεσία περισσότερα χρήματα από τον πελάτη του, προφασιζόμενος πως εκείνος νοίκιασε τον γάιδαρο μόνο για τη μετακίνηση και όχι για τη σκιά του!

Όπως καταλαβαίνετε αγαπητοί μου φίλοι, η υπόθεση δε μπορούσε παρά να φτάσει στα δικαστήρια αφού κανένας από τους δύο δεν υποχωρούσε από τη θέση του ακόμα και όταν πια η υπόθεση είχε διχοτομήσει στην κυριολεξία τα πλήθη.

Η διχογνωμία τράβαγε πολύ και ύστερα από αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις έφτασε στη Βουλή των Τετρακοσίων της πόλης. Κάποιοι, όμως, ψυχραιμότεροι παράγοντες της πόλης, θέλοντας να αποφύγουν περαιτέρω συγκρούσεις μεταξύ των πολιτών και θεωρώντας ασήμαντο τον λόγο που είχε οδηγήσει την πόλη σε πραγματική παράλυση, αποφάσισαν να αφαιρέσουν τη ζωή του εν λόγω ζώου και έτσι να πάψει να υπάρχει πλέον υπόθεση αφού δεν υπήρχε πια πειστήριο! Το δύστυχο ζώο πλήρωσε τη νύφη τελικά...

Ανάλαφρη και χιουμοριστική νομίζω μπορεί να χαρακτηριστεί η αποψινή ιστοριούλα μας που έρχεται από παλιά και που οδήγησε στη δημιουργία της περίφημης φράσης: ''Περί όνου σκιάς''.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου