Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Γνώθι Σαυτόν: Μία Προοπτική του Πως Εμείς και Οι Άλλοι Βλέπουν Τον Εαυτό Μας



Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς οι άλλοι πως σας βλέπουν οι άλλοι; Γνωρίζετε;
Αφιερώστε λίγο χρόνο και να σκεφτείτε ένα πρόσωπο που ξέρετε· φέρτε την εικόνα αυτού του ατόμου στο μυαλόσας και σκεφτείτε για το πώς σας αντιμετωπίζει συνήθως, και, γιατί σας αντιμετωπίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Τιείναι αυτό που κάνει κάποιον να δημιουργήσει την εικόνα σας στο μυαλό του; Είναι η εικόνα που έχετε δημιουργήσειγια τον εαυτό σας.

Το “Τούνελ Πραγματικότητας”
Όπως και ο κάθε άλλος, δημιουργείτε το δικό σας “τούνελ πραγματικότητας”, το οποίο βασίζεται στην προοπτική που έχετε για τον εαυτό σας και τον κόσμο στον οποίο ζείτε. Αυτό το τούνελ είναι ο καθρέφτης του μοντέλου που έχετε δημιουργήσει με τις σκέψεις σας κατά τη διάρκεια της ζωής σας.

Δε μπορείτε δεν μπορεί να πείσετε κανέναν σε αυτό το τούνελ να σας δει με διαφορετικό τρόπο με τα λόγια ή τιςπράξεις. Το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας. Το υποσυνείδητό σας έχει μέσα του τα πάντα από τη στιγμή που γεννηθήκατε· μεταξύ άλλων ελέγχει τι λέτε, πώς το λέτε, τη γλώσσα του σώματος, τους περιορισμοί που έχετε θέσει στον εαυτό σας, και την αυτο-εικόνα σας. Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που μπορεί να έχετε με κάποιον, ασυνείδητα λαμβάνετε και επεξεργάζεστε τους ήχους που ακούτε, τις μυρωδιές που μυρίζετε· αναλύετε τη γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής του συνομιλητή σαςκαι έναν μεγάλο αριθμό από διαφορετικά ερεθίσματα.

Εάν καταφέρετε να αλλάξετε την εικόνα του εαυτού σας, το μυαλό σας θα αρχίσει να λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο, κάνοντας σας να ενεργείτε διαφορετικά. Αλλά τι συμβαίνει στη ζωή σας αν το κάνετε πραγματικά αυτό;

Αλλαγή Της Αυτοεικόνας
Σκεφτείτε αυτό το αστείο πράγμα: Τι πρέπει να κάνετε για να γελάσει το πρόσωπο που βλέπετε στον καθρέφτη;Μπορεί να έχετε ήδη μαντέψει… Πρέπει να γελάσετε! Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τη ζωή που βιώνετε. Εάν αλλάξετε την αυτοεικόνα σας, τα συναισθήματα και οι ενέργειές σας θα ακολουθήσουν. Αν αρχίσετε να αισθάνεστεκαλά για το ποιος είστε (και όπως είστε), αν κοιτάξετε τον εαυτό σας με μία θετική προοπτική, μερικές μεγάλεςαλλαγές σχετικά με το πώς σας βλέπουν οι άλλοι “μαγικά” θα λάβουν χώρα.

Όλες αυτές οι αυτοματοποιημένες λειτουργίες σας θα αλλάξουν και θα αρχίσετε να αισθάνεστε και να μιλάτε μεπερισσότερη αυτοπεποίθηση. Έχετε δει ποτέ μια επιτυχημένη προσωπικότητα που δεν έχει αυτοπεποίθηση; Θα ήτανπερίεργο αν είχατε δει. Το “μυστικό” της επιτυχίας σε κάθε πτυχή της ζωής σας είναι να έχετε αυτοπεποίθηση.

Συνεχώς πέφτουμε στην παγίδα του να προσπαθούμε να αρέσουμε στους άλλους. Εάν πιάσετε τον εαυτό σας να το κάνει, να είστε σίγουροι ότι αυτό είναι ένα σημάδι της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας. Προσπαθήστε ναθυμηθείτε τι συνέβη σε προηγούμενες σχέσεις σας ή σε μια επιχειρηματική συμφωνία (ή στις πωλήσεις). Θυμάστεοποιαδήποτε κατάσταση όπου προσπαθούσατε να εντυπωσιάσετε τον σύντροφο ή οποιονδήποτε προκειμένου να αγοράσει το προϊόν σας; Όταν το κάνετε αυτό, αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι προκαλεί το άλλο πρόσωπο να αισθανθεί άβολα, γιατί νιώθει ότι προσπαθείτε να πάρετε κάτι από αυτόν ή να τον ελέγξετε. Οπότε, μην το κάνετε!

Πώς Θα Ξέρετε Ότι Αλλάξατε
Αν αρχίσετε να παρατηρείτε πώς μεταχειρίζεστε τους άλλους και πώς οι άλλοι σας αντιμετωπίζουν, θα εκπλαγείτεαπό το πόσα πράγματα μπορείτε να μάθετε για τον εαυτό σας. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται συνειδητή ή επιμελής επίγνωση (mindfulness).

Καθώς συνομιλείτε με κάποιον άλλο, δημιουργείστε μια στάση εσωτερικής σιγουριάς (αυτοπεποίθησης). Αυτό θααναγκάσει τον νου σας να υποστηρίξει κάθε δράση σας, ακόμα κι αν δεν νοιώθατε σιγουριά πριν. Θα αρχίσετε να“ακτινοβολείτε” εσωτερική σιγουριά και καθαρή εμπιστοσύνη, χωρίς να προσπαθείτε να πάρετε κάτι από το πρόσωπο που κάθεται απέναντί σας. Θα τον κάνετε να αισθάνεται πιο άνετα μαζί σας· εκτός αυτού, θα έχετε μιαεποικοδομητική συζήτηση. Επίσης, να είστε θετικοί γι ‘αυτό το άτομο και να ακούτε τι έχει να πει.

Δείτε τη ζωή σας ως ένα μεγάλο σχολείο, όπου μαθαίνετε διαρκώς από τον εαυτό σας και τους άλλους, έτσι ώστε ναγίνετε ένα καλύτερο άτομο· και φυσικά, ένα καλύτερο άτομο θα είναι σε θέση να δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή.

Δοκιμάστε το. Εάν συνεχίσετε να παρατηρείτε ό,τι έχετε τα ίδια αποτελέσματα, αυτό σημαίνει ότι η αυτοεικόνα σαςδεν έχει αλλάξει ακόμα. Συνεχίστε να είναι συνειδητοί και κρατήστε αυτή τη στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα, και,στο τέλος, ένα άλλο “τούνελ πραγματικότητας” θα δημιουργηθεί για εσάς, και ίσως μια μέρα, όταν θα συναντήσει έναν παλιό φίλο(η), αυτός(ή) πιθανώς θα σας πει:

“Εϊ! Φαίνεσαι διαφορετικός(ή)”.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου