Το να βλέπεις ή να ακούς πουλιά βελτιώνει την ψυχική υγεία, σύμφωνα με επιστήμονες.
Η ίδια μελέτη- από ακαδημαϊκούς του King’s College London- διαπίστωσε επίσης ότι οι καθημερινές συναντήσεις με πτηνά βελτιώνουν τη διάθεση των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη, αλλά και του γενικότερου πληθυσμού.
Τα ευρήματα δείχνουν πως οι επισκέψεις όπου υπάρχει πληθώρα πτηνών- όπως πάρκα ή κανάλια- θα μπορούσαν να συνταγογραφούνται από γιατρούς, για την αντιμετώπιση παθήσεων της ψυχικής υγείας, αναφέρουν οι ερευνητές.
Τα ευρήματά τους αναδεικνύουν επίσης την ανάγκη για καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της βιοποικιλότητας και αστικές, προαστιακές και αγροτικές περιοχές, επεσήμαναν ακόμη οι επιστήμονες.
Η μελέτη έγινε με χρήση εφαρμογής, μέσω της οποίας οι 1.292 μετέχοντες- σε Ευρώπη, Κίνα και Αυστραλία- κλήθηκαν κατά διαστήματα να καταγράψουν πώς αισθάνονταν- μεταξύ άλλων εάν ήταν χαρούμενοι ή αγχωμένοι- εάν μπορούσαν να δουν δέντρα και να δουν ή να ακούσουν πουλιά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η μέση βαθμολογία της ψυχικής ευεξίας αυξάνονταν όταν έβλεπαν ή άκουγαν πτηνά. Κάτι που αφορούσε ακόμη και ανθρώπους που αποκάλυψαν πως είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη.
Αυτή η ευεργετική επίδραση είχε διάρκεια και πέρα από τη στιγμή που είδαν πουλιά, καθώς παρατηρήθηκαν υψηλότερα επίπεδα ψυχικής ευεξίας από μετέχοντες οι οποίοι την επόμενη φορά που κλήθηκαν να καταγράψουν τη διάθεσή τους δεν έβλεπαν ούτε άκουγαν πτηνά.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε και να υποστηρίξουμε περιβάλλοντα- ιδιαίτερα αστικά- όπου τα πτηνά είναι ένα σταθερό χαρακτηριστικό. Για να έχεις έναν υγιή πληθυσμό πουλιών, χρειάζεσαι φυτά, δέντρα. Πρέπει να φροντίσουμε ολόκληρο το οικοσύστημα στις πόλεις μας», επεσήμανε ο Αντρέα Μετσέλι, καθηγητής πρώιμης παρέμβασης στην ψυχική υγεία του King’s College London
Η θετική επίδραση που έχουν οι συναντήσεις με πουλιά σε ανθρώπους με κατάθλιψη είναι σημαντική, τόνισε, επειδή «πολλές παρεμβάσεις που βοηθούν τους λεγόμενους υγιείς ανθρώπους δεν λειτουργούν για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας».
«Ξέρουμε ότι η γυμναστική τους κάνει όλους να νιώθουν καλύτερα. Όμως, είναι απίστευτα δύσκολο να παρακινήσεις κάποιον με κατάθλιψη να γυμναστεί. Ενώ η επαφή με τα πτηνά είναι κάτι πιθανώς εφικτό», ανέφερε ως παράδειγμα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου