Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Η σιωπή ωφελεί σημαντικά την ψυχοσωματική υγεία

Η σιωπή στον σύγχρονο κόσμο, είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί, είναι όμως αναγκαία, καθώς, ωφελεί την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι ο τόσο θορυβώδης κόσμος βλάπτει σημαντικά την υγεία των ανθρώπων. Παράλληλα, ειδικοί και ερευνητικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι στον κόσμο που ζούμε, ο χρόνος που περνάμε στη σιωπή μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Η σιωπή αποτελεί το «φάρμακο» της ψυχής

Η ησυχία και η ξεκούραση είναι δύο πολύτιμοι πόροι που απειλούνται με εξαφάνιση. Οι περισσότεροι από μας, ζουν σε περιβάλλοντα με συνεχή θόρυβο. Κυκλοφοριακή κίνηση, συνομιλίες, κορναρίσματα και θόρυβος από οχήματα, τρένα, αεροπλάνα, τηλεοράσεις, ακόμα και το συνεχές βουητό του φορητού σας υπολογιστή. Αυτός ο συνεχής θόρυβος, σας βάζει σε μία κατάσταση υπερδραστηριότητας, ικανή να αλλάξει τη διάθεσή σας. Μπορεί να σας κάνει να είστε ευερέθιστοι, κουρασμένοι και μη επικεντρωμένοι.

Το κυκλοφοριακό κομφούζιο δημιουργεί έντονο θόρυβο και στρες.

Η σιωπή είναι ο πιο απλός και φυσικός τρόπος για να ηρεμήσετε το μυαλό. Είναι καταπληκτικό τι μπορείτε να επιτύχετε αν μάθετε να μένετε ήσυχοι και ακίνητοι, όχι σαν μία πράξη περιορισμού του εαυτού σας ή καταπίεσης των συναισθημάτων σας, αλλά ως ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε έξυπνα τις καταστάσεις της ζωής.

Η σιωπή μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως εδώ και αιώνες, πολλές θρησκείες προωθούν την σιωπή ως μια ζωτική θεραπευτική διαδικασία.

Η σιωπή μπορεί να βοηθήσει την υγεία με διάφορους τρόπους, όπως:

Βελτίωση της αϋπνίας

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν ένα ήσυχο περιβάλλον για να απολαύσουν τον ύπνο τους.

Ο θόρυβος που προέρχεται είτε από το περιβάλλον είτε από τις δυσάρεστες σκέψεις του μυαλού μπορεί να διαταράξει τη νυχτερινή ανάπαυση, προκαλώντας διαταραχές ύπνου.

Η ησυχία μερικές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας προετοιμάσει για καλύτερη ξεκούραση τη νύχτα. Η σιωπή και οι περίοδοι ηρεμίας διεγείρουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και ανακουφίζουν από την ένταση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αίσθηση ευεξίας, καθώς οι άνθρωποι μπορούν στη συνέχεια να αισθάνονται πιο χαλαροί γενικά. Όταν συμβαίνει αυτό, η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η υπέρταση, αποκαλείται συχνά ο «σιωπηλός» δολοφόνος. Ίσως σε αυτή την έκφραση να υπάρχει κάτι ειρωνικό στο γεγονός ότι η σιωπή θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σε μια μελέτη του 2021, διαπιστώθηκε ότι δύο λεπτά στην απόλυτη σιωπή μειώνουν σημαντικά τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Ακόμη και σε σύγκριση με την αργή, χαλαρωτική μουσική, η σιωπή είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες μειώσεις σε αυτά τα σημαντικά μέτρα για την υγεία της καρδιάς. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της σιωπής στην καρδιαγγειακή υγεία, αλλά αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Τόνωση του δημιουργικού πνεύματος

Η σιωπή μπορεί να καθαρίσει το κεφάλι από τις διασκορπισμένες σκέψεις, αυξάνοντας τη δημιουργικότητα.

Αν και η κλινική έρευνα σχετικά με την ακριβή σχέση μεταξύ σιωπής και δημιουργικότητας είναι ελάχιστη, πολλοί ειδικοί έχουν διαφημίσει τα οφέλη του ψυχικού χρόνου διακοπής για καλύτερη δημιουργική απόδοση.

Τα άτομα με δημιουργική προσωπικότητα βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά.

Αναγέννηση των κυττάρων

Η ηρεμία του μυαλού μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιο υγιή εγκέφαλο. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ζώα, διαπίστωσε ότι αρκούν 2 ώρες σιωπής για την ανάπτυξη νέων κυττάρων στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και το συναίσθημα.

Η σιωπή είναι το καλύτερο τονωτικό για την καλή εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και κυρίως για την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Βελτίωση της συγκέντρωσης και της εστίασης

Ο εγκέφαλος όντας απαλλαγμένος από τα εξωτερικά ερεθίσματα μπορεί να συγκεντρωθεί καλύτερα σε οποιαδήποτε εργασία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς μπορεί να έχει οφέλη για την εργασία, την εκπαίδευση, τη σχέση και για πολλά άλλα.

Η εστίαση σε ένα πράγμα τη φορά με την πλήρη προσοχή σε αυτό, μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της αποτελεσματικότητας και της ηρεμίας εν μέσω δραστηριότητας.

H γυμναστική ενδυναμώνει την ένωση σώματος, νου και πνεύματος.

Η εξάντληση και ένα αγχωτικό, υπερδιεγερτικό περιβάλλον απομακρύνουν σιγά-σιγά την υγεία και την ποιότητα ζωής σας. Έτσι η απόλυτη ησυχία συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας, καθώς το συνειδητό μέρος του εγκεφάλου μπορεί ευκολότερα να επεξεργαστεί την εσωτερική και εξωτερική πληροφορία. Έτσι, μας δίνει τη δυνατότητα να ερμηνεύσουμε πιο σωστά τον εαυτό μας και τη θέση μας στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου