Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Η Αβεβαιότητα της Γνώσης. R. Feynman

Ο Ρίτσαρντ Φίλλιπς Φάινμαν (Richard Feynman, 11/5/1918 – 15/2/1988), ήταν ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς φυσικούς…τιμήθηκε και με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την δουλειά του στην Κβαντική Μηχανική, ειδικά για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Κβαντικής ηλεκτροδυναμικής. Άλλες σημαντικές συνεισφορές του, μεταξύ άλλων, είναι η πρόβλεψη της ύπαρξης των κουάρκς και η εξήγηση της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου.Φοίτησε στο MIT από όπου και πήρε το πρώτο του πτυχίο στη φυσική και τα μαθηματικά. Τη διδακτορική του διατριβή την έκανε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.
Το 1965 έλαβε το βραβείο Νόμπελ για την εργασία του στη κβαντική ηλεκτροδυναμική. Η κβαντική ηλεκτροδυναμική (QED) είναι μια κβαντική θεωρία που περιγράφει όλα τα φαινόμενα, πλην της βαρύτητας και της ραδιενέργειας. Αφορά τον τρόπο αλληλεπίδρασης της ύλης με το φως και πιο συγκεκριμένα μεταξύ ηλεκτρονίων, ποζιτρονίων και φωτονίων. Σε τεχνικούς όρους, η QED μπορεί να χαρακτηριστεί ως η θεωρία διαταραχών του κβαντικού ηλεκτρομαγνητικού κενού. Μια καθαρά διαισθητική προσέγγιση της QED ήταν η επινόηση απλών διαγραμμάτων, που περιέγραφαν τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα στοιχειώδη σωματίδια, τα οποία μας διευκολύνουν σημαντικά στην απλοποίηση διάφορων υπολογισμών. Τα διαγράμματα αυτά είναι γνωστά ως «διαγράμματα Feynman».
Ένα άλλο επίτευγμα για το οποίο έγινε γνωστός στη διεθνή κοινότητα της φυσικής ήταν η ανακάλυψη περί της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου, όπου το υγρό δεν αντιμετωπίζει καμία αντίσταση λόγω τριβής ενώ ρέει. Με την εφαρμογή της εξίσωσης του Σρέντινγκερ έδειξε ότι η εμφανιζόμενη υπερρευστότητα, σύμφωνα με την κβαντομηχανική συμπεριφορά, παρουσιαζόταν σε μακροσκοπικές κλίμακες. Επίσης, συνεργαζόμενος με άλλους πειραματικούς φυσικούς, στο γραμμικό επιταχυντή του Stanford, πάνω στη σκέδαση ηλεκτρονίων υψηλών ενεργειών από πρωτόνια, επινόησε τη θεωρία των παρτονίων, υποθετικών σωματιδίων μέσα στον πυρήνα του ατόμου, που συνέβαλλε στην κατανόηση της σύγχρονης θεωρίας των quark.

Δημοσίευσε 37 εργασίες κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Από τα πιο γνωστά επιστημονικά του έργα είναι το «Εύλογες παρεκκλίσεις από την πεπατημένη», το «QED: Η παράξενη θεωρία του φωτός και της ύλης» και οι «Διαλέξεις Φάινμαν για τη Φυσική» (The Feynman Lectures on Physics)… Επίσης, είναι πολύ γνωστός για το αυτοβιογραφικό βιβλίο του με τίτλο «Σίγουρα θα αστειεύεστε κ. Φάινμαν», όπου περιγράφει ιστορίες από την προσωπική και επαγγελματική ζωή του.


Το κείμενο από: http://www.freeinquiry.gr/prod.php?id=10
– Δεν μπορώ να πιστέψω όλες αυτές τις θεωρίες, που επινοήσαμε, σχετικά με τη σχέση μας με το Σύμπαν κ.λπ., επειδή μοιάζουν να είναι τόσο «τοπικιστικές», τόσο προκατειλημμένες! «Στη Γή, ήρθε στη Γή!», μια από τις εκφράσεις τού θεού ήρθε στη Γή. Αν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα… Κοιτάξτε τι γίνεται εκεί έξω. Δεν συμβαδίζει.
– Από τη στιγμή που έχεις όλες αυτές τις θεωρίες με τις διαφορετικές θρησκείες και τις διαφορετικές θεωρίες, μετά αρχίζεις να αναρωτιέσαι. Για εμένα είναι θεμελιώδες στοιχείο τής ύπαρξής μου το να αμφιβάλλω και να ρωτάω. Όταν αρχίζεις να αμφιβάλλεις και να ρωτάς, γίνεται δυσκολότερο το να πιστεύεις.
– Μπορώ να ζήσω με την αμφιβολία και την αβεβαιότητα. Με το να μην γνωρίζω. Νομίζω, ότι είναι πολύ πιο ενδιαφέρον το να ζεις χωρίς να γνωρίζεις, από το να έχεις «απαντήσεις» μάλλον λανθασμένες.
– Έχω κατά προσέγγιση απαντήσεις και πιστεύω υποθετικά με διαφορετικού βαθμού βεβαιότητα για διαφορετικά πράγματα. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για τίποτα και υπάρχουν πολλά πράγματα, για τα οποία δεν έχω ιδέα. Αλλά δεν είμαι υποχρεωμένος να έχω μια απάντηση. Δεν νοιώθω φοβισμένος, επειδή δεν γνωρίζω τα πάντα.
– [Σαρκαστικά]: Το να είμαι χαμένος σε ένα μυστηριώδες σύμπαν χωρίς η ζωή μου να έχει κάποιο σκοπό, το οποίο έτσι ακριβώς είναι απ΄ ό,τι βλέπω, δεν με φοβίζει…
Από συνέντευξη τού αμερικανού φυσικού Richard Feynman (Νόμπελ Φυσικής) στο BBC. Ανάρτηση στο youtube: falakrosepanastaths]. Tony Manero
O παράξενος, φανταστικός κόσμος τής συμπεριφοράς των κβάντα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου