Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

'Έξι ανθρώπινες ανάγκες για την ευημερία

Μετά από μια ανάλυση μελετών για τη φτώχεια εντόπιστηκαν πτυχές της ευημερίας, που φαίνεται να είναι σημαντικές για τους φτωχούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτές συμπυκνώθηκαν σε μια λίστα έξι κύριων αναγκών. Τέτοιες μελέτες για τη φτώχεια δίνουν μια άλλη ματιά στις θεμελιώδεις ανθρώπινες ανάγκες.

Υλική ευημερία

Υλική ευημερία σημαίνει να έχεις εκείνα τα πράγματα που χρειάζεσαι για τη βασική ζωή, για παράδειγμα στέγη, ρούχα, εργαλεία, γη, ζώα και ούτω καθεξής. Ειδικότερα σημαίνει να έχεις αρκετά. Εάν δεν έχετε τα περιουσιακά στοιχεία για να καλλιεργήσετε τη δική σας τροφή, τότε χρειάζεστε δουλειά που να σας δίνει χρήματα για να αποκτήσετε τα πράγματα που χρειάζεστε. Όταν έχετε τα πράγματα με τα οποία μπορείτε να χτίσετε μια καλύτερη ζωή, τότε είστε στο δρόμο για να το πετύχετε. Χωρίς αυτά τα βασικά πράγματα, τότε υπάρχει μικρή πιθανότητα προόδου.

Σωματική ευεξία

Για να χτίσετε μια καλή ζωή, πρέπει επίσης να είστε σε φόρμα και υγιείς. Αυτό μπορεί να βοηθηθεί πολύ με την παροχή επαρκούς ιατρικής βοήθειας για τη θεραπεία ή την αντιμετώπιση ασθενειών και χρόνιων καταστάσεων, έτσι ώστε η ποιότητα της ζωής και η ικανότητα εργασίας σας να βελτιωθούν επαρκώς. Η σωματική ευεξία περιλαμβάνει επίσης τη ζωή σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από ρύπανση, όπου το νερό και ο αέρας συμβάλλουν στη διατήρηση της ζωής χωρίς να δηλητηριάζουν τους ανθρώπους.

Κοινωνική ευημερία

Η κοινωνική ευημερία περιλαμβάνει το να ανήκεις σε μια κοινωνική ομάδα και να έχεις την εκτίμηση των άλλων εντός αυτής της ομάδας. Όταν έχουμε φίλους και οικογένεια γύρω μας, έχουμε ανθρώπους που μπορούν να μας βοηθήσουν τόσο σωματικά, όπως στην καλλιέργεια της τροφής και τη δημιουργία ενός καταφυγίου, όσο και ψυχολογικά, καθώς νιώθουμε καλά με την παρέα τους. Η κοινωνική ευημερία περιλαμβάνει την ικανότητα για γάμο και τη φροντίδα των παιδιών, ακόμη και όταν οι γονείς τους δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν αυτό το καθήκον. Σημαίνει, επίσης, ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια, με ειρήνη και καλές σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω τους.

Ασφάλεια

Έχουμε μια βαθιά ανάγκη να αισθανόμαστε ασφαλείς, ασφαλείς από επίθεση ή άλλη απώλεια που θα μας εμπόδιζε να προχωρήσουμε προς την επιτυχία. Υλικά, σωματικά και κοινωνικά στοιχεία μπορούν όλα να συμβάλουν σε αυτό, καθώς οι κοινωνίες καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους από τους εξωτερικούς, καθώς και να δημιουργήσουν νομικά και αστυνομευτικά συστήματα για τη διασφάλιση της εσωτερικής τάξης. Η ειρήνη στην χώρα σου είναι σημαντική εδώ, καθώς το να ζεις σε τόπους που έχουν καταρρεύσει από τον πόλεμο, δεν σημαίνει ότι έχεις ευημερία. Η ασφάλεια εδώ αναφέρεται για τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους.

Ελευθερία επιλογής και δράσης

Θέλουμε να έχουμε το δικαίωμα της ελευθερίας τόσο στις δράσεις μας όσο και το να λέμε τις απόψεις μας χωρίς συνέπειες, με σκοπό να ακολουθούμε το δικό μας μονοπάτι προς την ευτυχία. Αυτό σημαίνει να μας επιτρέπεται να ενεργούμε όπως επιθυμούμε. Οι νόμοι μπορεί να το περιορίζουν αυτό σε πολλές περιπτώσεις, αλλά θα πρέπει να αγωνιστούμε για να το διασφαλίσουμε. Η φτώχεια συνδέεται συχνά με την αδυναμία, που σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να αλλάξει το μέλλον του. Ως εκ τούτου, η ελευθερία θα πρέπει να συνοδεύεται από τη δύναμη να ανυψώσει κανείς τον εαυτό του και να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον.

Ψυχολογική ευημερία

Με την ψυχολογική ευημερία, είμαστε ψυχικά προσαρμοσμένοι και είμαστε συνολικά ικανοποιημένοι με την κατάστασή μας, εκτός από τα φυσιολογικά ανθρώπινα σκαμπανεβάσματα της συναισθηματικής εμπειρίας. Αυτό περιλαμβάνει το να είμαστε απαλλαγμένοι από την καταπίεση και την αγωνία και αυτό μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά από μια ισχυρή κοινωνική υποστήριξη για στιγμές που νιώθουμε όντως ψυχολογικά αδύνατοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου