Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Η λεπτή και διαρκής χαρά είναι ακόμα πιο ερεθιστική και μεταδοτική

Οι αποχρώσεις του συναισθήματος της χαράς καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα. Νιώθουμε μια αόριστη χαρά κατά τη διάρκεια των γιορτών, όταν επισκεπτόμαστε έναν ιερό τόπο ή όταν κοιτάζουμε ένα κουτάβι. Νιώθουμε ευτυχισμένοι, όταν είμαστε ερωτευμένοι ή όταν νικά η ομάδα μας. Όπως συμβαίνει με όλα τα συναισθήματα, η χαρά μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη, παλιά ή νέα, κοινή ή ατομική, εξωτερική ή εσωτερική. Ακούμε πολλά για τις μεγάλες πηγές της χαράς: ένα δώρο, ένα βραβείο ή την επίτευξη ενός στόχου. Αναγνωρίζουμε τη βραχυπρόθεσμη αυτή ευτυχία και συγκίνηση και θέλουμε να τη μοιραστούμε με τους άλλους. Αλλά η λεπτή και διαρκής χαρά μπορεί να είναι ακόμα πιο ερεθιστική και μεταδοτική.

Η ενέργεια της χαράς

Ανιχνεύουμε την ενέργεια της χαράς στην περιέργεια, στην προσδοκία και τη συγκίνηση. Ανεξάρτητα από το αν υποστηρίζουμε την ομάδα μας, παίζουμε κάποιο παιχνίδι, απολαμβάνουμε ένα προϊόν ή αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για τα αγαθά που έχουμε, για έναν καλό γιατρό, ένα δάσκαλο χορού, ένα βιβλίο, μια ταινία, ένα μουσικό κομμάτι νιώθουμε μια ενέργεια που μας παρακινεί να μοιραστούμε τις πληροφορίες και τον ενθουσιασμό μας με τους άλλους.

Η χαρά είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα το οποίο θέλουμε να ζούμε όσο πιο έντονα γίνεται. Όταν οι συνθήκες της ζωής μας αλλάζουν και οι συνηθισμένες πηγές ικανοποίησης και απόλαυσης εκλείπουν, επιθυμούμε να έχουμε πρόσβαση σε όσα μας κάνουν ευτυχισμένους. Είναι μάλιστα πιθανό να επιχειρήσουμε ν’ αποτρέψουμε τις αλλαγές. Όταν το κάνουμε αυτό, μπορεί να φτάσουμε στο σημείο ν’ αντισταθούμε στις αλλαγές που τελικά θα μας κά νουν πιο σοφούς, πιο ευχαριστημένους, πιο ευγνώμονες και πιο χαρούμενους.

Ζούμε τη ζωή μας πιστεύοντας ότι όσα κάνουμε θα μας χαρίσουν την ευτυχία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα περιοριστούμε σε μια ζώνη ασφαλείας που είναι εντελώς νοσηρή. Ορισμένες φορές όσο περισσότερο πιέζουμε τα πράγματα τόσο λιγότερο ευτυχισμένοι γινόμαστε.

Η ενέργεια της χαράς είναι ένα ισχυρό κίνητρο που βρίσκεται πίσω από πολλές σημαντικές αποφάσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου