Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Ο ΔΙΑΣ, ΟΙ ΕΡΩΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ

Ο Δίας είχε πολλές ερωμένες, θνητές και αθάνατες, και μέσω αυτών έκανε πολλούς θεούς, θεές και ήρωες. Η Αθηνά, η θεά της σοφίας, ήταν κόρη του από τη θεά Μήτιδα. Λίγο πριν γεννηθεί, ο Δίας κατάπιε ολόκληρη τη θεά, αλλά λίγο αργότερα ένιωσε φοβερό πονοκέφαλο. Ο πόνος ήταν ανυπόφορος κι έτσι έβαλε τον Ήφαιστο να ανοίξει το κρανίο του προκειμένου να ανακουφιστεί. Όταν έγινε αυτό, μέσα από το κεφάλι του Δία ξεπήδησε μια πολεμίστρια παρθένα με πανοπλία και δόρυ. Ήταν η κόρη του, η Αθηνά. Από τη θεά Λητώ γέννησε το Ολύμπιο ζεύγος του Απόλλωνα και της Άρτεμης.

Ο Δίας ήταν επίσης πατέρας του θεού Διονύσου από τη θνητή Σεμέλη και της θεάς Ήβης από τη σύζυγό του, την Ήρα.

Ο Δίας έκανε τον Ηρακλή με την Αλκμήνη, μια θνητή που ήταν ήδη παντρεμένη – κάτι που δεν εμπόδισε τον Δία. – Στη συνέχεια ο Ηρακλής θα γινόταν μία από τις δημοφιλέστερες θεότητες των Ελλήνων. Η Ήρα ζήλευε παράφορα τον παράνομο απόγονο του Δία και έστειλε φίδια για να σκοτώσουν τον Ηρακλή όταν ήταν μωρό, αλλά εκείνος τα σκότωσε και τα δυο. Κατόπιν η Ήρα τρέλανε τον Ηρακλή, ο οποίος μέσα στην τρέλα του σκότωσε τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Ως τιμωρία για το έγκλημά του, αναγκάστηκε να φέρει σε πέρας 12 άθλους κι έτσι έγινε πασίγνωστος σε όλη την Ελλάδα. Κάποιοι από τους άθλους του ήταν ότι σκότωσε τον Λέοντα της Νεμέας και τη Λερναία Ύδρα, έπιασε τον Ερυμάνθιο Κάπρο και καθάρισε την Κόπρο του Αυγεία. Αργότερα ο Ηρακλής θα γινό ταν ημίθεος και θα ζούσε ανάμεσα στους θεούς στον Όλυμπο. Η νύμφη Καλλιστώ ήταν συνοδός της Άρτεμης, της παρθένας θεάς του κυνηγιού.

Ο Δίας την άφησε έγκυο και η Άρτεμη το ανακάλυψε. Προσπάθησε να τη σκοτώσει με τα βέλη της και ο Δίας μεταμόρφωσε την Καλλιστώ σε αρκούδα για να την προστατεύσει. Ενώ πέθαινε, η Καλλιστώ γέννησε τον γιο του Δία. Ο βασιλιάς των θεών έβαλε την Καλλιστώ στον ουρανό, δημιουργώντας τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Η Ιώ ήταν άλλη μια νύμφη που τράβηξε την προσοχή του Δία, προκαλώντας την οργή της Ήρας. Ο Δίας τη μεταμόρφωσε σε αγελάδα, αλλά η Ήρα δεν ξεγελάστηκε και ζήτησε από τον ερωτύλο Δία να της τη δώσει, όπως και έγινε. Η Ήρα έδεσε την Ιώ σαν αγελάδα σε μια ελιά και έβαλε να τη φρουρεί ο Άργος, ένα τέρας με εκατό μάτια. Ο Δίας την απελευθέρωσε και όταν τελικά η Ιώ έφυγε για την Αίγυπτο τη μεταμόρφωσε ξανά σε γυναίκα. Θα γινόταν η πρόγονος των βασιλικών οίκων της Αιγύπτου, της Κρήτης, της Φοινίκης, της Θήβας και του Άργους.

Από τη θνητή Δανάη, ο Δίας έκανε τον Περσέα. Το μαντείο των Δελφών είχε προειδοποιήσει τον πατέρα της Δανάης, τον βασιλιά Ακρίσιο του Αργους, πως όταν ο γιος της Δανάης μεγάλωνε θα τον σκότωνε. Έτσι, έβαλε τη Δανάη και το βρέφος της σε ένα κιβώτιο και το έριξε στη θάλασσα. Αργότερα ο Περσέας θα αποκεφάλιζε τη Μέδουσα και θα έσωζε την πριγκίπισσα της Αιθιοπίας Αν δρομέδα από ένα τρομερό θαλάσσιο τέρας. Θα γινόταν επίσης η αιτία για τον θάνατο του Ακρίσιου, όπως είχε πει το μαντείο, πετώντας έναν δίσκο και σκοτώνοντας κατά λάθος τον ηλικιωμένο άνδρα.

Η Ευρώπη ήταν μια παρθένα από τη Φοινίκη και αδελφή του βασιλιά της Τύρου. Ο Δίας μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο και πλησίασε τη νεαρή γυναίκα. Εκείνη μαγεύτηκε από το μεγαλόπρεπο και ευγενικό ζώο και το καβάλησε. Σύντομα ο ταύρος εφόρμησε προς τη θάλασσα με την έντρομη Ευρώπη να κρέμεται στη ράχη του, μέχρι που προσγειώθηκαν στην Κρήτη. Με την Ευρώπη ο Δίας γέννησε τον Μίνωα, που θα γινόταν ένας ισχυρός βασιλιάς.

Όμως ο Δίας δεν είχε μόνο γιους. Από τη Δήμητρα γέννησε την Περσεφόνη, που έμελλε να γίνει βασίλισσα του Άδη. Ένα από τα διασημότερα παιδιά του ήταν η Ελένη, η ομορφότερη θνητή όλου του κόσμου. Ήταν παντρεμένη με τον Μενέλαο της Σπάρτης, αλλά ο Πάρις, ο γιος του βασιλιά της Τροίας, κατάφερε να την κλέψει και να την πάει στην πατρίδα του. Ο Τρωικός Πόλεμος άρχισε με την προσπάθεια των Ελλήνων να την πάρουν πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου