Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ

Όταν ρώτησαν τον Διογένη τι λογής σκύλος είναι, εκείνος απάντησε: «Όταν πεινάω, είμαι μαλτέζικος· όταν είμαι χορτάτος, μολοσσός απ’ αυτούς που οι περισσότεροι τους παινεύουν αλλά δεν τολμούν να τους πάρουν μαζί τους στο κυνήγι, έχουν κόπο- έτσι κι εσείς δεν μπορείτε να ζείτε μαζί μου, γιατί φοβόσαστε πως θα πονέσετε».

Τα μαλτέζ είναι μια ράτσα μικροκαμωμένων σκυλιών του σαλονιού, οι μολοσσοί είναι μεγάλα τσομπανόσκυλα.

Όταν ρώτησαν τον Διογένη γιατί οι άνθρωποι ελεούν τους ζητιάνους, αλλά όχι τους φιλοσόφους, εκείνος απάντησε: «Γιατί σκέφτονται πως υπάρχει το ενδεχόμενο κι οι ίδιοι να γίνουν κουτσοί ή τυφλοί, φιλόσοφοι όμως αποκλείεται».

Όταν κάποιος κατηγόρησε κάποτε τον Διογένη για την παραχάραξη του νομίσματος, εκείνος απάντησε: «Ήταν κάποτε που ήμουν όπως είσαι εσύ τώρα όπως όμως είμαι τώρα εγώ, εσύ δεν πρόκειται να είσαι ποτέ».

Σε κάποιον που του είπε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι σε περιγελούν», ο Διογένης απάντησε: «Ίσως κι εκείνους πάλι να τους περιγελούν τα γαϊδούρια όπως όμως εκείνοι δεν πολυσκοτίζονται για τα γαϊδούρια, έτσι κι εγώ δεν πολυσκοτίζομαι για δαύτους».

Κάποτε που επέστρεφε από τους Ολυμπιακούς αγώνες ρώτησε κάποιος τον Διογένη αν είχε πάει στους αγώνες πολύς κόσμος. «Κόσμος» είπε ο Διογένης, «ήταν πολύς· οι άνθρωποι» όμως ἦσαν λίγοι».

Όταν κάποτε ο Αλέξανδρος στάθηκε μπροστά στον Διογένη και του είπε: «Είμαι ο Αλέξανδρος, ο μεγάλος βασιλιάς». -«Κι Εγώ» του λέει εκείνος, «είμαι ο Διογένης ο σκύλος».

Όταν ρωτήθηκε ο Διογένης τι κάνει και τον αποκαλούν «σκύλο», απάντησε: «Σ’ όσους μου δίνουν τους κουνάω την ουρά , σε όσους δεν μου δίνουν τους γαβγίζω και τους κακούς τους δαγκώνω»

Όταν ρώτησαν τον Διογένη ποιο ήταν το κέρδος του από τη φιλοσοφία, απάντησε: «Αν όχι τίποτε άλλο, το ότι είμαι προετοιμασμένος για οτιδήποτε φέρει η τύχη».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου