Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι κατσαρίδες είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και είναι δύσκολο να… εξολοθρευθούν.
Όμως, ερευνητές φέρνουν ευχάριστα νέα καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο να τις εξοντώσουν αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που βασίζεται σε λέιζερ.
Πιο συγκεκριμένα, μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Heriot-Watt στο Εδιμβούργο, στη Σκωτία, ανέπτυξε ένα νέο σύστημα λέιζερ που συνδυάζει την ακτινοβολία λέιζερ με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την ανίχνευση και την εξάλειψη των κατσαρίδων.
Το σύστημα βασίζεται στη μηχανική όραση και σε δύο κάμερες, προκειμένου να χαρτογραφήσει την ακριβή θέση μιας κατσαρίδας. Με αυτές τις πληροφορίες, το λέιζερ μπορεί να στοχεύσει το έντομο και να προσδιορίσει την κίνησή του!
Μέσα από μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν και να εξαλείψουν κατσαρίδες με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια σε απόσταση 1,2 μ.
Διαπίστωσαν ότι με επίμονη, χαμηλή ισχύ, το λέιζερ μπορούσε να αλλάξει τη συμπεριφορά μιας κατσαρίδας – δηλαδή τη θέση ή την κατεύθυνσή της.
Οι κατσαρίδες σκοτώθηκαν όταν αυξήθηκε η ένταση και η θερμότητα του λέιζερ.
Η έρευνα και η εν λόγω συσκευή λέιζερ, που δημοσιεύθηκε στο Oriental Insects, ξεκίνησε «ως ένας πιθανός τρόπος καταστροφής ζιζανίων», λέει ο Ildar Rakhmatulin, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Heriot-Watt, «αλλά στη συνέχεια καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά των παρασίτων. Πρόκειται για επιλεκτική, φιλική προς το περιβάλλον καταπολέμηση των παρασίτων».
Ειδικότερα, η νέα συσκευή κατασκευάστηκε με τη χρήση έτοιμων εξαρτημάτων που είναι οικονομικά προσιτά. «Οι τεχνολογίες μηχανικής μάθησης και το χαμηλό κόστος της τεχνολογίας υλικού μας επιτρέπουν να κατασκευάζουμε καινοτόμα προϊόντα», λέει ο Rakhmatulin.
Χρήση και για την καταπολέμηση άλλων εντόμων
Το νέο σύστημα είναι ρυθμιζόμενο, πράγμα που σημαίνει ότι η χρήση του θα μπορούσε να επεκταθεί στην εξολόθρευση κουνουπιών, στην προστασία των πληθυσμών των μελισσών από τους αρπακτικούς ορνιθώνες ή στην αποτροπή της καταστροφής των καλλιεργειών από παράσιτα.
Οι ερευνητές διερευνούν τώρα τη δυνατότητα κλιμάκωσης του συστήματος λέιζερ για εγκατάσταση σε αγροτικά οχήματα ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο Rakhmatulin προειδοποιεί, ωστόσο, ότι το σύστημα της ομάδας του που βασίζεται σε λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ώρα μόνο εμπορικά και όχι σε οικιακά περιβάλλοντα. Το ίδιο το λέιζερ είναι πάρα πολύ ισχυρό, λέει, και θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τα μάτια και την όραση των ανθρώπων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
ΚΑΙ ΑΝ Η ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΣΤΑΔΗ ΤΩΝ 1,2 m !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή