Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Sexsomnia

Υπάρχουν στιγμές που σε μια φυσιολογική ερωτική σχέση μπορεί να συμβεί κάτι που να διαλύσει τα πάντα. Αυτό συνέβη σ’ έναν νεαρό άντρα στον Καναδά, ο οποίος βρισκόταν σε σταθερή ερωτική σχέση με τη σύντροφό του. Ένα βράδυ μετά τη σεξουαλική επαφή, έπεσαν για ύπνο και μετά από λίγη ώρα ο άντρας άρχισε ν’ αυνανίζεται χωρίς να δείχνει ότι έχει επαφή με το περιβάλλον. Αυτό το περιστατικό θορύβησε τη σύντροφό του, καθώς συνεχίστηκε κι άλλες φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Κάθε φορά που συνέβαινε αυτό ο άντρας δεν είχε καμία ανάμνηση του εκάστοτε περιστατικού. Το ζευγάρι μετά από καβγάδες κι αψιμαχίες, απευθύνθηκαν σε ειδικό ψυχολόγο και το αποτέλεσμα ήταν ότι ο σύντροφος έπασχε από μια διαταραχή του ύπνου που ονομάζεται Sexsomnia που τα ελληνικά μεταφράζεται ως «Σεξυπνία» ή «Σεξοβασία».

Η Sexsomnia είναι μια σεξουαλικής μορφής διαταραχή του ύπνου κι εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με την Υπνοβασία και το Παραμιλητό. Το άτομο που εμφανίζει αυτή τη διαταραχή, συνήθως κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου εμφανίζει τα εξής χαρακτηριστικά: ταχυπαλμία, έντονες ανάσες και βογκητά, αυτοϊκανοποίηση και φυσικά οργασμούς. Το πιο βασικό χαρακτηριστικό είναι η απώλεια μνήμης του περιστατικού. Όπως ακριβώς κι οι υπνοβάτες. Οι ειδικοί ψυχολόγοι έχουν επισημάνει ότι δεν είναι κάποια μορφή ονείρου αλλά, ούτε εκούσιος αυνανισμός. Είναι μια ακούσια πράξη που ο ασθενής δεν έχει εκείνη τη στιγμή επίγνωση του τι κάνει.

Αυτή η ακούσια πράξη είναι όμως το σημείο της διαταραχής που κρύβει ίσως τους πιο σημαντικούς κινδύνους, τόσο για τον ασθενή όσο και για τον σύντροφό του. Κατά τη διάρκεια ερευνών για τη Sexsomnia, αναφέρθηκαν περιστατικά όπου ο σύντροφος που εμφάνιζε sexsomnia επιδίωκε να κάνει σεξ με το άτομο που ήταν δίπλα του στο κρεβάτι, χωρίς να τον «νοιάζει» ποιο είναι αυτό το άτομο κι αν συναινούσε στη σεξουαλική πράξη. Το αποτέλεσμα ήταν να λειτουργεί βάσει ενστίκτου και μόνο με ό, τι ψυχοφθόρο και βίαιο μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις οδηγήθηκαν στα δικαστήρια κι ήταν αρκετά δύσκολο να αποδειχτεί η διαταραχή αυτή.

Εφόσον μιλάμε για κανονική σεξουαλική πράξη κι όχι κάποια ονειρική εμπειρία, οι γιατροί αναζήτησαν τους λόγους που προκαλούν αυτή τη διαταραχή. Κατέληξαν ότι οφείλεται σε 5 παράγοντες: στον φόβο, στο στρες, στην καθημερινή χωρίς μέτρο κατανάλωση αλκοόλ, στην ψυχική και σωματική κόπωση και στο σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας, γνωστό ως Obstructive Sleep Apnea. Βέβαια, ποτέ δεν αποκλείουν στο μέλλον την ύπαρξη κι εξερεύνηση κι άλλων παραγόντων. Ποιοι όμως πάσχουν πιο πολύ από sexsomnia; Οι άντρες ή οι γυναίκες; Έρευνα του Πανεπιστημίου του Καναδά έδειξε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή είναι πολλοί περισσότεροι από όσους νομίζαμε. Περίπου 1 στους 12 εμφανίζει sexsomnia με ένα 5% να προσβάλει γυναίκες και 11% άντρες.

Όπως είναι αναμενόμενο, ένα τέτοιο θέμα δε συζητιέται τόσο εύκολα. Σίγουρα ταλαιπωρεί και τους δύο συντρόφους –αν κι υπάρχουν κι αυτοί που το απολαμβάνουν- και φυσικά δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμο. Οι έρευνες για την Sexsomnia είναι ακόμα στην αρχή καθώς εμπλέκονται πολλοί τομείς της Ιατρικής και της Ψυχολογίας. Σ’ αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι αυτός που πάσχει ντρέπεται να μιλήσει για το πρόβλημά του, ακόμα και στον σύντροφό του. Παρ’ όλα αυτά η θεραπεία που προτείνουν οι ειδικοί είναι μέσω των Ιατρείων Ύπνου και των Ψυχολογικών κέντρων που εξειδικεύονται στις υπνικές διαταραχές. Το ζευγάρι, θα πρέπει πρώτα να κάνουν μια μεγάλη συζήτηση οι δυο τους και ν’ αναγνωρίσουν το πρόβλημα.

1 σχόλιο :

  1. ΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ , ΠΑΡΟΛΟ ΑΥΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΡΥΦΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή