Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχονται τα χάπια νέας γενιάς που θα επικοινωνούν με τους γιατρούς


Τα χάπια νέας γενιάς, θα στέλνουν μήνυμα ή email σε γιατρούς και συγγενείς ειδοποιώντας πότε ο ασθενής έλαβε το φάρμακό του
Μια νέα γενιά «έξυπνων» χαπιών τα οποία θα καταγράφουν τη δόση των φαρμάκων που λαμβάνουν οι ασθενείς ή θα ειδοποιούν γιατρούς και συγγενείς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, βρίσκεται σε φάση δοκιμής από φαρμακευτικές εταιρείες.

Το κάθε χάπι, όπως εξηγούν οι ειδικοί, θα είναι εξοπλισμένο με έναν μικροσκοπικό αισθητήρα ο οποίος θα στέλνει σήμα σε ένα επίθεμα που θα βρίσκεται κολλημένο στο σώμα του ασθενούς.
Μόλις ο αισθητήρας εισέρχεται στο στομάχι και περικλείεται από τα οξέα του στομάχου θα ειδοποιεί το επίθεμα ότι το χάπι έφτασε στον «προορισμό» του. Με τη σειρά του, το επίθεμα θα στέλνει sms ή email στα ενδιαφερόμενα άτομα, γύρω από την επιτυχή λήψη του φαρμάκου από τον ασθενή.
«Βρίσκομαι στον οργανισμό, όβερ!»
Με μέγεθος ενός κόκκου άμμου, ο αισθητήρας βρίσκεται ενσωματωμένος στο χάπι και σε συνδυασμό με χαλκό και μαγνήσιο, δημιουργεί ένα κύκλωμα το οποίο «ενεργοποιείται» μόλις αυτό βουτήξει στα οξέα του στομάχου στέλνοντας σήμα.
Στην παρούσα φάση, αρκετές εταιρείες εργάζονται πυρετωδώς επάνω στα «έξυπνα» χάπια.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Proteus Digital Health, Αντριου Τόμσον, έσπευσε να δηλώσει γύρω από τα χάπια που αναπτύσσει η εταιρεία του:
«Οταν ο ασθενής καταπιεί ένα ψηφιακό μας χάπι, τότε εκείνο θα λέει “Γειά σου, είμαι εδώ, είμαι της τάδε εταιρείας, το τάδε χάπι, π.χ. 1,2 μιλιγκράμ, από το εργοστάσιο 76, τον αριθμό παρτίδας 12 και είμαι το χάπι νούμερο 2».
Σωτήρια βοήθεια για ηλικιωμένους
Τα «επικοινωνιακά» χάπια, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία πρέπει να λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας μια σειρά από χάπια και ενδεχομένως να τα ξεχνούν ή να τα μπερδεύουν.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βρετανία, οι οποίοι συμμετέχουν σε πιλοτικές δοκιμές των εν λόγω φαρμάκων, ισχυρίζονται ότι τα χάπια αυτά δεν απειλούν τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών.
«Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας κάποιες φορές πρέπει να πάρουν έξι, επτά ή ακόμα και οκτώ χάπια την ημέρα» αναφέρει ο καθηγητής Λάϊονελ Ταρασένκο. «Όταν όμως κάποιος δεν λάβει το χάπι του, τότε αυτό μπορεί να είναι πολύ σοβαρό. Αν είχαμε έναν γονιό με προβλήματα υγείας, που δεν έπαιρνε τα χάπια του, θα θέλαμε να το γνωρίζουμε» υπογραμμίζει.
Στόχος των ειδικών, είναι να ξεκινήσουν κλινική δοκιμή «έξυπνων» χαπιών μέσα στο επόμενο έτος σε βρετανούς ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου