Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Αντιβιοτικά και παιδική παχυσαρκία

Αντιβιοτικά και παιδική παχυσαρκίαΑυξάνεται ο κίνδυνος όταν χορηγούνται αντιβιοτικά σε μικρά παιδιά.

Η χορήγηση αντιβιοτικών σε μικρά παιδιά, ηλικίας 2 ετών, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αργότερα να γίνουν παχύσαρκα, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, όσα παιδιά είχαν λάβει αντιβιοτικά τουλάχιστον τέσσερις φορές προτού κλείσουν τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα στην ηλικία των 5 ετών, σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν λάβει καθόλου αντιβιοτικά.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι γιατί τα αντιβιοτικά σκοτώνουν κάποια βακτήρια που υπάρχουν στο στομάχι.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει, ότι τα καλά βακτήρια στο έντερο μπορούν να σταματήσουν τη λαχτάρα για φαγητό, προλαμβάνοντας την υπερφαγία.
Μία άλλη θεωρία, θέλει τα φάρμακα να αλλάζουν τη γεύση των φαγητών, ή να κάνουν τα παιδιά λιγότερο δραστήρια, λόγω των παρενεργειών τους.
Όπως ανέφεραν ερευνητές στο Reuters Health, πριν από την ηλικία των 2 ετών τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνά και εμφανίζουν πυρετό, ενώ οι πιο κοινές μολύνσεις είναι αυτές των αυτιών, οι οποίες θεραπεύονται με τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Η παχυσαρκία συνδέθηκε με συγκεκριμένα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος –τα οποία δρουν ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων- όπως η αμοξυκιλλίνη ή η τετρακυκλίνη.
Η έρευνα ανέλυσε τα ιατρικά δεδομένα από 64.580 παιδιά, τα οποία συλλέχθηκαν το χρονικό διάστημα 2001-2013.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, από το παιδιατρικό νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ, Dr. L. Charles Bailey, όσο περισσότερα αντιβιοτικά είχε λάβει ένα παιδί σε μικρή ηλικία, τόσο πιο πιθανό ήταν να εμφανίσει παχυσαρκία αργότερα.
«Θα θέλαμε να δούμε τα ποσοστά χορήγησης αντιβιοτικών σε παιδιά να μειώνονται, αλλά την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις γύρω από τη χρήση αντιβιοτικών δεν είναι μόνο ιατρικές, αλλά επηρεάζονται και από κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες. Οι γιατροί είναι πιθανό να δίνουν αντιβιοτικά, επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εμφανίσουν μολύνσεις μετά τη γέννησή τους, προτού το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει την ευκαιρία να προσαρμοστεί στον κόσμο γύρω του».
Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι για τους οποίους οι γονείς ίσως θα έπρεπε να μην επιμένουν τόσο στη χρήση αντιβιοτικών, ειδικά αν τους έχει συμβουλέψει έτσι ο γιατρός τους. «Η μη χρήση αντιβιοτικών μειώνει την πιθανότητα το παιδί τους να αποκτήσει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια» πρόσθεσε και κατέληξε: «Όπως και με τα περισσότερα φάρμακα, τα αντιβιοτικά τα παίρνουμε όταν τα χρειαζόμαστε πραγματικά και τα αποφεύγουμε όταν δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη ανάγκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου